Hopp til innhold

Her tjener de 60 kroner i timen

Fiskeindustrien setter bort produksjonen til utlandske selskaper for å slippe unna norske lønns- og trygdebetalinger.

Fjordlaks i Tufjord

Her på Tufjordbruker i Finnmark får litauiske arbeidere 60 kroner i timen.

Foto: Carl Kristian Johansen

Det norske selskapet Fjordlaks eier fiskebruket i Tufjord i Finnmark, men store deler av den daglig driften drives av 19 ansatte fra et litauisk selskap.

Dette er en måte å unngå ansvar for ansatte og tjene mer penger, mener LO.

I Tufjord og på Karlsøy i Troms er produksjonen i to fiskebedrifter overtatt av det litauiske selskapet Altonas.

Altonas har dårligere lønns- og trygdeordninger enn norske bedrifter, og det er dette LO reagerer på.

Tufjordbruket har også vært i media tidligere.

Timelønn på 60 kroner

Litauiske Vaidas Sakaluaskas fikk for noen uker siden kuttet av to fingre under arbeid på Tufjordbruket. Han blir tilbudt 2000 kroner i måneden i sykepenger fra arbeidsgiveren sin, litauiske Altonas.

I en e-post til NRK sier Altonas at Sakalauskas er ansatt i et litauisk selskap og at dermed gjelder litauiske sykelønns- og pensjonsregler.

Timelønna hans er 60 kroner og 64 øre for å jobbe i Norge.

Det er under halvparten av norsk lønn, og det reagerer fagbevegelsen på.

– De ønsker å spare penger, også ønsker de å unngå sosiale omkostninter som ville hatt dersom de var fast ansatt, sier Hans Johan Dahl i Norsk Nærings- og nytelsesmiddelforbund (NNN).

Flere selskaper

Daglig leder Svein Flølo i Fjordlaks vil ikke bli intervjuet av NRK, men sier at de ikke opplever det som problematisk å benytte det litauiske selskapet.

Fjordlaks er ikke den eneste bedriften som benytter tjenestene til Altonas. I Senjahopen i Troms har Nergårdkonsernet supplert arbeidsstokken med seks arbeidere fra Altonas.

Heller ikke daglig leder Bjørn Henriksen synes det er problematisk å benytte dårlig betalte litauiske arbeidere.

– Vi har en avtale med et norskbasert selskap, og den avtalen har vi fått ei juridisk vurdering på før vi inngikk den. Vi er på rett side i henhold til norsk lov, sier Henriksen.

Sosial dumping

Prosjektleder for arbeidsinnvandring i Arbeidstilsynet Magne Kristensen sier fiskeindustrien nå ser ut til å bli rammet av den samme sosiale dumpinga som var i byggebransjen for noen år siden.

– Det var akkurat de samme prosessene som foregikk i byggebransjen. Man var mer og mer oppfinnsomme med å finne lure måter å løse det på, og det var stort sett begrunnet med å holde lønnsnivået nede, sier han.

I byggebransjen løste man problemet med sosial dumping ved å innføre allmenngjøringsregelen.

Den pålegger arbeidsgiveren å betale minst 144 kroner timen til en arbeider - uansett hvor han kommer fra og hvilket selksap han er ansatt i.

Arbeidstilsynet skal sjekke

Arbeidstilsynet sier de nå skal sjekke opp bedriften Altonas for å få alle fakta på bordet.

Video Mistet fingre – tilbudt 2000 kroner

Vaidas Sakalauskas fikk kappet av to fingre under jobb på Tufjordbruket i Vest-Finnmark, men siden han er innleid av en litauisk underleverandør må han klare seg på sykepenger fra Litauen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark