NRK Meny
Normal

Får skylden for arbeidsgiveravgiften av tidligere ESA-leder

Det er den forrige regjeringens ansvar at flere næringer i distriktene nå får full arbeidsgiveravgift. Det sier en tidligere leder i EFTAs overvåkingsårgan ESA.

Helga Pedersen

De rødgrønne får skylden for at man får full arbeidsgiveravgift i nord. Det er tidligere leder i ESA Knut Almestad som mener dette. Men Helga Pedersen mener derimot at dagens regjering må ta skylden.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Dette arbeidet ble gjort av den forrige regjeringen, og prosessen var igrunn avgjort i fjor sommer, sier Knut Almestad, tidligere leder i EFTAs overvåkingsorgan ESA.

Dermed var det ifølge Almestad frem mot i sommer, da den rødgrønne regjeringen fortsatt satt, at Norge hadde en mulighet til å berge arbeidsgiveravgiften.

Uenig i påstandene

– Det som gjensto for den nye regjeringen var i grunn bare å avpasse det nye regelverket med det nasjonale regelverket på en best mulig måte, slik at man får mest mulig ut av de nye retningslinjene, mener Almestad.

Men nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen, er derimot ikke enig i den tidligere EFTA-lederens analyse av saken.

– Vår regjering var aktiv mot EU-kommisjonen før de vedtok sitt regelverk i juni i fjor, og da de vedtok sine regler fremstod det som usikkert hvordan det ville påvirke vårt næringsliv og de bransjene som nå blir diskutert, hevder Pedersen.

Gir fortsatt regjeringen skylda

Og tross påstandene fra Almestad, mener Pedersen fortsatt at det er den sittende Høyre/Frp-regjeringa, som sitter med ansvaret for at arbeidsgiveravgiften heves for flere næringer.

– Det som er viktig nå er å få avklart hva slags handlingsrom Norge nå har i forhold til de berørte næringene. Det er viktig at regjeringen klargjør hva de har gjort, og får lagt på det rene om det fortsatt er stener som kan snues og om Norge fortsatt har et handlingsrom, sier Pedersen.

– Skjedde på deres vakt.

Høyres statssekretær Jardar Jensen i Kommunaldepartementet er derimot enig i at denne saken ble avgjort under den forrige regjeringen.

– Når da representanter fra den forrige regjeringen sier de er overrasket og går til angrep på den sittende regjeringen begynner jeg å undres ganske kraftig, for denne endringen skjedde på deres vakt, sier Jensen.

Han mener mye av kritikken regjeringen har fått i arbeidsgiveravgift-saken har vært uberettiget.

– Å angripe dagens regjeringen for noe de ikke har hatt påvirkningsmuligheter til blir ganske uforståelig for å si det pent.