- Mest vold i Finnmark

Forsker på vold mellom jenter i Finnmark, og er ikke ukjent med at det finnes et voldsomt ungdomsmiljø i Vadsø.

Voldsforsker Tordis Kristine Søvde ved Høgskolen i Finnmark mener likestilling, mediepåvirkning og sosial læring kan være noen forklaringer på en økende voldsbruk blant jenter.

Hun forteller at hun ikke er ukjent med at det eksisterer et voldsmiljø i Vadsø.

– Dessverre er det slik at vi har hørt rykter om at det er vanlig at jenter banker hverandre i Vadsø, og vi har hørt at hit kan vi reise for å forske på vold mellom jenter, sier hun.

– Verstingfylke

Men slåssing i fylket er intet nytt fenomen. Hun forteller at Finnmark alltid har toppet voldsstatistikken, men ikke med jentevold.

– På all annen voldsstatistikk har Finnmark vært verstingfylke. De har toppet alle statistikker siden man begynte å lage krimstatistikk på femtitallet, sier Søvde.

Hun kan ikke forklare de nøyaktige årsakene til jentevolden, men sier det kan ha en sammenheng med mye vold ellers i regionen.

– Det kan ha med sosial læring å gjøre, man lærer det av andre fordi det er veldig mye vold i Finnmark. Dessuten kan det være en slags negativ likestilling, på samme måte som jentene har tatt igjen på røyking og drikking av alkohol.

Nytt fenomen

Voldsforskeren understreker likevel at dette ikke er unikt i Finnmark.

– Medieoppslag og politistatistikker viser at dette skjer over hele landet, både i små bygder og store byer. Dessuten er det et nytt fenomen som kalles «happy slapping», at man filmer og legger volden ut på nettet som underholdning.

Tordis Kristine Søvde sier det er viktig at de involverte vet omfanget av handlingene.

– Jeg tror det er viktig at man vet at dette er grove kriminelle handlinger. Det er straffbart både å slå hverandre, men også å legge ting ut på nettet. Den digitale volden som er en slags følgekunnskap lager mange problemer for de som opplever det i ettertid, sier hun.