NRK Meny
Normal

- Helt utrolig!

NAF reagerer sterkt på UP-tabben hvor en mann ble fratatt førerkortet og forespeilet fengsel.

Politibil
Foto: Øystein Nygård / NRK

Norges Automobilforbund reagerer sterkt på at en bilfører i Tana ble fratatt førerkortet og forespeilet tre måneder i fengsel uten å ha kjørt for fort.

Han fikk tilbake førerkortet da det viste seg at UP hadde brukt for kort strekning til å gjennomsnittsberegne farta hans.

- Burde kunne unngås

André Fimreite, seniorrådgiver og jurist hos NAF, har aldri vært borte i en så grov feilmåling.

- Jeg må si at når vi ser hvilke krav utrykningspolitiet selv stiller til apparat og rettspraksis, og likevel klarer å bomme med nitti meter, synes jeg det er helt utrolig. Noe så enkelt som å måle opp avstanden mellom punkt A og punkt B, det burde man klare å unngå.

- Men politifolk kan vel også gjøre feil?

- Det er greit at det er en menneskelig feil, men når man ser på konsekvensene for den som blir tatt, både med tap av førerett og i enkelte tilfeller fengsel, så synes jeg at det bør være et krav at politiet trippelsjekker seg selv.

- Denne gangen oppdaget jo tjenestemannen feilen selv. Men hva hvis avstanden som var feil hadde vært noe kortere, ville han da ha oppdaget feilen?

Legger seg flat

Distriktsleder i Utrykningspolitiet i Troms og Finnmark, Geir Harald Martinsen, beklager saken på det sterkeste.

- Det er bare å legge seg flat å si at det er menneskelig svikt som ligger bak det hele. Det vi gjorde var å måle opp en strekning på 330 meter hvor vi skulle ta tiden på de som passerte for å sjekke om de holdt fartsgrensa.

- Så har dessverre tjenestemannen tatt utgangspunkt et galt punkt i veibanen når han startet tidsmålinga. Dermed ble strekningen bare 240 meter, og regnestykket ble fort veldig galt.

John Guttorm

John Guttorm er glad han fikk tilbake førerkortet etter feilmålingen.

Foto: Liss Jakobsen / NRK

- Måtte bare godta det han sa

Det var onsdag at John Guttorm kom kjørende gjennom hjembygda Sirma i Finnmark.

På ei strekning med 60-sone ble bonden målt til 105 kilometer i timen av utrykningspolitiet, og fratatt lappen på stedet. Men heldigvis for John Guttorm ble det ved en ren tilfeldighet oppdaget at fartsmålingen var fullstendig gal.

- Jeg ble tatt igjen av UP som hadde blålysene på, og ble stoppet. De sa at jeg hadde kjørt for fort, og veldig fort også. Jeg spurte om hvor fort jeg hadde kjørt, og da sa politimannen at det var så alvorlig at de kunne bli fengsel. Jeg ble veldig paff, forteller Guttorm.

- Protesterte du?

- Nei, det er lite vits å protestere mot myndigheter som har bevis. Jeg måtte jo bare godta det han sa, sier han.