NRK Meny
Normal

- Helga bløffet om kvote

Fiskere i Nord- Troms og Finnmark venter fortsatt på en ekstra torskekvote som Helga Pedersen lovte dem.

Helga Pedersen

Helga Pedersen lovet kystfiskere i Nord-Troms og Finnmark 3000 tonn ekstra torsk.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Tidligere fiskeri- og kystminister Helga Pedersen lovet i fjor høst kystfiskerne i Nord-Troms og Finnmark en ekstra torskekvote på 3000 tonn. Kvoten er ennå ikke tildelt fiskerne, og nå mener Finnmark SV at løftet var en valgkampbløff.

Reguleringene for 2010 er nemlig forlengst fastsatt, uten at kystfiskerne i Nord-Troms og Finnmark har fått noen ekstra torskekvote.

Det fastslår rådgiver i Fiskeridirektoratet, Trond Ottemo.

– Hvis vi ser på kvotene som er delt ut til det enkelte fartøy så er det ikke forskjell på de kvotene fartøy i Nord-Troms og Finnmark har fått, sammenlignet med fartøy som hører hjemme andre steder. Kvotene er fortsatt like høye uansett hvor i Norge fartøyet kommer fra, sier Ottemo.

Valgkampbløff

Johnny Ingebrigtsen

Johnny Ingebrigtsen i Finnmark SV mener den lovte kvota var en valgkampbløff.

Foto: Knut Åserud

Kystfisker, fylkestingspolitiker og fylkesleder i Finnmark SV, Johnny Ingebrigtsen, er opprørt over at den ekstra kvota ikke er på plass. Han sier det hele virker som en bløff.

- Lovnaden om økt kvote har vært en gedigen valgkampbløff. Det er ganske alvorlig å kaste blår i øyene på masse folk på denne måten. Vi kommer til å gå videre med dette i vårt partiapparat, helt opp til regjeringsnivå, sier han.

Kvota er på vei

Helga Pedersen avviser at løftet om den ekstra kvota var en bløff.

– Utsagnet er helt feil. For det første så presenterte jeg dette forslaget lenge etter at valgkampen var over. Dessuten er det satt av 3000 tonn i årets reguleringer til å følge opp Kystfiskeutvalget. Det er helt i tråd med det jeg varslet i høst, sier den tidligere fiskeriministeren.

Sametinget avgjør

Ifølge Helga Pedersen er grunnen til at de 3000 tonnene ikke er delt ut enda, at regjeringen og Sametinget først må konsultere om hvordan oppfølginga av kystfiskeutvalget skal foregå.

- Sametinget og regjeringen skal konsultere angående oppfølgingen av Kystfiskeutvalget i slutten av mars. Så sant man da blir enige så er det satt av 3000 tonn fisk for å følge opp kystfiskeutvalget, sier Helga Pedersen.