Helene Røsholt

FØLER SEG ANGREPET: Høyrepolitiker Helene Røsholt mener hun blir angrepet som person, og ikke med motargumenter når hun vil rive boligene i Odins gate.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Høyre-Helene: – Jeg har fått mye pepper

SKIEN (NRK): Høyrepolitiker Helene Røsholt har fått mye motbør etter at hun uttalte seg om en klynge med kommunale boliger i Skien. Det ventes heftig debatt om saken når den kommer opp i Skien bystyre torsdag.

NRK Telemark tok med Røsholt på en spasertur i Odins gate i Skien.

– Jeg synes det er uverdige boforhold. Boligene er gamle, de bærer preg av at de er 50-60 år gamle bygninger. De er hardt brukt, det er tydelig. Gardinene er igjen, det er søppel, det er tagga og det er egentlig et trist syn.

Plassering av nytt sykehjem og eventuell ny stor barnehage er blant sakene som skal tas opp i bystyret i Skien, og midt opp i dette har utfordringene med bråk, innbrudd og hærverk i de kommunale blokkene i Odins gate blitt et hett tema.

Odins gate og Skien sykehjem

ODINS GATE: Hva som skjer med disse kommunale boligene kan bli avgjort i bystyre i Skien torsdag.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Har ikke fått motargumenter

Bare mens NRK står gata denne morgenen kjører politiet patrulje forbi blokkene to ganger.

– Boligmeldingen fra kommunen forteller blant annet at hjemmesykepleien og vaktmestere må være to når de skal besøke leilighetene på grunn av sikkerheten, sier Røsholt.

Høyrepolitikeren har måttet ta imot mye kritikk etter at hun tok til orde for å jevne blokkene med jorden.

Kritikken mot henne har kommet etter at hun sa at hun ikke ville sendt ungene sine i den planlagte barnehagen som politikerne i Skien vil legge så å si vegg i vegg med de kommunale boligene.

– Jeg har fått ordentlig pepper for min retorikk. De har ikke diskutert sak eller kommet med motargumenter. De har diskutert meg som person, uten å komme med noen saklig motargumentasjon, sier hun.

Røsholt og hennes kolleger i Skien Høyre vil rive boligene i Odins gate og slå tomta sammen med tomta der dagens sykehjem ligger. Der vil de bygge nytt sykehjem, en mindre barnehage og noen få omsorgsboliger.

Angrer ikke

De andre partiene vil bygge en barnehage på den gamle sykehjemstomta og beholde de kommunale boligene i Odins gate. Røsholts uttalelse om å jevne boligene med jorden har skapt reaksjoner, men hun angrer ikke på utspillet.

– Nei. For det ligger i forslaget til Høyre at vi ikke synes boligene er verdige å bo i rett og slett. Jeg er blitt beskyldt for å stigmatisere menneskene som bor her, men jeg stigmatiserer ikke; jeg konstaterer fakta, sier hun.

– Hva tror du de tenker de som bor her, og kanskje har det greit, når noen sier de vil jevne huset deres med jorda?

– Jeg tenker at det viktigste er at vi får verdige boforhold for alle parter. Og da vil de flytte til nye eller andre boliger som har en høyere standard.

– Hvor da?

– Det må administrasjonen se på. Høyre har sagt at vi ønsker å få en spredning. For vi kan ikke ha så mange sosialboliger på et sted. Vi ønsker også at de som har behov for det har 24/7 timers bemanning.

Erik Næs

VIL IKKE RIVE: KrF-politiker og varaordfører Erik Nes mener løsningen ikke er å rive boligene. Han kunne gjerne levert sine barn til en barnehage i nærheten.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Kunne fint levert mine barn der

Røsholt ble også beskyldt for å spre frykt. Utspillet kom fra varaordføreren fra KrF, Erik Nes, som vi møter på kontoret i Skien rådhus.

– Grunnen til at jeg sa det er ikke at Helene eller andre politikere vil spille på frykt. Men jeg opplevde at det fort kunne bli sånn at det var det inntrykket som ble etterlatt. Og det var jeg opptatt av å korrigere, for jeg ønsker å bidra til det motsatte. Jeg tror at en barnehage i Slemdalsgate, et lite stykke fra kommunale boliger, er helt uproblematisk. Jeg kunne fint levert mine barn der.

– Du sier at du fint kunne levert dine barn der. Men ville du gjort det sånn som forholdene er der nå?

– Ja. Det kunne jeg gjort. Det er en barnehage i nærheten der. Og jeg har ikke fått noen signaler om at de ikke kan ha barnehage der. Når det er sagt, så må vi gjøre noe med boforholdene i de kommunale boligene i Odins gate. Det er ikke et tilbud som vi ønsker å ha det i kommunen. Vår løsning er ikke å rive bygningene, men å skaffe et annet og bedre tilbud til de som lever i rus og de skal vi i kommunen ta oss av. Og så sier jo de fleste som bor i Odins gate at de har det bra der, og vil bo der. Men uten bråk.

Venter debatt

Sakene som er viklet inn i denne debatten skal alle opp i bystyret torsdag. Ny barnehage, stor eller liten, boligmeldinga med mildt sagt dystre beretninger om forholda i de kommunale boligene i Odins gate og plassering av nytt sykehjem.

Disse tre sakene går veldig på tvers av hverandre, spesielt for Høyre som har en annen løsning enn de andre partiene. Røsholt venter en omfattende debatt.

Og hun forventer også mer kritikk, slik hun har opplevd i uka som har gått.

– Det er interessant å se hvordan de har reagert. Og at det har blitt en debatt om debatten. De er heller ute etter å ta meg og min retorikk og meg som person når jeg fremmer Høyre sine synspunkter i saken. Men jeg er usikker på om det er en god politisk strategi å angripe person og ikke diskutere sak. Hersketeknikker og andre teknikker stopper ikke meg, sier hun.

Et politisk flertall foreslår å bygge et stort nytt sykehjem med 128 plasser i Kverndalen. Høyre har et alternativt forslag om å bygge to sykehjem parallelt, hver med 65 plasser.

Ett blir foreslått bygd i Kverndalen, det andre på tomta til det nå nedlagte Skien sykehjem ved Lundedalen.

Forslagene har sammenheng med saken om en ny barnehage, som også kommer opp. Posisjonens forslag er å bygge en barnehage med 180 plasser på sykehjemstomta. Høyres forslag er å bygge den mindre, så det også blir plass til et sykehjem her.

Reidar Gullesen

VIL DEMONSTRERE: Reidar Gullesen protesterer mot sykehjemsplanene i Skien og vil demonstrere i rådhuset. Han foreslår å bygge nytt sykehjem utenfor sentrum.

Foto: Katrine Rohde Johannessen

Vil demonstrere på rådhuset

Det er varslet at flere personer kommer til å møte opp i forbindelse med bystyremøtet i Skien for å demonstrere. Det er plasseringen av nytt sykehjem i sentrum av Skien ved Kverndalen som har skapt ekstra sterke reaksjoner. Mange eldre ønsker ikke å risikere å komme på et sykehjem som bare har asfalt og betong rundt seg.

Tidligere høyrepolitiker i Skien, Reidar Gullesen, er blant dem som har engasjert seg i saken.

Han kommer med et helt nytt forslag om å bygge sykehjem ved Tuftputten, seks kilometer nord for Skien sentrum, på en tomt øst for Luksefjellvegen som heller svakt mot vest.

Her er det en tomt på 27 mål tilgjengelig, og Gullesen har avklart med grunneieren at han er interessert i selge til kommunen om det blir aktuelt.

– Denne tomta ligger veldig fint til for et sykehjem. Den ligger i rolige og solrike omgivelser med fin natur rundt. Det kan bli veldig bra her.

Her kan du se videooverføringen fra bystyret torsdag 6. april kl. 17.00