NRK Meny
Normal

– Voksne på nettet er skumle

SKIEN (NRK): Utviklingen på nettet er så skummel at det er på tide at voksne fremstår som gode rollemodeller. Det mener elever på VGS.

Elever ved Skien VGS

TRENGER ROLLEMODELLER: Ingrid Nagel Rønningen, Babak Siami, Henrik Aarnes går alle på Skien VGS. De etterlyser voksne gode rollemodeller på nettet.

Foto: Sondre Tallaksrud

– Jeg har lest veldig mye rart på nettet fra voksne, mye oftere voksne enn unge folk faktisk, sier Ingrid Nagel Rønningen ved Skien VGS.

Hun er med sine medelever Henrik Aarnes og Babak Siami bekymret for utviklingen på nettet og da særlig i kommentarfeltene.

Ser bare ut som kjefting

– Av og til er det litt skummelt, jeg kan se voksne mennesker komme med de merkeligste utspill. De bruker hersketeknikker og språkbruk som jeg blir skremt av å lese, sier Babak Siami.

– Voksne bruker mye mer banneord enn unge, det ødelegger argumentene deres. Det ser bare ut som kjefting, sier Henrik Aarnes.

Frøydis Straume

SLT-koordinator i Skien Frøydis Straume synes voksne er feige.

Foto: Sondre Tallaksrud

Voksne er feige

Frøydis Straume som er SLT-koordinator i Skien retter en pekefinger mot voksne som kunne vært gode forbilder for de yngre hvis de hadde svart nett-trollene med gode argumenter.

– De voksne gidder ikke, orker ikke å diskutere med ekstreme fordi det er slitsomt. Så de blir feige og velger å la vær, å da ser ungdom nesten kun ekstreme.

Da er det kanskje lett å tenke at det er slik man skal være som voksen?

– Ja, det tror jeg absolutt de gjør, sier Straume.

– Snakker man likt til en på gata?

Ekspert på sosiale medier, Cecile Staude, mener man må kommunisere likt på nettet som man gjør i den virkelige verden. Hvis folk begynne rmed det kan mye løse seg mener hun.

Cecilie Staude

Cecilie Staude er ekspert på sosiale medier- Hun synes folk må kommunisere likt på nettet som i virkeligheten.

Foto: Privat

– En tommelfingerregel der er rett og slett å bare bruke hodet, man bør vite at slik man snakker på for eksempel facebook bør være tilnærmet likt som man snakker i andre arenaer i livet.

– Det du ikke kan si til en mann på gata, kan du heller ikke si til en på nettet, sier hun.

Les også:

Ingrid Nagel Rønningen tror det er mulig å lære av de voksne sine feil, istedefor å bruke de som rollemodeller.

– Jeg tror det er mulig å lære av det. Når jeg ser sånne kommentarer får det meg til å tenke over hvordan jeg skal formulere meg hvis jeg kommer i en diskusjon på nettet, sier hun.

 • Ber kommuner bestille jodtabletter

  Et kriseutvalg mener faren for atomulykker har økt. Nå ber Helsedirektoratet alle kommuner skaffe seg et lager av jodtabletter. Ved radioaktivitet kan jod hindre kreft i skjoldbruskkjertelen hos barn og ungdom.

 • Gallefos er den nye brannsjefen

  Morten Meen Gallefos er tilbudt jobben som brannsjef for det nye sammenslåtte brannvesenet i Porsgrunn, Bamble og Drangedal. Gallefos sier til PD at han er glad og ydmyk for tilbudet. Han fikk jobbtilbudet på mandag.

  Morten Meen Gallefos
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Flere hundre får fritak

  312 fra Telemark og 2500 personer i Norge har hittil fått fritak fra de nye strømmålerne av helsemessige grunner. De kundene som hittil har fått fritak, kommer til å få en strømmåler uten automatisk sender, melder TA

 • Foreslår å spare steinsirkel

  Nye Veier vil foreslå å legge ny E18 trasé gjennom Porsgrunn 140 meter lenger syd. Dette vil spare en steinsirkel fra eldre jernalder, og bli 100 millioner billigere enn de originale planene. Men seks bolighus og et næringsbygg vil måtte rives.