NRK Meny
Normal

- Ministeren må svare

Kunnskapsministeren må si hva han vil gjøre med at barn ikke får den undervisninga de har krav på.

Ine Marie Eriksen Søreide
Foto: NRK

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell må svare på hva han vil gjøre for å sikre barn og unge den undervisninga de har krav på.

Det er Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget som ber Solhjell svare på dette i et brev.

Kommuner svikter barn

NRK Troms og Finnmark fortalte i forrige uke om kommuner i hele landet som bryter opplæringslova. Den skal blant annet sikre barn og unge spesialundervisning. 18 av 20 kommuner i Troms brøt lova, 10 av 10 undersøkte i Finnmark.

- På bakgrunn av dette har altså komiteen bestemt seg for å følge opp saka, sier leder Ine Eriksen Søreide:

- Når vi nå ser de tallene som vi gjør, og det avdekkes brudd på opplæringslova over hele landet, da er det på tide å løfte saka enda høyere og opp til ministeren. Det er også viktig med tanke på at stadig flere barn trenger spesialundervisning.

Kutter budsjettene

Ine Eriksen Søreide viser til tall fra Grunnskolens Informasjonssystem som viser at antall barn som har behov for spesialundervisning har økt med 12 prosent fra 2007 til 2009. Det er bare de barna som trenger hjelp alene med lærer.

Økningen er over 13 prosent for de elevene som trenger hjelp i små grupper.

- Det som er hovedutfordringa er at mange kommuner har vært nødt til å kutte i skolebudsjettet, og da har det som regel gått ut over barn med behov for spesialundervisning. Sånn skal det ikke være. Det er viktig å gå inn med tilpassa opplæring og spesialundervisning så tidlig som mulig, sier Søreide.

Kritiserer regjeringa

Høyre og de andre opposisjonspartiene har tidligere kritisert den rød-grønne regjeringen for at de prioriterer feil.

- For eksempel har denne regjeringen satset mye på at kommunene skal gi elever frukt og grønnsaker på ungdomsskolen. Det ble for kort tid siden lovfestet i stortinget.

- Høyre gikk imot fordi vi mener at vi først og fremst må sørge for at kommunene får muligheten til å gi elevene den undervisninga de har behov for. Når vi da ser at kommunene bruker opp mot 250 millioner kroner på gratis frukt og grønnsaker mener vi det er fullstendig feil, sier hun.

I løpet av neste uke må kunnskapsministeren ha svart på brevet fra komiteen.