NRK Meny
Normal

Villrein mot hytteturister

En klassisk konflikt bygger seg opp i Vinje i Telemark. Kommunen vil bygge hytter, mens fylkesmannen slåss for reinen.

Reinsdyr på vidda
Foto: Arne A. Tønset / Scanpix

Miljøvernministeren må bestemme om villrein eller hytteturister skal få myldre i områdene langs riksvei 37 mot Skinnarbu i Vinje. Kommunen vil bygge 120 hytter, men fylkesmannen frykter at dette rammer villreinen.

- Reinen greier seg

Villreinstammen ved Brattefjell-Vindeggen er presset fra flere kanter av planer om hyttebygging i 4 kommuner. På Møsvasstangen i Vinje er det planer om 120 nye hytter. Vinje kommune ber miljøvernministeren avgjøre saken. Fylkesmannen slåss for villreinen, mens Vinje mener reinen greier seg godt sammen med noen hundre nye hytteturister, sier plansjef Jan Myrekrok.

Klassisk

Det er den klassiske konflikten der hytteturisme står mot villreinens interesser. Fylkesmannen i Telemark mener villreinen som trekker fra Brattefjell-Vindeggen, over riksvei 37 og inn på Hardangervidda er så presset at det ikke må komme flere hytter som begrenser trekk- og beiteområder.

Bosbøen Jaktselskab som eier 26 000 mål i området ønsker å bygge 100 - 120 nye hytter som en forlengelse av dagens hyttefelt ved Skinnarbu. Eierne mener eiendommen blir brukt som rekreasjon for hyttefolket på Skinnarbu uten at de får penger for det.

Ble ikke enige

- Et flertall i Vinje kommunestyre synes ikke det er urimelig at jaktselskapet får litt igjen med millioninntekter fra hyttesalg, sier plansjef Jan Myrekrok.

Et forsøk på å komme til enighet om utbyggingsplanene med Fylkesmannens miljøavdeling mislyktes. Derfor går saken nå videre til miljøvernministeren, sier Myrekrok.

Betenkt

Morten Johannessen ved fylkesmannens miljøavdeling er betenkt over å tillate flere hytter i dette området.

- Den samme villreinstammen blir presset fra flere kanter. Også i Seljord, Hjartdal og Tinn er det hytteplaner inn i beiteområdene. Denne utviklingen prøver vi å bremse, sier Morten Johannessen.

 • Elg gjennom isen i Kviteseid

  En elg har gått gjennom isen 100 meter fra land på Vråvatn, cirka to kilometer fra Flatland. Viltnemnda og en patrulje fra politiet er på vei til stedet.

 • 119 uten strøm

  Søndag morgen er 119 av Skagerak Energis kunder i Telemark uten strøm. Det er innbyggere i Bamble, Siljan og Skien som er berørt. – Vi har mannskaper og helikopter ute for å rette feil alle steder, sier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes.

 • Mistet førerkortet etter ulykke

  En sjåfør har mistet førerkortet etter en ulykke i Meensvegen i Skien lørdag kveld. Fire personer i to biler var involvert i ulykken. Alle fire ble sjekket av lege på stedet.

 • Vold mot dørvakt

  En mann ble satt i arresten etter at han var voldelig mot en dørvakt ved et utested i Bø i natt. Mannen ville heller ikke si hva han het, og blir anmeldt for begge forholdene.