Victor Skimmeland trodde han hadde krystallsyke, men det ble oppdaget kreft på hjernen. Nå bruker han medisiner for 1 million kroner i året. – Det norske helsevesenet fungerer, sier han.

Victor Skimmeland fikk påvist en svulst på hjernen i fjor, og etter det har han gått på sterke medisiner for å overleve. Han skryter av den hjelpen han har fått fra det norske helsevesenet.

Spiser piller for én million i året

SANDEFJORD (NRK): Victor Skimmeland trodde han hadde krystallsyke, men det ble oppdaget kreft på hjernen. Nå bruker han medisiner for 1 million kroner i året. – Det norske helsevesenet fungerer, sier han.

Victor (52) bor med familie og hund i boligen i Sandefjord, men opprinnelig er han fra Porsgrunn. I fjor høst fikk han påvist en svulst på hjernen, og siden har han gått på sterke preparater for å overleve. Han har vært heldig, sykdommen blir holdt under kontroll med såkalt immunterapi.

Immunterapi er et samlebegrep om metoder for kreftbehandling, der kroppens immunforsvar stimuleres til å drepe kreftcellene.

Slo seg til ro med legebeskjed

Ikke alle har genet som gjør at immunterapi virker. Victor har en krefttype som gjør at denne behandlingsformen fungerer, og kanskje er kreften i tilbakegang.

Han må ofte ta seg en tur innom apoteket på sykehuset i Tønsberg. Da vi var med ham på en handlerunde, kjøpte han inn medisiner for 27.000 kroner. Det er det prepratet som brukes i immunterapien koster.

Bruker medisiner for 1 million kroner i året

Victor Skimmeland er stadig innom sykehusapoteket i Tønsberg. Her står han sammen med Gro Kvist.

Foto: Thor Øistein Eriksen / NRK

– Jeg har regnet ut at jeg bruker slike medikamenter for rundt 750.000 kroner i året. I tillegg er jeg avhengig av en rekke andre medisiner. Det samlede forbruket i løpet av ett år kommer opp i 1 million kroner, forteller han, og føyer til at han ikke må betale noe selv. Alt blir dekket av staten.

– Hvordan oppdaget du sykdommen?

– Jeg ble sliten og slapp og gikk til fastlegen. Han ga beskjed om at det var krystallsyke og at jeg ikke trengte å bekymre meg. Jeg slo meg til ro med det, men jeg var like dårlig og mistet til tider bevisstheten. Jeg ble etter hvert så dårlig at kona tok kontakt med legevakten. Der ble jeg umiddelbart sendt i ambulanse inn til Rikshospitalet. Der ble det konstatert svulst i hodet, forteller 52-åringen.

– Jeg har regnet ut at jeg bruker slike medikamenter for rundt 750.000 kroner i året. I tillegg er jeg avhengig av en rekke andre medisiner. Slik at det samlede forbruket i løpet av ett år kommer opp i 1 million kroner.

Victor Skimmeland, kreftsyk

Er narkoman

Så ble det den ene operasjonen etter den andre. Skimmerland har regnet på det og mener at han siden i fjor høst har gjennomgått til sammen ti operasjoner.

– Jeg visste at jeg skulle dø. Det fikk kona og jeg tidlig beskjed om da vi ble innkalt til den alvorlige samtalen med lege og sykepleier. Da forsto vi at det var nødvendig å belage seg på livets avslutning. Det var en hard beskjed, men det var ingen veier utenom, forteller han.

– Hva slags inngrep har de gjort i hjernen?

– De har fjernet svulsten, lettet trykket og tatt prøver. Der hvor de har fjernet svulsten, har de vært heldige. Jeg snakket med kirurgen som utførte operasjonen. Han forklarte at det var 50 prosent sjanse for at de ville lykkes. Hadde de ikke klart å fjerne den, hadde jeg vært død i løpet av kort tid.

Etter alle inngrepene, har Victor fått operert inn en slange fra hjernen og ned i bukhulen. Der tappes det ut en halv liter hjernespinalvæske hvert døgn.

– Hvordan er det å leve med det?

– Det er jo tidsvis smertefullt. Alternativet er jo ikke noe bedre, sier han.

For å redusere smertene, tar han store mengder morfin.

– Du er ikke redd for å bli narkoman?

– Jeg er narkoman, sier han med ettertrykk.

Den siste tida har han trappet ned bruken av morfin, Han merker at det gir sterk abstinens, og at han får den store skjelven.

– Uten morfinen hadde du hatt store smerter?

– Jeg hadde ikke klart det uten disse smertehemmende medisinene. Men nå tar immunterapien livet av stadig flere kreftceller, og det betyr at sykdommen ser ut til å være på retur. Dermed kan jeg også ta mindre morfin, sier han.

Bruker en million på kreftmedisin.

Victor Skimmeland holder kreften under kontroll med immunterapi, en behandlingsform som forsterker kroppens naturlige immunforsvar.

Leve mens jeg kan leve

– For meg er det viktig å leve mens jeg kan leve. Jeg skal leve med kreften og ha et liv midt oppe i dette. Jeg er familiefar, og jeg har en jobb jeg så vidt har begynt på igjen.

Victor har fått flere bivirkninger på grunn av sykdommen. Han er operert såpass mange ganger at han ikke hører noe særlig lenger. Han går konstant med influensa. Han har fått tinnitus, synsnervene er ødelagt og på toppen av alt har han pådratt seg epilepsi.

Det har vært en ekstra belastning for familien å leve med en far og ektefelle som har en alvorlig kreftsykdom. Døtrene var veldig spente og hadde mye angst i starten, men på skolen har de fått god hjelp av helsesøster og helsevesen. Og både skolens ledelse og lærerne har stilt opp. Han er overrasket over hvor fint familien har tatt det.

– Helsevesenet fungerer

Victor har vært mest bekymret for kona. Hun har tatt det på strak arm og har ikke tenkt på seg selv.

– Jeg er bekymret for henne, sier han.

Victor Skimmeland er full av lovord om helsevesenet og hvordan det har fungert i løpet av den tiden han har vært syk.

– Jeg har fått en utrolig fin hjelp fra helsevesenet. Ting fungerer. I Norge er vi jo flinke til å pirke på ting med lange ventetider og at du ikke får det du bestiller. Men for meg har det vært sånn at alt det jeg har trengt har jeg fått, og jeg har fått det med en gang. Det har aldri vært behov for å mase, krangle eller slåss for å få den hjelpen jeg har fått.

– Gudstroen hjalp meg

Victor har en gudstro og den har betydd mye for ham, særlig i begynnelsen av sykdommen.

– Andre gangen jeg lå på operasjonsbordet hadde jeg en drøm. Jeg drømte at en dør åpnet seg i det fjerne i mørket. Så kommer en person mot meg og stiller seg ved siden av meg i drømmen. Han sier at enten du lever eller dør, er jeg hos deg. Du er trygg.

Victor opplevde at han fikk en indre ro etter denne drømmen.

– Jeg følte meg trygg etter det, og jeg hadde en klar opplevelse av at det var Jesus som kom til meg. Jeg vet jo selvfølgelig at dette er en subjektiv drøm, men for meg var dette den store beroligende pillen jeg trengte. Dette har fulgt meg siden. Jeg er veldig enkel i hodet. Jeg er ingen stor teolog og ingen stor religiøs person, men det hjalp, forteller han.

Årets gjennombrudd

Bruker medisiner for 1 million kroner i året

Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, sier immunterapi er en relativt ny behandlingsform.

Foto: Kreftforeningen Marianne Otterdahl-Jensen / NRK Kreftforeningen

Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, sier at det ikke finnes noen samlet oversikt over hvor mange personer som i dag bruker immunterapi i behandlingen av kreft. Den virker på den måten at den forsterker kroppens naturlige immunforsvar. Noen former for immunterapi fungerer slik at de gjør det lettere for immunforsvaret og gjenkjenne kreftcellene som på sin side forsøker å gjemme seg unna.

Han forteller at det er en relativt ny behandlingsform som først for alvor er tatt i bruk de siste årene.

Immunterapi er blitt hyllet som et av de største gjennombruddene innen kreftbehandling og er blitt kåret til årets gjennombrudd i behandlingen av sykdommen.

Den har særlig hatt god virkning mot hudkreft og lungekreft. Opdalshei forteller også at selv om det har vært forsket på immunterapi i mange år, er det primært dokumentert en livsforlengende effekt av immunterapi.