NRK Meny
Normal

Viser bort pedofile

SKIEN (NRK): Ansatte i badeanlegg i Grenland har ved flere anledninger vist bort folk med avvikende atferd mot barn.

Skien Fritidspark

Ansatte i badeanlegg og svømmehaller har fokus på pedofile og folk med avvikende atferd. – Det er en kjent problemstilling, sier ansatte.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Du må gå, sier badevakten strengt.

Badevakten har nettopp vist ut en voksen mann. Mannen nærmet seg en liten jente som dykket i bassenget. Faren til jenta sa ifra til mannen flere ganger. Til slutt kom badevakten. Han ga mannen beskjed om å forlate svømmehallen.

– Det er riktig. Dette skjedde i en av våre svømmehaller, sier Gunnar Thuve avdelingsleder for idrett og fritid i Porsgrunn kommune.

Thuve sier det er en kjent problemstilling og noe som skjer fra tid til annen.

– Vi følger nøye med på dette. Og alle våre badevakter får opplæring i å håndtere slike situasjoner, sier Thuve.

– Det er voksne menn

Også i Skien fritidspark har de hatt liknende episoder.

– Vi har opplæring i slike situasjoner. Vi varsler lederen i svømmeanlegget, også ber vi dem om å gå, sier badevakt Bjørn Thomas Østby.

Bjørn Thomas Østby

Bjørn Thomas Østby og de andre badevaktene i Skien fritidspark følger nøye med.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

På vaktrommet i Skien fritidspark følger han og de andre badevaktene godt med. De har overvåkningskameraer i hele lokalet.

– Det hender vi har episoder der folk viser avvikende atferd mot barn. I slike tilfeller rådfører vi oss med politiet. Vi er opptatt av å forhindre dette. Badevaktene våre har opplæring i å følge med på slikt, sier Hilde Kristine Rosenvold i Skien fritidspark.

– Hvem er det som gjør slikt?

– Det er oftest voksne menn, sier Rosenvold.

Hun presiserer at dette ikke er et utbredt problem, men noe som skjer fra tid til annen.

Britt Robertsen er i fritidsparken sammen med barnebarnet. Hun liker ikke det hun hører.

– Jeg synes det er helt forferdelig. At noen gjør slikt er nesten ikke til å tro, sier Britt Robertsen.

Britt Robertsen

Britt Robertsen og barnebarnet Thea Isabell Robertsen Røros.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Et kjent problem

Stiftelsen "Fellesskap mot Seksuelle Overgrep" (FMSO) anser det som positivt at ansatte og ledere i svømmehaller/badeanlegg er oppmerksomme og at de tar ansvar når de ser noen som viser avvikende adferd mot barn.

– At slikt foregår på arenaer hvor barn og unge oppholder seg er kjent problem da vi vet at det er slik grooming og tilnærming til utvalgte kan skje, forteller daglig leder i FMSO, Linda Bakke.

FMSO er opptatt av at alle yrkesgrupper i kontakt med barn og unge bør ha kunnskap om seksuelle overgrep og handlingskompetanse når noe avdekkes, og anser det derfor som positivt at ansatte og ledere i svømmehallene er sitt ansvar bevist.

 • 13 792 uføre i Telemark

  12,7 prosent av befolkningen i Telemark er uføre. Per 31. desember 2017 var det registrert 13 792 mottakere av uføretrygd i Telemark. Det er en økning på 164 personer eller 1,2 prosent i forhold til samme periode i fjor, melder TA.

 • Dømt for svindel

  En 25 år gammel mann er i Aust-Telemark tingrett dømt ett år og fem måneders ubetinget fengsel og til å betale sine ofre 1 081 441 kroner i erstatning. Mannen ble dømt for svindel, narkotikabruk og mer. Det melder TA. Mannen har anket dommen.

 • Bilbrann i skien

  En bil tok i natt fyr ved avkjøringen til Svanstul ved Valebøvegen i Skien. Brannen startet i motorrommet under kjøring. Ingen personer kom til skade etter bilbrannen.

 • Kjørt til legevakt etter vold

  En mann begynnelsen av 20-årene utøvde i natt vold mot en jevnaldrende kvinne. Kvinnen fikk slått ut en tann og fikk hevelser i ansiktet. Mannen er pågrepet av politiet. Politiet kjørte kvinnen til legevakten.