NRK Meny
Normal

- Hammerfest må få alt

Brannfakkel fra fylkesråd: Kystkommunene i Finnmark bør ikke få oljevirksomhet ennå.

Hans M. Ellingsen
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Et komplett olje- og gassmiljø må på plass i Hammerfest før andre kommuner i Finnmark får sin del av kaka, mener fylkesråd Hans M. Ellingsen.

Han frykter at Finnmark kan sitte igjen med lite eller ingenting hvis man forlanger at ilandføring av olje og andre funksjoner skal spres til flere kommuner allerede nå.

Ikke smøre for tynt

- Når det er snakk om å få litt til alle på kysten, blir det ingen ting av noe. Da får vi ikke den store kompetanseoppbyggingen som vi ønsker oss, sier Ellingsen.

- Vi får heller ikke etableringer rundt i Finnmark av en stor aktør, som vi tror vi skal få etter hvert. Da er det viktig å bygge ett stort senter, og så får det slå ringer utover etter hvert.

Ellingsen støtter seg til vedtaket i det nordnorske forumet for olje og gass, hvor de understreker viktigheten av å skape et solid miljø før man sprer funksjoner

Lokal motstand

- Dette er jeg ikke tilhenger av, sier Ragnar Olsen, ordfører i Kvalsund.

Olsen jobber for å få ilandføring av Goliat-oljen til sin kommune. Han mener at gassutviklingen skal skje i Hammerfest, men at det vil hemme veksten hvis også oljefunksjoner havner hos nabokommunen.

- Skal man skape aktivite og utvikling i størst mulig grad, må også aktivitetene spres, både administrasjon, ilandføring og annen aktivitet, mener Olsen.

Feil av en fylkespolitiker

Olsen er også kritisk til tidspunktet for utspillet. Ellingsen har signalisert at han vil tilbake til kommunepolitikken i Hammerfest etter høstens valg.

- Han burde kanskje ha ventet til han var ferdig i fylkespolitikken, for han har tross alt et ansvar for hele fylket, sier Ragnar Olsen.

- Er det valgkampen du har startet, Ellingsen?

- Nei, dette er ingen valgkampsak, det er en sak vi brenner for i hele Nord-Norge og Finnmark. Men det vil være naturlig at det er i Hammerfest det skjer når vi først har startet her. Nå må vi gjøre oss ferdige, og så vil det slå ringer utover, mener Hans M. Ellingsen.