NRK Meny
Normal

Ville stanse pengene til skiskytterne

Vital/DnB satte kniven på strupen på det internasjonale skiskytterforbundet, da de i 1992 ville selge TV-rettighetene til et kommersielt selskap. Forbundet snudde og i dag er skiskyting den mest spektakulære TV-idretten vinterstid.

Ville stanse pengene til skiskytterne

Jacob Lund, tidligere sponsorsjef i DnB

Foto: thor Øistein Eriksen / nrk

– Jeg sa at da stopper vi alle pengeoverføringer, sier DnBs tidligere sponsorsjef Jacob Lund.

Jacob Lund har foret en rekke norske idretter med store pengeoverføringer. Han var sponsorsjef i Norges mektigste bank DnB, der forsikringsselskapet Vital er den del av virksomheten.

Lund var også en av mennene bak forslaget om å innføre fellesstart. Ideen ble skriblet ned på noen servietter over en øl i 1996.

Hotellrom i Anterselva

Det er få som kjenner det internasjonale skiskyttermiljøet bedre enn Jacob Lund. I dag driver han sitt eget konsulentbyrå i Skien

Skiskyting har ikke alltid vært publikumsvennlig. Tidligere var idretten og reglene blant de mest kompliserte. Det var umulig å holde oversikt over hvem som ledet til enhver tid, og det kunne ta lang tid før vinneren kom i mål.

Besseberg

Anders Besseberg, president i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

På et hotellrom i skiskyttermetropolen Anterselva i Italia 1996 sitter Jacob Lund sammen med Anders Besseberg i Skiskytterforbundet og NRK-kommentator Kjell Kristian Rike og Jon Herwig Carlsen. Det er seint på kveld og diskusjonen går om hvordan en kan gjøre sporten mer publikumsvennlig. Rike foreslår at det bør innføres fellesstart i skiskyting.

På den tida en uhørt tanke. Ikke minst fordi det ville bli et utall skyteskiver og kaos når 50 menn og kvinner skal starte felles med gevær på ryggen. Det kunne jo skje alvorlige ulykker.

Advarte forbundet

Kjell Kristian Rike

Kjell Kristian Rike, tidligere sportskommentator i NRK.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

De tre arbeider hele natta. De vet at dette er veien å gå for å gjøre idretten til den mest populære på TV. Skriblet ned på noen servietter tar Besseberg med seg ideen til styremøtet i det internasjonale skiskytterforbundet dagen etter. Forslaget får stormende applaus og i 1997 blir testrennet gjennomført i Novosibirsk i Sibir på vei hjem fra prøve-OL i Nagano.

Siden har øvelsen blitt regnet som skiskytingens Formel 1. Søndag vant Johannes Thingnes Bø gull.

Jacob Lund sin kjærlighet til skiskyting er ekte. I 1992 ville Anders Besseberg i det internasjonale skiskytterforbundet selge TV-rettighetene til et kommersielt tysk selskap. Inntil da hadde DNB/Vital ikke bare finansiert det norske forbundet, men også det internasjonale Skiskytterforbundet.

Jeg ble rasende, forteller Lund i dag. – Jeg advarte forbundet og de fikk kniven på strupen.

Han var klar på at dersom et kommersielt selskap overtok ville det være sportens død som TV-idrett, og DnB/Vital som sponsor ville stanse alle overføringer.

Forbundet bøyde av og rettighetene ble i EBU, den europeiske kringkastingsunionen.

– Etter suksessen i Holmenkollen forstår vel alle at jeg er stolt av å ha vært med på å løfte fram denne idretten, forteller Lund.