NRK Meny
Normal

Viser bort pedofile

SKIEN (NRK): Ansatte i badeanlegg i Grenland har ved flere anledninger vist bort folk med avvikende atferd mot barn.

Skien Fritidspark

Ansatte i badeanlegg og svømmehaller har fokus på pedofile og folk med avvikende atferd. – Det er en kjent problemstilling, sier ansatte.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Du må gå, sier badevakten strengt.

Badevakten har nettopp vist ut en voksen mann. Mannen nærmet seg en liten jente som dykket i bassenget. Faren til jenta sa ifra til mannen flere ganger. Til slutt kom badevakten. Han ga mannen beskjed om å forlate svømmehallen.

– Det er riktig. Dette skjedde i en av våre svømmehaller, sier Gunnar Thuve avdelingsleder for idrett og fritid i Porsgrunn kommune.

Thuve sier det er en kjent problemstilling og noe som skjer fra tid til annen.

– Vi følger nøye med på dette. Og alle våre badevakter får opplæring i å håndtere slike situasjoner, sier Thuve.

– Det er voksne menn

Også i Skien fritidspark har de hatt liknende episoder.

– Vi har opplæring i slike situasjoner. Vi varsler lederen i svømmeanlegget, også ber vi dem om å gå, sier badevakt Bjørn Thomas Østby.

Bjørn Thomas Østby

Bjørn Thomas Østby og de andre badevaktene i Skien fritidspark følger nøye med.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

På vaktrommet i Skien fritidspark følger han og de andre badevaktene godt med. De har overvåkningskameraer i hele lokalet.

– Det hender vi har episoder der folk viser avvikende atferd mot barn. I slike tilfeller rådfører vi oss med politiet. Vi er opptatt av å forhindre dette. Badevaktene våre har opplæring i å følge med på slikt, sier Hilde Kristine Rosenvold i Skien fritidspark.

– Hvem er det som gjør slikt?

– Det er oftest voksne menn, sier Rosenvold.

Hun presiserer at dette ikke er et utbredt problem, men noe som skjer fra tid til annen.

Britt Robertsen er i fritidsparken sammen med barnebarnet. Hun liker ikke det hun hører.

– Jeg synes det er helt forferdelig. At noen gjør slikt er nesten ikke til å tro, sier Britt Robertsen.

Britt Robertsen

Britt Robertsen og barnebarnet Thea Isabell Robertsen Røros.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Et kjent problem

Stiftelsen "Fellesskap mot Seksuelle Overgrep" (FMSO) anser det som positivt at ansatte og ledere i svømmehaller/badeanlegg er oppmerksomme og at de tar ansvar når de ser noen som viser avvikende adferd mot barn.

– At slikt foregår på arenaer hvor barn og unge oppholder seg er kjent problem da vi vet at det er slik grooming og tilnærming til utvalgte kan skje, forteller daglig leder i FMSO, Linda Bakke.

FMSO er opptatt av at alle yrkesgrupper i kontakt med barn og unge bør ha kunnskap om seksuelle overgrep og handlingskompetanse når noe avdekkes, og anser det derfor som positivt at ansatte og ledere i svømmehallene er sitt ansvar bevist.

  • Hund påkjørt i Skien

    Politiet har mottatt melding om en hund som skal ha blitt påkjørt på Håvundvegen. Hunden løp videre, men skal være skadet. Politipatrulje leter nå etter hunden som skal være hvit og brunflekket med kort pels.

  • Vogntog berga på Grønliheia

    Vogntoget, som i dag har stått fast på E134 på Grønliheia, har kome seg laus. Vegen er no open i begge køyrebanar, melder Statens vegvesen.

  • Slår sammen skattekontor

    Kommunestyret i Drangedal har vedtatt å etablere en felles skatteoppkreverfunksjon for Drangedal og Kragerø. Politikerne ønsker at det skal være en kontordag i Drangedal i uka. Etableringen skjer så fort det lar seg gjøre.