NRK Meny
Normal

- Gammelt skinn skal slå ungdommelig kåtskap!

Redaktøren i avisa Nordlys, Hans Kristian Amundsen, har den siste tiden fått mange spørsmål om han er alvorlig syk. Årsaken er at kiloene har rent av i takt med forberedelsene til redaktørens siste veddemål.

Hans Kristian Amundsen
Foto: Yngve Olsen Sæbbe / Bladet Nordlys AS, 9272 Tromsø

Han skal slå to nevøer i skientusiastenes årlige storsamling; Birkebeinerrennet.

- Det var ren dumskap, innrømmer Amundsen.

- Veddemål er en svakhet for meg, fortsetter Amundsen. – Jeg har gjort mye dumt av denne typen.

I hardtrening

Men i følge han selv har det siste veddemålet åpnet øynene hans for nye opplevelser. Redaktøren har blitt ski – og naturentusiast.

Han sier han har gjenfunnet gleden ved å røre på seg og være fysisk aktiv. I tillegg skinner han av entusiasme for naturopplevelser med ski på beina. Det er nemlig ikke få timer han har tilbrakt i skiløypene siden jul.

- Jeg fører treningsdagbok, og har nok vært nærmere 50 timer ute på skitrening. Jeg bor ved lysløypa, så det er bare å labbe ut.

Ski og styrepapirer

En travel avisredaktør er mye på farten. Men det har ikke stoppet Amundsen fra å følge opp målet om å knuse ungdommen. Skiene er med i bagasjen enten han er på styremøte i Lofotposten eller representerer avisen i andre sammenhenger. Tidligere denne uka kunne Amundsen ses i fjellene rundt Narvik.

- Jeg har gjenfunnet folkehelsa, sier Amundsen.

- Det har vært mye glede, men det spørs om jeg får den følelsen under rennet…

- Blir som 18 år med startnummer på

Birkebeinerrennet regnes som alle turrenns mor i Norge. Løypa går mellom Rena og Lillehammer, og er 5 mil lang. Amundsen innrømmer at han både gleder og gruer seg.

- Løpet i seg selv. De første 13 km er bare oppover. Det er ikke noe jeg anbefaler. Men jeg håper at når jeg går i mål så er jeg en lykkelig mann.

- Hvilket mål har du for rennet?

- Målet er offisielt å gjennomføre. Men når jeg får startnummer på brystet, så vet jeg at jeg blir 18 år igjen. Jeg har et hemmelig mål på tid, som forhåpentligvis plasserer meg midt i den klassen jeg stiller i.

Et spørsmål om ære

Formen har i følge Amundsen vært stigende utover vinteren, men han mener det sier mest om utgangspunktet.

- Det er ikke ideelt å ta igjen en tapt generasjon på tre måneder. Men jeg tror jeg skal komme over fjellet med æren i behold.

- Og det ligger mye ære i dette – livslang ære familiemessig, faktisk, humrer Amundsen.