- Først i løypa, først i mål!

En kvinne. 14 hunder. 1000 kilometer. Mona Kolstad har et mål, og det er å komme i mål. NRK følger henne hele veien. Fra Alta til Kirkenes og tilbake.

Mona Kolstad og Hedda

Mona Kolstad og lederhunden Hedda, dagen før Finnmarksløpet starter.

Foto: Vibeke Lund Pettersen / NRK

- Det er en enkel strategi Mona har. Først i løypa, først i mål, ler handler Jan Johanson, mens han tømmer en hel plastpose sjokolade ut foran Mona Kolstad.

- Her ser du hvor sunt man spiser der ute. Da er det kjapp energi som gjelder, smiler Mona.

- Og dette er bare til første dagen, sier Johanson, mens han blunker lurt.

Den lange turen

I morgen gjør Mona Kolstad sitt første forsøk på den lange løypa i Finnmarksløpet. 1000 kilometer er langt, og verken hun eller hundene har tidligere lagt bak seg en slik strekning.

- Vi har kjørt 600 kilometer før, men dette er første gangen vi prøver oss på 1000 kilometer. Nå venter jeg bare på å få starte, sier Mona.

Rutinert

Hun er 34 år, og har holdt på med hundekjøring i mange år. Hun har tidligere kjørt Finnmarksløpets 500 kilometers distanse, og i 2007 kjørte hun inn til en tredjeplass.

Samme år vant hun Femund-løpet med 8-spann. Mona Kolstad nevnes blant årets favoritter til å gjøre det bra i Finnmarksløpet.

- Det viktigste er at dette blir en positiv opplevelse for både meg og hundene. Men det er klart at målet er jo å gjøre det bra. Det blir spennende å se hvordan det går.

Hva med hundene?

Tundra

Tundra gjør sitt comeback under Finnmarksløpet i år. Hun har vært ute med skader, men nå er hun i form igjen. Vi følger henne hele veien.

Foto: Vibeke Lund Pettersen / NRK

Vi følger Mona Kolstad og hennes hunder under hele Finnmarksløpet. På våre nettsider kan du lese om hvordan turen hennes utarter seg, og hver dag skal vi gjøre vårt aller beste for å komme med nye oppdateringer på hvordan det går for Mona og hundene.

Vi har møtt noen av hundene i spannet , som vi også vil følge tett på nett den neste uka. For det er dem det handler om — det er hundene som gjør løpet.

Mer om Finnmarksløpet: