NRK Meny
Normal

Villrein mot hytteturister

En klassisk konflikt bygger seg opp i Vinje i Telemark. Kommunen vil bygge hytter, mens fylkesmannen slåss for reinen.

Reinsdyr på vidda
Foto: Arne A. Tønset / Scanpix

Miljøvernministeren må bestemme om villrein eller hytteturister skal få myldre i områdene langs riksvei 37 mot Skinnarbu i Vinje. Kommunen vil bygge 120 hytter, men fylkesmannen frykter at dette rammer villreinen.

- Reinen greier seg

Villreinstammen ved Brattefjell-Vindeggen er presset fra flere kanter av planer om hyttebygging i 4 kommuner. På Møsvasstangen i Vinje er det planer om 120 nye hytter. Vinje kommune ber miljøvernministeren avgjøre saken. Fylkesmannen slåss for villreinen, mens Vinje mener reinen greier seg godt sammen med noen hundre nye hytteturister, sier plansjef Jan Myrekrok.

Klassisk

Det er den klassiske konflikten der hytteturisme står mot villreinens interesser. Fylkesmannen i Telemark mener villreinen som trekker fra Brattefjell-Vindeggen, over riksvei 37 og inn på Hardangervidda er så presset at det ikke må komme flere hytter som begrenser trekk- og beiteområder.

Bosbøen Jaktselskab som eier 26 000 mål i området ønsker å bygge 100 - 120 nye hytter som en forlengelse av dagens hyttefelt ved Skinnarbu. Eierne mener eiendommen blir brukt som rekreasjon for hyttefolket på Skinnarbu uten at de får penger for det.

Ble ikke enige

- Et flertall i Vinje kommunestyre synes ikke det er urimelig at jaktselskapet får litt igjen med millioninntekter fra hyttesalg, sier plansjef Jan Myrekrok.

Et forsøk på å komme til enighet om utbyggingsplanene med Fylkesmannens miljøavdeling mislyktes. Derfor går saken nå videre til miljøvernministeren, sier Myrekrok.

Betenkt

Morten Johannessen ved fylkesmannens miljøavdeling er betenkt over å tillate flere hytter i dette området.

- Den samme villreinstammen blir presset fra flere kanter. Også i Seljord, Hjartdal og Tinn er det hytteplaner inn i beiteområdene. Denne utviklingen prøver vi å bremse, sier Morten Johannessen.