Hopp til innhold

- Få ringvirkninger til Nord-Norge

Toppsjef for Sjtokman-utbygginga i Barentshavet garanterer ingen store ringvirkninger i Nord-Norge.

Kart over Sjtokman-feltet
Foto: NRK

En av toppsjefene for utbygginga av det gigantiske gassfeltet Sjtokman-utbygginga på russisk side i Barentshavet, Herve Madeco, vil ikke garantere at det blir store vringvirkninger i Finnmark.

Franskmannen er visepresident i utbyggingsselskapet, og representerer oljeselskapet Total som sammen med Statoil har fått oppgaver ved utbygginga av Sjtokman sammen med russiske Gasprom.

- Dette er et russisk prosjekt som vi satser på skal utvikles i Murmansk, sa Herve Madeo på Arctic Frontiers- konferansen i Tromsø i dag.

Bare unntaksvis kan det være aktuelt å bruke Kirkenes eller Polarbase i Hammerfest, og nordnorske leverandørbedrifter vil kun bli valgt dersom de er billigst og best.

Ser likevel muligheter

Åslaug Haga

Åslaug Haga (Sp)

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Til stede på konferansen i Tromsø er også tidligere statsråd Åslaug Haga (Sp).

Hun tror det likevel bør være muligheter for norsdnorsk industri, selv om det så sterkt understrekes at Sjtokman er et russisk prosjekt.

- Det er klokt å understreke at dette er et russisk prosjekt, men samtidig tror jeg russerne vil være tjent med å koble andre land og selskaper opp mot prosjektet.

Haga tror dermed at Sjtokman-utbyggingen vil gi ringvirkninger til Nord-Norge.

Tviler på tidsplan

Det ble på konferansen i dag gitt en grundig redegjørelse av tekniske utfordringer som prosjektet står overfor. I dag står planen fortsatt fast om å få produksjonen i gang i 2013 eller 2014.

Men det er mange som tviler på at denne timeplanen holder. En av dem er tidligere Statoilsjef Arve johansen, som har uttalt til NRK at han tror tidsplanen sprekker med flere år

Den lave olje- og gassprisen kan også få betydning, sammen med den internasjonale finanskrisa.