NRK Meny
Normal

– Voksne på nettet er skumle

SKIEN (NRK): Utviklingen på nettet er så skummel at det er på tide at voksne fremstår som gode rollemodeller. Det mener elever på VGS.

Elever ved Skien VGS

TRENGER ROLLEMODELLER: Ingrid Nagel Rønningen, Babak Siami, Henrik Aarnes går alle på Skien VGS. De etterlyser voksne gode rollemodeller på nettet.

Foto: Sondre Tallaksrud

– Jeg har lest veldig mye rart på nettet fra voksne, mye oftere voksne enn unge folk faktisk, sier Ingrid Nagel Rønningen ved Skien VGS.

Hun er med sine medelever Henrik Aarnes og Babak Siami bekymret for utviklingen på nettet og da særlig i kommentarfeltene.

Ser bare ut som kjefting

– Av og til er det litt skummelt, jeg kan se voksne mennesker komme med de merkeligste utspill. De bruker hersketeknikker og språkbruk som jeg blir skremt av å lese, sier Babak Siami.

– Voksne bruker mye mer banneord enn unge, det ødelegger argumentene deres. Det ser bare ut som kjefting, sier Henrik Aarnes.

Frøydis Straume

SLT-koordinator i Skien Frøydis Straume synes voksne er feige.

Foto: Sondre Tallaksrud

Voksne er feige

Frøydis Straume som er SLT-koordinator i Skien retter en pekefinger mot voksne som kunne vært gode forbilder for de yngre hvis de hadde svart nett-trollene med gode argumenter.

– De voksne gidder ikke, orker ikke å diskutere med ekstreme fordi det er slitsomt. Så de blir feige og velger å la vær, å da ser ungdom nesten kun ekstreme.

Da er det kanskje lett å tenke at det er slik man skal være som voksen?

– Ja, det tror jeg absolutt de gjør, sier Straume.

– Snakker man likt til en på gata?

Ekspert på sosiale medier, Cecile Staude, mener man må kommunisere likt på nettet som man gjør i den virkelige verden. Hvis folk begynne rmed det kan mye løse seg mener hun.

Cecilie Staude

Cecilie Staude er ekspert på sosiale medier- Hun synes folk må kommunisere likt på nettet som i virkeligheten.

Foto: Privat

– En tommelfingerregel der er rett og slett å bare bruke hodet, man bør vite at slik man snakker på for eksempel facebook bør være tilnærmet likt som man snakker i andre arenaer i livet.

– Det du ikke kan si til en mann på gata, kan du heller ikke si til en på nettet, sier hun.

Les også:

Ingrid Nagel Rønningen tror det er mulig å lære av de voksne sine feil, istedefor å bruke de som rollemodeller.

– Jeg tror det er mulig å lære av det. Når jeg ser sånne kommentarer får det meg til å tenke over hvordan jeg skal formulere meg hvis jeg kommer i en diskusjon på nettet, sier hun.

 • Kjørte dobbelt så fort

  En bilfører i Skien fikk førerkortet beslaglagt og er anmeldt etter å ha kjørt i 79 km i timen i en 40-sone på Ulefossveien. Politiet stoppet føreren klokka 17.10.

 • Nesbø fjerna som produsent

  Forfatter Jo Nesbø står ikke lenger oppført som produsent av «Snømannen», skriver VG. Sammen med agenten Niclas Salomonsson ble navnene fjerna som produsenter fra filmdatabasen IMDb. Filmen er blant annet filmet på Rjukan, men har fått dårlige kritikker.

  Snømannen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Felles legevakt bør ligge i Skien

  Det mener det politiske flertallet i hovedutvalg for helse og velferd i Skien, skriver Varden. Flertallet mener også en felles legevakt for Stor-Grenland bør ligge - om ikke akkurat der dagens legevakt er, men ved Sykehuset Telemark i Skien.

  Telemark sykehus
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK