Hopp til innhold

– Rett og slett underslag

Klubben i trykkeribedriften JMS Mediasystem vurderer å anmelde tidligere ledelse.

Gunn Nicolaysen Gundersen

Tidligere klubbleder Gunn Nicolaysen Gundersen i JMS Mediasystem sier klubben vurderer å anmelde den tidligere ledelsen for underslag.

Foto: NRK

De hevder at deres penger til bankavdrag og fagforeningskontingent ble underslått.

– Bittert

Tidligere klubbleder Gunn Nicolaysen Gundersen hevder at fagforeningskontingenten og penger som ansatte betalte som avdrag på et banklån for å redde bedriften, er brukt til drift.

Nå som bedriften igjen er trua av konkurs, må de ansatte punge ut med over en million kroner som kausjonister.

– Det er veldig bittert. Dette er egentlig først trukket av lønna vår og så sitter vi og betaler i forhold til et lån som kunne ha vært mindre, sier hun.

– Situasjonen blir enda vanskeligere nå når de ansatte sitter uten jobb fra 1. mars, legger hun til.

– Rett og slett et underslag

Forrige gang bedriften var i økonomisk uvær - i 2004 - tok 43 ansatte, i det som da het Naper Informasjonsindustri, opp et lån for å sikre driften i Kragerø. Gjennom selskapet NA Invest AS lånte de 2,2 millioner kroner og fikk en mindre eierpost i firmaet.

De ansatte garanterte for alt fra fem til 60 tusen kroner og de ble trukket 500 kroner i måneden.

– Det opphørte i 2009. Det ble trukket av vår lønn, men det kom ikke inn på kontoen til NA Invest. I den tiden jeg har jobbet så har lønnen til de ansatte alltid vært en utgiftspost, aldri en inntektspost til drifta. Så for meg er det rett og slett et underslag, både av pengene til NA Invest, Naper grafiske klubb, Kragerø trykkeklubb og fagforeningskontigenten vår inn til fellesforbundet, sier hun.

Hvor mye penger utgjør dette?

– Til sammen er det over 500 000 kroner, sier Gundersen.

– Kom ingen penger

Arne Rasmussen var banksjef i Kragerø sparebank da de ansatte tok opp lånet.

– Lånet ble betalt etter planen i april 2009, men ved neste forfall i oktober så kom det ingen penger. Siden det har det ikke kommet noe til lånet nå før vi har gått på kausjonistene, sier han.

Hva skulle blitt betalt inn den høsten?

– Det skulle vært betalt inn over 140 000 kroner på lånet i oktober i 2009 og det samme på våren og høsten 2010, sier Rasmussen.

Anmeldte ikke

Gunn Nicolaysen Gundersen forklarer at grunnen til at de ikke anmeldte denne saken.

– Vi har ventet på hva bostyret i konkurssaken i 2010 kom fram til. Men vi har hele tiden sagt at dette er et underslag for pengene har ikke kommet inn til de kontoene de skal, sier hun.

Det er banken enig i.

– Her har det vært snakk om øremerket penger som skulle gå til å betjene det lånet, og når de er forsvunnet på veien, så må jo de ha tatt en eller annen retning som enten er ulovlig eller uheldig. Det er klart at pengene har blitt borte underveis, noen har brukt de til noe, sier Rasmussen.

Avviser påstandene

Øystein Aarrestad var daglig leder den gang. Han avviser påstandene om underslag.

– Jeg tror fortsatt og mener at det kan dokumenteres at de pengene har gått til det de var tenkt å gå til. Det de ansatte har innbetalt har gått til å dekke lån, sier Aarrestad.

Men banken har ikke mottatt noen penger den høsten?

– Det har jeg ingen kommentar til. Jeg kan ikke gå i gjennom og se hva som har kommet inn eller hva som er blitt håndtert av midler den veien, på nåværende tidspunkt. Det er over ett år tilbake, så der har jeg litt utfordringer, sier han.

– Kan diskuteres

Men han innrømmer at de skyldte fagforeningspenger.

– Det var en restanse der, men det var en restanse som da var godt kjent for alle involverte parter. Hvorvidt en kan definere om pengene har gått til drift eller ikke, kan sikkert diskuteres. Det som er hele poenget er at vi i begynnelsen av 2010 måtte innse at bedriften totalt sett ikke var i stand til å fylle sine forpliktelser og det måtte vi ta konsekvensen av, sier han.

Er det lov å bruke fagforeningspengene fra de ansatte til bedriften?

– Det har jeg ingen forutsetninger for å svare på, sier han.

Han vil ikke kommentere at han kan bli politianmeldt, som klubben nå vurderer.

– Må søke hjelp

– Vi må søke hjelp til å finne ut hvordan vi skal takle dette. Men det er administrerende direktør som er ansvarlig, og det er jo også styreleder, sier Gunn Nicolaysen Gundersen.

Tidligere styreleder i Naper Informasjonsindustri, Jan Krokedal, ønsker ikke å kommentere saken.

NRK.no har ikke kommet i kontakt med advokat Jo Rodin, som var bobestyrer for konkursen i Naper.