Normal

- Jeg er opprørt!

Fiskeriminister Helga Pedersen er provosert over å bli beskyldt for å lyve om hvor mye hun vet om miljøfarlige stoffer i vraket etter den russiske krysseren «Murmansk».

Helga Pedersen

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap).

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Tidligere Hasvik-ordfører Odd Egil Simonsen sa i går at ministeren måtte kjenne til at det er bromerte flammehemmere og PCB ombord i vraket og at hun lyver når hun sier noen annet

Selv er fiskeriminister Helga Pedersen provosert over beskyldningene om løgn.

- Jeg må si jeg er oppriktig opprørt over å bli beskyldt for å lyve!

- Av Dagsrevyinnslaget kan man få inntrykk av at jeg skal ha holdt tilbake opplysninger om miljøfarlig materiale ombord i vraket «Murmansk». Dette medfører ikke riktighet.

- Jeg var ikke kjent med opplysninger om at det kan finnes radioaktivt materiale om bord, før opplysningene ble presentert for meg via media fredag 1. august.

SAMLESIDE: Alt om krysseren «Murmansk»

- Mistanker, ikke fakta

Fredag skrev Aftenposten at vraket «Murmansk» inneholder radioaktive stoffer. I går fortale tidligere ordfører i Hasvik kommune, Odd-Egil Simonsen, at Pedersen siden 2005 har vært klar over at skipet også inneholdt stoffer som PCB og bromerte flammehemmere, men sa noe annet til pressen.

- Det dreier seg om mistanker kjent fra en rapport fra 2004, sier Pedersen, ikke fakta.

- Den mistanken som forprosjektgruppa gjorde kjent i 2004 er kjent for Fiskeridepartementet og for veldig mange andre. Jeg gav Kystverket i 2006 i oppdrag å sjekke de opplysningene.

Pedersen sier i en pressemelding at det er viktig for henne å presisere at hun med sikkerhet bare kan vite hvilken forurensningspotensiale vraket av «Murmansk» representerer

- Hvorvidt det er PCB, bromerte flammehemmere eller andre miljøfarlige stoffer ombord kan jeg ikke vite før etter at ansvarlig fagetat, Kystverket, har utredet dette.

- Uhørt!

At Kystverket fikk i oppgave å komme til bunns i saken og at så ikke har skjedd, er Bellona-leder Frederic Hauge fullt klar over.

- Jeg oppfatter det som uhørt, det er åpenbart at vraket har en stor risiko for å ha slike miljøgifter, og det er åpenbart at det er hennes politiske ansvar å få bekreftet de mistankene som er.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen

Pedersen vedgår at det har tatt for lang tid å undersøke saken. Opposisjonen på Stortinget er ikke fornøyd med dette svaret.

Frp-formann Siv Jensen mener Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité må se nærmere på håndteringen.

- Hun har hatt rikelig med muligheter til å orientere om saken på en ordentlig måte, og når det viser seg at hun ikke gjør det mener vi at Kontroll- og konstitusjonskomiteen må se nærmere på saken.

LES OGSÅ: - Det er tragisk!