NRK Meny
Normal

– Dette får du ikke i Italia

Vinklubben Slurpen fra Asker har 30-års jubileum. Det feirer de med en vintur til Gvarv.

Vinklubben "Slurpen"

Vinklubben Slurpen fra Asker har lagt 30-års jubileet sitt til Lerkekåsa på Gvarv. Fra venstre: Grete Tveter, Turid Sætha, Hanne Skjerven og Wenche Wahl.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Det er jo spennende da, verdens nordligste vingård, sier de fire damene.

Lerkekåsa Vingård på Gvarv i Telemark

Slik så vinrankene ut på Lerkekåsa en vårdag for noen år siden.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

De har besøkt vingårder i Frankrike, Spania, Italia og Sør-Afrika, men aldri i Norge.

– Vi møtte Wenche på en reiselivsmesse, og da fant vi ut at vi kunne tenke oss en tur hit, sier Hanne Skjerven.

Spennende smaker

Ved å dra til Lerkekåsa hadde vinklubben et håp om å kunne smake på vin som var annerledes enn det de var vant til.

Vinflasker fra Lerkekåsa

På Lerkekåsa lager de vin på frukt og bær som vokser i nærmiljøet. Kortreist vin er målet.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Vi ville gjerne finne noe helt annet enn det man finner på polet, sier Wenche Wahl.

I tillegg er det små forhold, som er enkle å forholde seg til for nordmenn flest.

– De lager kortreist vin her, og bruker råvarer man finner i nærområdet. Det betyr at vi får vin laget på epler, plommer, og mange bærtyper, det er spennende, sier Grete Tveter.

Satt i arbeid

Da damene kom til gården måtte de gjøre en innsats på vingården.

Wenche Hvattum og Joar Sættem

Vertskapet på Lerkekåsa er Wenche Hvattum og Joar Sættem. De tar med gjestene på hele prosessen fra drue til vin.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Vi har vært nede blant vinrankene og plukket flotte, blå vindruer. Deretter så vi at de blei presset i en maskin, og vi fikk smake på saften som kom ut. Den var overraskende god, selv om vi liker den best når den har stått ei stund og blitt til ordentlig vin, ler Turid Sætha.

Damene synes det er spennende å kunne se hele prosessen fra drue til vin, og trives godt når de er på besøk på vingården.

– Vi føler oss veldig hjemme her. Vi bor tett på vertskapet og får smake masse god og spennende vin, så dette er flott, er de enige om.

Ikke så veldig imponert over Gvarv

Damene i vinklubben kommer fra Asker, og var klar over at de skulle ut på landet når de skulle besøke Lerkekåsa, men at Gvarv var så lite at det ikke engang var mulig å få seg en kaffekopp, overrasket damene.

Matbord Lerkekåsa

Selv om damene ikke fikk kjøpt seg lunsj på Gvarv, får de god mat inntil vinen på Lerkekåsa.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Det er jo ingenting her. Vi ville spise lunsj et sted, men måtte helt til Bø. Da forsto vi at vi ikke akkurat befant oss i verdens navle, sier damene.

– Men det er jo veldig flotte omgivelser her, og inntrykket hadde nok vært bedre om vi fant en kafeteria hvor vi kunne fått oss lit mat, legger de lattermildt til.

Setter gjestene på en prøve

Vertskap Joar Sættem og Wenche Hvattum er opptatt av å gi gjestene sine en opplevelse når de er på besøk. Og når det gjelder vinsmaking blir sansene utfordret.

Vinsmaking i fokus

Damene går analytisk til verks når de skal analysere hvilken vin de har fått servert.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Vi sier aldri hva slags vin vi serverer før gjestene smaker den. De må lukte, se og smake for å finne ut av hva slags vin de drikker, sier Hvattum.

Damene har fått prøve både eplevin og skogsbærvin, og nå kommer kveldens siste vin på bordet.

Den store testen

– Den er lysere gul, likner litt på eplevinen, sier Grete.

Vinsmaking engasjement

Vinklubben setter pris på både skravling og vin, og engasjementet er stort.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Damene lukter på vinen, og slår raskt fast at det ikke er eplevin.

– Den smaker ganske syrlig, kan det være grapefrukt? sier Hanne.

– Jeg tror det er rognebær, sier Turid.

– Helt riktig! Sier Wenche Hvattum.

Damene liker vinen, og ingen av de har smakt rognebærvin før.

– Det er den beste så langt synes jeg i alle fall, sier Wenche, og resten av klubbmedlemmene er enige.

– Du får ikke rognebærvin i Italia vet du, ler damene.

  • Nytt språktreningsprosjekt i Bø

    I Bø skal eit prosjekt i gartneri og skog gje språktrening og opplæring i å drive bedrift. Prosjektet er i regi av NAV og Midt-Telemark Næringsutvikling. Deltakarane er flyktningar med spesiell kompetanse og nordmenn med erfaring frå praktisk arbeid.

  • Meir i tilskot i ny kommune

    Bøndene på Hjuksebø kan få over ein halv million kroner i auka tilskot dersom bygda skulle bli ein del av Notodden kommune. Grunnen er at Notodden ligg i ei anna tilskotssone enn Sauherad.

  • Meir regn i vente

    Det kjem meir regn i Sør-Noreg dei neste dagane.

    Laster Twitter-innhold
  • E18 open for fri trafikk

    E18 mellom Kragerø og Arendal er no opna for fri trafikk. Store nedbørmengder og flaum var årsak til at vegen var stengt fram til klokka 0330 natt til i dag. Stian Molteberg ved Vegtrafikksentralen seier at det ikkje er meldt om andre problem på vegane i Telemark.