Gatelaget til Odd er i gang

KAMP: Gatelaget til Odd er i gang

Foto: Joakim Miøen / NRK

Mot alle odds

SKIEN (NRK): Vinterkulden har for alvor inntatt Skien. Gradestokken har sneket seg ned på blått. Men inne i lokalene på Falkum er en solskinnshistorie i emning.

Kortviseren på det hvite, runde uret på veggen nærmer seg titallet. Kortstokken er allerede delt ut flere ganger. Det er ikke trening før klokken 12, men likevel begynner Odd-spillerne og samles for sosialt samvær før fotballskoene skal snøres på.

Frokosten er servert. Kaffekoppene begynner å flokke seg på bordet. Latteren sitter løst, og det slenges meldinger til hverandre som det alltid gjør når et fotballag møtes. Men dette er ikke et hvilket som helst lag.

Fotball fremfor rus

I april 2016 ble Odds gatelag stiftet gjennom et samarbeid mellom Odds Ballklubb og Skien kommune. Et lavterskeltilbud for personer som har eller har hatt rusproblemer. Her kan mennesker som ofte har blitt plassert på sidelinjen i samfunnet komme og være en del av et lag og et fellesskap.

To ganger i uken møtes de til trening. Det eneste kravet er at de ikke møter opp synlig beruset. Da blir de nektet å trene. For mange på laget er dette ukens høydepunkt, og en sterk motivasjon til å holde seg unna rusen.

– Når jeg pakker bagen om morgenen og drar hit, så har jeg tatt et valg. Jeg skal spille fotball. Rusen er valgt bort, sier bamblemannen Tore.

Han er en av dem som har vært med på laget fra starten, og har hatt stabilt oppmøte. 51-åringen spilte også fotball i sine yngre dager. Da han fikk høre om dette tilbudet gjennom en aktivitetsgruppe i regi av kommunen, var det ingen tvil om at han ville være med på laget. Men det var ikke gitt at Tore i dag skulle være en del av et fotballag, og trene flere ganger i uken.

Gutta klare til treningskamp

SAMHOLD: Trener Morten Fevang samler gatelaget før treningskamp.

Foto: Joakim Miøen / NRK

Mistet familien

Allerede tidlig i tenårene havnet bamblemannen i rusmiljøet. Det begynte med hasj, og etter hvert ble han hekta på amfetamin og heroin. Samtidig skulle han ta vare på jobb, kone og unger.

– Jeg levde et dobbeltliv, og trodde jeg kunne drive med stoff på den ene siden, å være familiefar på den andre. Jeg trikset og mikset, og brukte all min energi på å holde det gående.

Tore tar en liten pause, og kikker ned i bordet.

Til slutt sprakk det så det holdt. Det var som å møte en vegg. Plutselig satt jeg uten jobb og familie. Jeg bodde i en bag.

Tore, tidligere rusbruker

Han endte opp på gata i Oslo, og levde et liv det er vanskelig å forestille seg. Han sammenligner seg selv med Svein, fra serien ”Petter Uteligger”.

På det verste veide han drøyt 50 kilo, og gikk rundt med tre stillongser for å skjule hvor radmager han var. Han forteller om 20 år med beinhardt sprøytemisbruk. Ut og inn på avrusning. Men etter mange mørke år, peker pilen endelig oppover.

– Jeg blir bare klarere og klarere i hodet. Nå skal jeg helt vekk fra alt. Det går bedre med familien også, men jeg savner dem mye. Jeg kjenner ikke barna mine slik jeg burde. Moren deres var glup, og skjermet dem fra meg. Men nå er det snakk om tillitt. Jeg har spent bein på den tillitten flere ganger, og forstår at det er noe jeg må bygge opp over tid, sier Tore åpenhjertig.

Samhørighet

Å miste kontakten med familien er noe mange som har vært innom gatelaget har opplevd. Derfor er det ekstra godt å komme i kontakt med andre mennesker i samme situasjon, og å stifte nye vennskap. Samholdet på laget er utvilsomt sterkt. De bruker mye tid sammen, og det er naturlig at de knytter sterke bånd. Det kan også Tore skrive under på.

– Jeg fikk en på trynet i en kamp mot Viking, og da var det tre stykker som sto opp for meg med en gang. Det er godt å vite at du har støtte og blir verdsatt i gruppa.

Hadde du vært der du er i dag uten gatelaget?

– Nei, da hadde jeg ligget under jorda. Det er drastisk å si, men det er virkeligheten. Jeg har ikke vært nykter så lenge som dette på 35 år. Men det er også viktig å nevne LAR, og ikke minst en samboer som holder meg i tauene. Det setter jeg veldig stor pris på. Det er ikke lenge siden det hadde vært helt utenkelig for meg å sitte her å prate med deg på denne måten, sier Tore ydmykt.

Gatelaget betyr mye for mange, og det er ikke bare spillerne som er fornøyde etter en vel gjennomført første sesong.

– Dette prosjektet har vært en kjempesuksess hittil, sier Tarjei Skoftedalen Fiskum. Sammen med tidligere Odd-spiller Morten Fevang, er han trener for gatelaget.

– Det har vært stor pågang, men oppmøtet har variert noe. Vi har vært en stamme på 10-12 stykker. Det er viktig å påpeke at dette er et frivillig tilbud. Vi vil hjelpe, men spillerne må mest av alt ville det selv, sier en engasjert Fiskum.

Trener Tarjei Fiskum sammen med Tore

Trener Tarjei Fiskum sammen med Tore.

Foto: Joakim Miøen / NRK

Halvdød på første trening

Odds gatelag har en unik modell, hvor de samarbeider med kommunen. I tillegg til trenerne Fiskum og Fevang, er Sverre Storkaas med rundt laget. De tre er også ansatt i rusteamet i kommunen.

Fiskum og Storkaas har flere spillere på gatelaget, som de også følger opp gjennom kommunen. Det er også flere frivillige som er med for at dette skal bli vellykket.

Helheten av dette gjør at Odds gatelag kan tilby en mestrings- og aktivitetsarena, med fokus på fysisk form, tilhørighet og hjelp til selvhjelp. Den fysiske aktiviteten er for mange uvurderlig. Ukentlig trening har for flere av disse vært helt urealistisk tidligere.

– Første treningen holdt jeg på å daue så fort jeg så en ball. Nå kommer det seg, sier Tore.

– Du har jo også løpt skagerakløpet på 6km, Tore. Det hadde du ikke klart om du ikke hadde vært med her, skyter Fiskum inn fra høyrekanten.

– Løp og løp. Nei da. Jeg kom til mål hvert fall. Så mye har jeg ikke løpt siden militæret, flirer Tore.

Odds gatelag spiller i La Manga

Her spiller gatelaget til Odd treningskamp på La Manga i Spania.

Foto: privat

Minne for livet

I august fikk Odds gatelag en opplevelse de sent vil glemme. De fikk nemlig muligheten til å spille en oppvisningskamp under flomlysene på Skagerak Arena. En sjanse mange bare kan drømme om. I pausen av tippeligakampen mellom Odd og Vålerenga, møttes de respektive gatelagene til dyst. Og det foran 9000 mennesker. Selv om oppgjøret endte 0-0, er det ingen tvil om at dette var et minne for livet for mange av spillerne.

– De var veldig nervøse. Å spille foran så mange mennesker er noe de aldri kunne forestilt seg. Flere slet med både å spise og snakke før kampen. Men når de kom ut på banen var det bare moro, melder Fiskum.

Flere store, og tidligere utenkelige opplevelser har det også blitt for gatelaget. Etter iherdig jobb og planlegging, fikk gatelaget nylig reise på treningsleir til solfylte La Manga i Spania. En kjent destinasjon for Odds etablerte A-lagsspillere, men i år fikk altså gatelaget være med på tur.

– Dette var en skikkelig gulrot for oss spillere. Det var ingen selvfølge for noen av oss å få være med til La Manga. Det var en sterk motivasjon. Noe å jobbe for, Tore.

Serie og turneringer

Gjengen som er samlet på Skagerak Arena tar beina fatt. Vel, noen setter seg i bilen og forflytter seg de 150 meterne bort til Stevnehallen. Av naturlige årsaker blir treningene holdt innendørs på denne tiden av året, noe de fleste er fornøyde med.

Trener Fiskum blåser resolutt i fløyta, og setter i gang oppvarmingen. Både trenerne og spillergruppa legger ned en god innsats for å være rustet til både serie og turneringer som Fotballstiftelsen (FS) arrangerer årlig for gatelag.

FS er en stiftelse som ble opprettet i 2015 for å lede og gi støtte til toppklubbers gatelag. Helsedirektoratet er stiftelsens viktigste bidragsyter. I dag består FS av 12 lag, hvorav Odd er blant de nyeste tilskuddene.

Alle lagene samles to til tre ganger i uken, med kamp eller trening. I tillegg serveres det frokost på forhånd, og klubbene bidrar med utstyr og fasiliteter, samt en god varm dusj.

Klart blikk og mer pratsom

Fredrikstad var først ute med tilbudet i 2011, og etter det har rekrutteringen vært formidabel. Fotballstiftelsen opplyser om at rundt 150 spillere ukentlig trener med sine respektive lag, noe som utgjør 1500 rusfrie timer i uka. Og selv om alt dette er bygget rundt fotballen, er det ikke det sportslige som har hovedfokus.

Målet er å gradvis hjelpe mennesker ut av rusen, og inn i en ny hverdag med jobb og skole. Dette er også et klart fokus hos alle rundt Odds gatelag.

– Vi vil hjelpe mennesker ut av problemene sine. Får vi folk ut i jobb, er det absolutt det beste som kan skje. Vi har allerede sendt seks stykker til arbeidslivet, og to til utdanning. Det er noe vi er stolte over, og det er det som driver oss i denne jobben. Hvis vi ikke hadde sett hvor mye dette betyr for folk, hadde vi holdt på med noe annet. Det sier mye når spillere tar et stort jafs av budsjettet sitt for å kjøpe seg fotballsko, og bortprioriterer rusen, sier Fiskum.

Tore nikker bekreftende på andre siden av bordet.

– Du kan følge med på folk som kommer hit. De ser slitne ut. Men etter hvert som tiden går, så ser du at de får fargen tilbake, blir klarere i øynene, og prater mer. Det er mange unge mennesker her, som jeg ser meg selv i. Det beste er å få dem ut av helvete så fort som mulig. Ellers må de gå hele løypa, som meg. Det unner jeg ingen.

Odds gatelag på La Manga

Odds gatelag på plass på La Manga.

Foto: privat

Først kamp, så mat

FS har som mål at alle de 16 eliteserieklubbene på sikt er med på prosjektet. Trenere, spillere og alle rundt laget er enige om at dette er et suksesstilbud.

– Jeg håper inderlig at dette tilbudet får bli. Ikke bare for meg, men for mange, mange andre. Det er ikke noe fasitsvar på å få folk ut av denne dritten, men dette her har truffet blink! Det er også mange som var flinke til å spille fotball tidligere, som har havnet i rusmiljøet, og kan bruke dette som en vei tilbake, mener Tore.

– Det ser ut til at både Odd og kommunen er veldig fornøyde. Og så lenge støtten er der, i form av FS, så kommer vi til å fortsette, tilføyer Fiskum.

Odd var i fjor en del av østlandsserien, hvor de åtte lagene med base på Østlandet deltok. Her har skienslaget møtt Strømsgodset, Stabæk, Fredrikstad, Sandefjord, Vålerenga, Lillestrøm og Asker.

Før kamper samles gjengen på Falkum, hvor de spiser frokost og henter utstyr. Til bortekamper er det felles reise med minibuss. Etter kampene samles begge lagene til felles middag, hvor hjemmelaget står for bevertning.

Etter syv hjemme- og bortekamper, havnet Odd på 3. plass i serien. I tillegg til seriespillet, arrangeres det to landsturneringer i året, hvor samtlige 12 lag tilknyttet FS deltar. Sandefjord arrangerte én turnering i sommer, mens den andre gikk av stabelen i Lillestrømhallen i desember.

Kampen om å vinne

– Første målet vinner!

Ropet kastes mellom veggene i hallen. Med ett blir blikkene mer seriøse. Tempoet blir høyere, og slitne spillere tryller frem energi ingen ante at de hadde. Vinnerinstinktet setter inn. Det er ingen lek. Det er fotball og alle vil vinne. Det ropes, takles og skytes.

Til slutt får det røde laget pirket ballen i nettmaskene, og strekker hendene i været.

Treningen er over. Tore og de andre tar seg en velfortjent vannpause, før de pakker sakene og rusler ut av stevnehallen for denne gang. Trener Fiskum minner laget om neste trening, før han samler sammen resten av utstyret.

– Nå skal jeg i møte med en arbeidsgiver. Det er mulig vi får to mann ut i jobb. Vi mister to spillere, men ingen ting hadde vært bedre enn det. Vi krysser fingrene.

Og selv om det finnes viktigere ting i livet enn å sparke en lærkule inn i et mål, er det ingen tvil om at dette faktisk er et fotballag.

– I år skal vi vinne hele dritten. Vi skal gruse dem, sier Tore, før han tar på seg den marineblå boblejakken, snur seg rundt, og forsvinner ut døren.