Teksting

NRK tekster de fleste TV-programmer.

Teksting

Teksting

Foto: NRK

NRK tekster det meste som sendes, uansett om det er utenlandsk eller norsk tale. Men tekstingen av norsk tale må hentes fram. Her kan du lese hvordan du får frem den skjulte DVB-teksten.

Hva er kravene til teksting?

Myndighetene krever at alle ferdigproduserte programmer, og alle programmer i tidsrommet 18.00 til 23.00 skal tekstes dersom det er teknisk og praktisk mulig.

Les mer om kravene hos Medietilsynet: http://www.medietilsynet.no/mediebransjen/tv_bestillingstjenester/

I tillegg til kravet tekster NRK en del nyhetssendinger på dagtid og Kveldsnytt i ukedagene. Vi tekster også enkelte store nyhets og sportsbegivenheter.

Alle TV-distributører skal tilby teksting

Alle tv-distributører i Norge er pålagt å tilby "teksting for hørselshemmede". TV-apparater som er kjøpt eller tatt med fra utlandet støtter ikke alltid norsk teksting for hørselshemmede.

Teksting på NRK TV, NRKs nettspiller

Alle programmer du ser i opptak via NRK TV - www.tv.nrk.no - er som regel tekstet. Slå teksting av og på ved å klikke på knappen formet som en tv-rute med strek i som du ser nede til høyre under avspillingsvinduet.

I NRKs programspiller kan du også lese omtalen av programmet og hente fram all teksting samtidig. Velg "omtale" eller "teksting" i mediespilleren.

Les mer: Teksting i NRKs nett-tv.

Fakta om teksting for hørselshemmede:

NRK har i lengre tid tilbudt tekst for hørselshemmede for de fleste av sine programmer. Da blir alt som blir sagt – både på norsk og fremmedspråk – tekstet. Ser du Dagsrevyen, Kveldsnytt, FBI, Puls og mange andre programmer merket med et eget ”Tekstet”-ikon oppe til venstre i skjermen kan du hente inn teksting av programmet.

Norges rundt 800 000 hørselshemmede er blant de som setter stor pris på denne tjenesten fra NRK.

I en ny digital HD-TV-verden kan tekstingen hentes inn som et språkvalg - ”Teksting for hørselshemmede” via fjernkontrollen. Et eget "tekstet-ikon" oppe til venstre i starten av programmet viser at det finnes teksting som kan hentes fram.

Den nye standarden for teksting medfører at teksten sendes som separate data samtidig med bildet, såkalt DVB-tekst. At teksten sendes for seg selv, gjør det enkelt å skru på eller av teksting. Du får det som du ønsker det.