- Liten kunnskap forlis-årsak

Kunnskapsmangel kan ha ført til "Koralnes"-forliset.

Koralnes
Foto: Rune Breimo / NRK

Liten kunnskap hos russiske sjøfolk om vestlig bygde fiskefartøy kan være årsaken til at fiskebåten "Koralnes" gikk ned.

Det sier en representant for det russiske fiskeridepartementet som nå deltar på sjøforklaringen i Murmansk. Den tidligere norske fiskebåten, nå under russisk eie, gikk ned utenfor kysten av Troms 24. april, og en mann omkom .

Flere havari

Regionsjef i det russiske fiskeridepartementet, Valentin Balasjov, sier i et intervju med NRK at russiske sjøfolk sannsynligvis ikke har nok kunnskap i forhold til teknikk på utenlandsk bygde fiskebåta. Han sier det kanskje er grunnen til flere havarier i det siste. I tillegg til "Koralnes" gikk fartøyet "Topas A" ned tidligere i år, og "Malakhit" ned i 2005.

Pressekretær i det russiske Fiskeridepartementet, Andrej Privalikhin, sier russiske sjøfolk mange ganger er sjanseløse i kritiske situasjoner.

- Ganske ofte mangler mannskapet kunnskap om hvordan de skal redde båten og deres eget liv på havet, sier han.

Sjøforklaringen fortsetter

Det russiske fiskeridepartementet er også kritisk til den tekniske standarden på vestlige fiskebåter kjøpt av russiske rederi. Regionsjefen i det russiske fiskeridepartementet kritiserer tråleren "Koralnes" for ikke å ha vanntette skillevegger, og mener derfor denne typen båter må ut av fiske. Det er klart at det ene rommet i "Koralnes" ble fylt av vann.

Fiskeridepartementet vurderer nå å kalle inn alle vestlige fiskebåter eid av russiske rederi for en grundig inspeksjon for eventuelt å nekte de tillatelse til å fiske.

Sjøforklaringa i Murmansk har nå pågått i to dager, og det er venta at den vil vare i flere uker.