NRK Meny
Normal

– Sykkel tryggere enn bil på glatta

SKIEN/PORSGRUNN (NRK): Sondre Ekelund-Larsen gjør det mydighetene vil at vi skal gjøre mer, nemlig å sykle og la bilen stå. Sjøl sykler han året rundt uansett vær eller føre. Med 304 pigger i hvert dekk føler han seg trygg.

vintersyklist

Sondre Ekelund-Larsen har bare opplevd å falle etter at han har gått av sykkelen.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Det verste med å sykle er når du går av og det er blank is og du så vidt klarer å stå på beina fordi du ikke har noen pigger under skoene.

Klokka er 8 om morgenen og Vår Åsa skal på skolen – og Storm i barnehagen. Pappa Sondre har funnet fram sykkel med piggdekk og sykkelvogn.

– Det er litt isete og ujevnt, men eller ganske greit. Det er ganske fint å sykle, lyst har det blitt også.

Les også: Vil forby hest og sykkel

vintersykling

Sondre Ekelund-Larsen synes det er nok bilkaos rundt skolene og barnehagene om morgenene og velger å følge ungene på sykkel.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Sykling i stedet for kaffe

Han sier det er mange fordeler med å sykle også om vinteren. Det er lett å parkere, en får mosjon underveis, men ikke minst frisk luft.

– Når en kommer på jobb er en faktisk våken og kan begynne å jobbe i stedet for å sitte der som en komapasient og drikke kaffe og håpe at en våkner sånn i 10-tida.

Tellepunkt sykkel Smieøya, Skien

Ved tellepunktet for sykkel på Smieøya i Skien er det siden nyttår registrert over 3000 sykkelpasseringer. Dette er ett av sju tellepunkter for sykkel, og i løpet av året blir det 15 til.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Men mange slutter å sykle på høsten ford det er for dårlig brøyta eller strødd.

Men for andre vinter på rad samarbeider vegmyndighetene, fylket og grenlandskommunene om å bedre vedlikeholdet av gang-. og sykkelveiene i Grenland. Dette er ett av flere tiltak i forkant av Bypakke Grenland.

Les også: Får 308 mill. i belønning fra staten

Sykkelstiene klare til klokka seks

Det skal være bra forhold når en drar på jobb klokka sju, for det skal være ferdig brøyta klokka seks samme morgen, forteller prosjektleder for drift og vedlikehold Hans Sandland i Statens vegvesen.

Hans Sandland

Hans Sandland i Statens vegvesen sier de har økt vintervedlikehold på gang- og sykkelveiene på både øst- og vestsida av elva i Skien og Porsgrunn

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Stort sett kan du være sikker på det. Ved store snøfall kan en brøytebil på hovedveien ha kasta noe snø inn på gang- og sykkelveien, men dette skal ikke skje, og vi prøver å samordne brøytinga med entreprenøren.

Da familien Ekelund-Larsen bodde i Vest-Telemark hadde de tre biler, men nå klarer de seg med en. Sondre savner ikke å sette seg inn i en varm bil.

– Nei, egentlig ikke. Det er jo også mye jobb. Du må skrape og børste snø, og bilen skal bli varm først.

vinterdekk sykkel

Denne offroadsykkelen har 304 pigger i hvert dekk og sklir ikke selv når du sykler på hålke.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

En forutsetning for å vintersykle er å ha på piggdekk. Vinterdekkene til en vanlig offroadsykkel har 304 pigger hver.

– Det er sikrere å sykle enn å kjøre bil når det er glatt faktisk. Du kan sykle på skøyteis med sykkel og ha godt feste.

Les også: Selger stjålne sykler