Hopp til innhold

Voldsoffer: – Det var et rent helvete

SKIEN (NRK): Marius vokste opp med en voldelig far, men ingen avdekket at han hadde det vanskelig på hjemmebane. Erfaringer viser at mange kvier seg for å snakke med barn om vanskelige temaer. Det skal det nå gjøres noe med.

Marius (24) fra Skien vokste opp med en voldelig far, men ingen avdekket at han hadde det vanskelig på hjemmebane. Erfaringen viser at mange kvier seg for å snakke med barn om vanskelige temaer.

TØFF BARNDOM: Marius (24) fra Skien bar på en vond hemmelighet da han var liten. Faren var voldelig, og det rammet både Marius, moren og søsteren. Men ingen oppdaget hvordan familien hadde det. Nå jobber han for at voksne skal bli flinkere til å spørre hvordan barn har det.

Marius var rundt 6 år gammel da faren begynte å bli voldelig. Gjennom resten av oppveksten rammet volden både moren, søsteren og ham selv i stadig større grad. Én episode husker han spesielt godt. Han gikk i 3. eller 4. klasse, og hadde akkurat kommet hjem fra skolen.

– Jeg tittet inn døra til stua, og da så jeg at mamma ble dyttet ned i en stol. Pappa stod med brødkniven og sa: «Hvis du ikke holder kjeft nå, dreper jeg deg». Han kjørte så kniven bak i stolryggen, forteller Marius.

Ingen oppdaget det

Øivind Aschjem

Familierådgiver Øivind Aschjem sier det er mange barn i Norge som lever i problemfylte hjem.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Det var ingen som avdekket at Marius hadde det vanskelig på hjemmebane. Og det er mange barn som har det som ham, skal vi tro familierådgiver Øivind Aschjem i nettverket Redde små.

– De barna finnes rett i nærheten av oss. De er i klassen hvor læreren hver dag møter elevene sine. De er i samlingsstunden i barnehagen. De er kanskje i nabohuset, så barna er mye nærmere enn det folk kanskje tror.

Unngår å spørre

Erfaringer viser at mange ansatte som jobber med barn kvier seg for å snakke med barna om vanskelige temaer.

– Ja, de sier det. Jeg tror det skyldes at fagfolk synes det er vanskelig å snakke om disse tingene, og at de er redde for å gjøre vondt verre, sier Hilde Jeanette Løberg, spesialkonsulent i KoRus sør.

For barn er delt smerte halvert smerte.

Hilde Jeanette Løberg, spesialkonsulent i KoRus sør

Infovideo skal hjelpe

Hilde Jeanette Løberg

Hilde Jeanette Løberg, spesialkonsulent i KoRus sør, har erfart at mange som jobber med barn vegrer seg for å ta opp vanskelige temaer.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Nå har KoRus laget en ny kompetansevideo som skal vises for ansatte som jobber med barn, slik at de skal bli flinkere til å snakke med dem. I videoen forteller blant annet Marius om hva han har opplevd.

– Målet mitt er at voksne skal tørre å være litt mer frempå og kanskje få fanget opp barn og unge i en litt tidligere fase enn det jeg ble.

Har fått hjelp

Marius fortalte til slutt om det han hadde vært gjennom til en helsesøster da han var 17 år, og da fikk han hjelp. Faren er dømt for vold og overgrep og soner nå en dom på ni år. Men til tross for at Marius til slutt fikk hjelp og faren fikk sin straff, skulle han ønske at noen hadde spurt ham i oppveksten om hvordan han faktisk hadde det.

– I ettertid har jeg tenkt mye på hvorfor jeg ikke ble sett. Jeg gikk på skolen uten å hilse på noen eller å ha øyekontakt med noen. Jeg strøyk i mange fag og hadde mye fravær, men jeg ble ikke sett. Det er egentlig ganske merkverdig.

– Hvordan tror du det hadde gått med deg dersom du ikke hadde fått hjelp?

– Da tror jeg ikke jeg ville vært her i dag.

Her kan du se hele intervjuet med Marius:

Marius (24) fra Skien vokste opp med en voldelig far. I denne videoen forteller han åpenhjertig sin historie.

Marius (24) forteller at den vanskelige barndommen har preget han på mange måter. Se han fortelle åpenhjertig om den tøffe oppveksten og hvordan han har det i dag i videoen over.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark