NRK Meny
Normal

- Jeg fikk ikke puste

Thomas Freeland (9) fra Sørreisa fikk svineinfluensa og havnet i respirator.

Thomas Freeland

Thomas Freeland (9) fikk pustehjelp på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Foto: Line Freeland

Thomas Freeland

Thomas Freeland hjemme og på bedringens vei.

Foto: Line Freeland

"Alle" snakker, hører og leser om svineinfluensa. Men de færreste av oss har opplevd hvordan sykdommen egentlig er.

- Det var skummelt

Ni år gamle Thomas Freeland i Sørreisa i Troms ble syk for en uke siden.

- Da jeg våknet hadde jeg problemer med å puste, og halsen var sår. Vi dro straks til legen der jeg fikk ei sprøyte og jeg måtte puste i en pustemaskin, sier Thomas Freeland til NRK.

Han ble så sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

- Det var skummelt å komme på sykehuset. Etter at de hadde tatt prøver viste det seg at jeg hadde fått svineinfluensa, sier han.

- Hvordan var det å være på sykehus?

- Det var artig. Jeg fikk sett på tv, ligge i senga og drikke masse. Og det var artig å puste i en maskin. Det gjorde at jeg ble mye bedre i halsen og lungene.

- Ikke noe å være redd for

- Var du aldri redd?

- Nei, vel jo. Jeg var litt redd for ikke å få puste. Men svineinfluensa er ikke noe å være redd for. Man blir bedre etter hvert, sier han.

Thomas Freeland er nå utskrevet fra sykehuset i Tromsø, og er trygt hjemme i Sørreisa. Han har allerede lagt planer for hva han skal gjøre når han blir helt frisk.

- Det første jeg skal gjøre er å ringe til en venn av meg. Da skal vi leke og jeg skal fortelle hvor syk jeg har vært, avslutter niåringen til NRK.

- En av de verste opplevelsene

Mora til Thomas, Line Freeland, sier dette har vært ei svært vanskelig tid.

- Det har vært en av de verste opplevelsene jeg har hatt. Rett og slett grusomt. Alt gikk så fort, og det var skummelt at han ikke fikk puste, sier Line Freeland.

- Var du på noe tidspunkt redd for å miste Thomas?

- Ja, det var jeg selvfølgelig. Jeg var redd da han ikke fikk puste. Jeg har hatt mange rare tanker de siste dagene, sier hun.

- Hvordan opplever du fokuset på denne sykdommen?

- Det er kjempeviktig at folk blir vaksinert. Jeg mente at svineinfluensaen var massehysteri som var skapt av media, og at vi i hvert fall ikke skulle ta noe vaksine. Så jeg har fått meg en smekk over munnen, sier hun.