NRK Meny
Normal

- Må hente utenlandsk ungdom

Petroleumsindustrien må hente ungdom fra utlandet for å dekke behovet for arbeidskraft. Det mener olje- og energiminister Ola Borten Moe. Mandag besøkte han LNG-anlegget på Melkøya utenfor Hammerfest.

Video Oljerekruttering

Olje- og energiminister Ola Borten Moe besøkte i dag Melkøya ved Hammerfest.

Det ventes en rivende utvikling i petroleumsindustrien i nord. Og mens rekrutteringen foregår lokalt, øker utfordringene for å skaffe kvalifisert ungdom.

Lokal arbeidskraft

Statoil startet opp lærlingordningen i 2006. I år har de tatt inn 77 lærlinger, der de fleste kan regne med å få tilbud om jobb ved endt utdannelse. Men, selv om lokal arbeidskraft er et nøkkelord for gassanlegget på Melkøya, tror regjeringen at fremtidens petroleumseventyr på norsk sokkel må driftes med et visst innslag av utenlandsk ungdom.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) besøkte i dag LNG-anlegget på Melkøya i forbindelse med Barentshavkonferansen som arrangeres i Hammerfest.

– I Norge diskuterer vi mangel på arbeidskraft, mens det i andre land er arbeidsledighet opp til 40–50 prosent. Det gjør Norge til et attraktivt land, og det er positivt for oss, sier Borten Moe.

– Møt opp

19 år gamle Vilde Larsen, som jobber på Melkøya, har ett godt råd til ungdommer med en drøm om jobb i oljeindustrien.

– Møt opp på skolen, sørg for ikke å ha fravær og stå virkelig på selv om det kan være kjedelig. Og selv en halvtimes ekstrainnsats hver dag vil hjelpe godt, sier hun.

Vilde Larsen

19 år gamle Vilde Larsen jobber på Statoils anlegg på Melkøya.

LES OGSÅ: Ressursene på Snøhvit større enn ventet