Hopp til innhold

Weifa kan bli anmeldt etter ulovlig utslipp

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) vurderer å anmelde Weifa i Kragerø etter at bedriften har sluppet ut ulovlige mengder metylenklorid til luft.

Weifa-produkter

Weifa AS i Kragerø i Telemark produserer farmasøytiske produkter.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

En ny rapport viser at bedriften i perioder har ulovlig høye utslipp. Weifa har nå fått beskjed om umiddelbart å redusere utslippene til et lovlig nivå.

Signe Nåmdal

Avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Klima- og forurensningsdirektoratet sier de ser alvorlig på utslippene.

Foto: John Petter Reinertsen

– Vi ser alvorlig på de ulovlige utslippene fra Weifa, og vurderer å anmelde bedriften. Weifa må umiddelbart bringe utslippene ned på et lovlig nivå. Hvis de ikke finner andre løsninger, må de stanse eller redusere den delen av produksjonen som fører til utslipp av metylenklorid, sier avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Klima- og forurensningsdirektoratet i en pressemelding.

Langt over det tillatte

Weifa AS i Kragerø i Telemark produserer farmasøytiske produkter. Det potensielt kreftfremkallende kjemiske stoffet metylenklorid brukes som løsningsmiddel i noen av produksjonsprosessene.

Utslippene av metylenklorid til luft skal ikke overstige 20 milligram per kubikkmeter (mg/m³).

I februar 2012 informerte Weifa om at de ikke hadde installert et planlagt renseanlegg. Det manglende renseanlegget utløste et krav fra Klif om at Weifa måtte redegjøre for om bedriften overholdt forurensningsforskriften kapittel 9.

– Weifa svarte at utslippene lå på cirka 50 mg/m³, altså høyere enn tillatt. Bedriften søkte samtidig om dispensasjon fra forskriften, noe Klif avslo, opplyser Klif.

Klif mente at Weifas oppgitte utslipp ikke var godt nok dokumentert, og dette ble bekreftet ved Klifs tilsyn i august 2012.

– Vi påla derfor bedriften at en uavhengig tredjepart skulle måle de maksimale utslippene. Denne rapporten kom i slutten av mars 2013, og viste at utslippene av metylenklorid i perioder kan ligge langt over det tillatte. Dette viser at bedriften ikke har hatt kunnskap om egne utslipp, noe de er pliktig, opplyser Klif videre.

– Tar situasjonen alvorlig

Weifa-direktør Kjell Erik Nordby sier at Weifa tar denne situasjonen på alvor.

– Vi synes det er leit å komme i en slik situasjon. Vi har ingen historikk i forhold til miljøødeleggende utslipp, så vi håper selvfølgelig at vi skal unngå å komme i en situasjon hvor vi får en anmeldelse mot oss, sier han til NRK.

Norby legger til at han mener Klif har opptrådt ryddig i denne prosessen.

– Vi har hele tiden hatt en åpen og konstruktiv dialog med Klif, og vi har informert om at vi vil løse disse problemene. Samtidig har vi bedt om dispensasjon fordi det tar litt tid å etablere en langsiktig og god løsning, sier han.

– Betyr det at det er vanskelig å få til en umiddelbar redusering av utslippene?

– Nei, vi mener ikke det. Vi har, overfor Klif, skissert kortsiktige tiltak som får utslippene kraftig ned. De fleste av disse er allerede gjennomført, og vi vil presentere resultatene av dette for Klif i løpet av kort tid. Den langsiktige biten vil trolig være på plass innen 2013 er omme.

Får én uke på seg

Weifa har ifølge Klif opplyst at de høye nivåene ikke er representative for det gjennomsnittlige utslippet, men at de kan forekomme ved en spesiell type produksjon som i 2012 pågikk i to perioder à tre uker.

– Det er ikke vesentlig for Klifs vurdering at disse utslippene antakelig ikke foregår hele tiden. Utslippene av dette stoffet skal aldri overstige den tillatte grenseverdien. Vi har derfor bedt bedriften innen en uke redegjøre for hvilke tiltak som de har gjennomført før å bringe utslippene ned til lovlig nivå, sier Nåmdal.

Weifa-direktøren sier han håper på god videre dialog med Klif.

– På denne måten håper jeg vi kan unngå dramatiske konsekvenser for Weifa. Vi håper at vi kan få til en fortsatt bærekraftig produksjon, både miljømessig og økonomisk, i Kragerø, og at vi sammen med Klif finner en god løsning, sier Nordby.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark