NRK Meny
Normal

- De gråter blod over Snipetorp

Aksjonsgruppa Vern om Snipetorp mener folk i hele landet er triste over utbyggingen av Snipetorp i Skien, nå håper de et opprop skal stanse kommunen.

Snipetorp Ibsen

FÅR LISTA: Eva Kise, Else Skau og Trine Meland overleverer oppropet til Leidulf Mydland hos Riksantikvaren.

Snipetorp er en liten bydel i Skien som består av lave trehus, mange av dem fra 1700-tallet. Kommunen har brukt mye penger på å restaurere området med brostein, tidsriktig gatebelysning og hellelagte fortauer.

– Mange har ringt meg og er fra seg over hva som skal skje med Snipetorp, det er gøy at det er så mange som bryr seg om denne saken. Dette er store personligheter som skjønner hva det dreier seg om, men Skien kommune skjønner det ikke, sier Bystyrerepresentant Eva Kise

Hun er med i Aksjonsgruppa "Vern om Snipetorp". De leverte oppropet i dag for å forsøke å stoppe utbygginga på Snipetorp i Skien. Skien kommune har godkjent en reguleringsplan – og riksantikvaren vil ikke stoppe utbyggingen.

Likevel er det et stort engasjement for å beholde den lille parken i nærheten av Henrik Ibsens barndomshjem på Snipetorp.

Nye snipetorp

NYE LEILIGHETER: Slik skal nye Snipetorp i Skien bli seende ut.

Foto: Petter Melsom / NRK

Kjente personer har skrevet under

Over 1000 personer skal ha skrevet under på oppropet, blant andre kjente navn som Toralv og Mari Maurstad, Kim Haugen og Anne Marie Ottersen og Tommy Sørbøe. Også teatersjef ved Nationaltheatret Hanne Tømta og teatersjef ved Den Nationale Scene Agnete Haaland står på lista.

Trine Meland i aksjonsgruppa er klar over at det kan bli vanskelig å kjempe mot kommunen:

– Jeg håper de forstår hvor mange det er som elsker Ibsen rundt omkring i landet, de gråter blod i Oslo nå. Også internasjonalt er det mange som vil at vi skal ta vare på det, sier hun.

Eva Kise forklarer hva som skjer med oppropet fremover:

– Vi henvender oss til riksantikvaren, statsministeren, kulturdepartementet, samferdselsdepartementet, Klima- og miljødepartementet, klima og energikomiteen og kulturkomiteen, sier hun.

Ibsen sitt hus

HER BUDDE IBSEN:Aksjonsgruppa er redd utbyggingen vil ødelegge området til Henrik Ibsen.

Foto: Petter Melsom / NRK

Tror ikke oppropet vil ha noen betydning

Saken skal behandles i Hovedutvalg for teknisk sektor i Skien kommune i morgen, men leder i utvalget, Knut Einar Aas sier til NRK at han ikke tror oppropet vil ha noe å si for behandlingen.

 • Elg måtte avlives

  Elgen som gikk gjennom isen i Vråvatn klarte å redde seg selv opp etter en lang stund i vannet. – Den kom seg opp på isen, hvor den sto oppreist en kort periode. Så la den seg ned. Viltnemnda måtte til slutte avlive den da den var kraftig nedkjølt, melder politiet.

  Elg gjennom isen i Vråvatn
  Foto: Politiet
 • Elg gjennom isen i Kviteseid

  En elg har gått gjennom isen 100 meter fra land på Vråvatn, cirka to kilometer fra Flatland. Viltnemnda og en patrulje fra politiet er på vei til stedet.

 • 119 uten strøm

  Søndag morgen er 119 av Skagerak Energis kunder i Telemark uten strøm. Det er innbyggere i Bamble, Siljan og Skien som er berørt. – Vi har mannskaper og helikopter ute for å rette feil alle steder, sier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes.

 • Mistet førerkortet etter ulykke

  En sjåfør har mistet førerkortet etter en ulykke i Meensvegen i Skien lørdag kveld. Fire personer i to biler var involvert i ulykken. Alle fire ble sjekket av lege på stedet.