NRK Meny
Normal

- «Samhold» må bli slagordet

Blir avgjørende for å bevare et levekraftig Arktis, mener EU-leder.

Joe Borg

Joe Borg på talerstolen på konferansen Arctic Frontiers i Tromsø.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Mandag holdt Joe Borg , kommissær for fiskeri og maritime spørsmål i EU-kommisjonen, et innlegg på konferansen Arctic Frontiers i Tromsø.

Han mener samhold og samarbeid blir avgjørende for framtida i nordområdene.

- Unity, eller samhold, må bli slagordet for det 21. århundre i kampen for å bevare et levekraftig Arktis. Samarbeid er viktig for hver enkelt art og for planeten som helhet, sa Joe Borg.

- Maksimal beskyttelse

Borg sa at shipping, fiskeri og transport vil øke kraftig i nordområdene fremover.

- Og det må gis maksimal beskyttelse av området. Europa har sterke historiske bånd til Arktis. EU mener at hvert eneste verdenshav er unikt, og Arktis er intet unntak. En framtidig bærekraft er av vital betydning og EU har klare mål for sitt samarbeid med sine internasjonale partnere, sa Joe Borg foran et fullsatt auditorium på Universitetet i Tromsø.

Konferansen samlet i dag nærmere 500 mennesker.

- EU har klare forventninger til Arktisk Råd, og de nordlige dimensjonene er viktige i samarbeidet med USA og Russland. Vi ser fram til det videre samarbeidet med USA, sier Joe Borg, på dagen før Barack Obama blir innsatt som ny president i USA.

Siterte Ibsen

- På samme måte vil vi øke dialogen med Russland. Jeg vil avslutte med å sitere Ibsen: "Et samfunn er som et skip, der alle må delta". Dette forholdet gjelder særlig Arktis, vår felles arv, avsluttet Borg.

Arctic Frontiers er en årlig konferanse i Tromsø som drøfter ulike perspektiver på utviklingen i Arktis.

Les også: - Norge må ta ansvar

Les også: - Urfolk rammes hardt

Les også: Støre kommer ikke

Hva mener du? Si din mening!