NRK Meny
Normal

- De gråter blod over Snipetorp

Aksjonsgruppa Vern om Snipetorp mener folk i hele landet er triste over utbyggingen av Snipetorp i Skien, nå håper de et opprop skal stanse kommunen.

Snipetorp Ibsen

FÅR LISTA: Eva Kise, Else Skau og Trine Meland overleverer oppropet til Leidulf Mydland hos Riksantikvaren.

Snipetorp er en liten bydel i Skien som består av lave trehus, mange av dem fra 1700-tallet. Kommunen har brukt mye penger på å restaurere området med brostein, tidsriktig gatebelysning og hellelagte fortauer.

– Mange har ringt meg og er fra seg over hva som skal skje med Snipetorp, det er gøy at det er så mange som bryr seg om denne saken. Dette er store personligheter som skjønner hva det dreier seg om, men Skien kommune skjønner det ikke, sier Bystyrerepresentant Eva Kise

Hun er med i Aksjonsgruppa "Vern om Snipetorp". De leverte oppropet i dag for å forsøke å stoppe utbygginga på Snipetorp i Skien. Skien kommune har godkjent en reguleringsplan – og riksantikvaren vil ikke stoppe utbyggingen.

Likevel er det et stort engasjement for å beholde den lille parken i nærheten av Henrik Ibsens barndomshjem på Snipetorp.

Nye snipetorp

NYE LEILIGHETER: Slik skal nye Snipetorp i Skien bli seende ut.

Foto: Petter Melsom / NRK

Kjente personer har skrevet under

Over 1000 personer skal ha skrevet under på oppropet, blant andre kjente navn som Toralv og Mari Maurstad, Kim Haugen og Anne Marie Ottersen og Tommy Sørbøe. Også teatersjef ved Nationaltheatret Hanne Tømta og teatersjef ved Den Nationale Scene Agnete Haaland står på lista.

Trine Meland i aksjonsgruppa er klar over at det kan bli vanskelig å kjempe mot kommunen:

– Jeg håper de forstår hvor mange det er som elsker Ibsen rundt omkring i landet, de gråter blod i Oslo nå. Også internasjonalt er det mange som vil at vi skal ta vare på det, sier hun.

Eva Kise forklarer hva som skjer med oppropet fremover:

– Vi henvender oss til riksantikvaren, statsministeren, kulturdepartementet, samferdselsdepartementet, Klima- og miljødepartementet, klima og energikomiteen og kulturkomiteen, sier hun.

Ibsen sitt hus

HER BUDDE IBSEN:Aksjonsgruppa er redd utbyggingen vil ødelegge området til Henrik Ibsen.

Foto: Petter Melsom / NRK

Tror ikke oppropet vil ha noen betydning

Saken skal behandles i Hovedutvalg for teknisk sektor i Skien kommune i morgen, men leder i utvalget, Knut Einar Aas sier til NRK at han ikke tror oppropet vil ha noe å si for behandlingen.

 • Kan bli overkøyrt av staten

  Fylkesordførar Sven Tore Løkslid (Ap) er redd Vestfold og Telemark kan bli overkøyrt av staten dersom dei ikkje blir einige på det felles fylkestingsmøte i Tønsberg i dag. Også Gunn Marit Helgesen (H) meiner fylka har mest å vinne på å bli samde.

  Sven Tore Løkslid
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Vinje-senteret får pengar

  Nynorsk kultursentrum gler seg over pengar til innhald i Vinje-senteret for dikting og journalistikk. – Det er eit nytt stort steg for oss, seier Ottar Grepstad i Nynorsk kultursentrum etter at Stortinget no løyver 1,6 millionar til Vinje-senteret.

 • Erkjenner straffskuld for likskjending

  Dottera til Kari Grønnestad, som blei drepen i 2015, erkjenner straffskuld for likskjending. Kvinna har tidlegare vore siktet for drapet på mora. I august i år blei dottera og sambuaren tiltalt for likskjending, skriv TA.

  Søk etter død kvinne i Skienselva
  Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK
 • Fylkesveg 38 er open igjen

  Fylkesveg 38 er opna i Liosvingen mellom Åmot og Dalen der det var stengt på grunn av berging av vogntog.