NRK Meny
Normal

- De gråter blod over Snipetorp

Aksjonsgruppa Vern om Snipetorp mener folk i hele landet er triste over utbyggingen av Snipetorp i Skien, nå håper de et opprop skal stanse kommunen.

Snipetorp Ibsen

FÅR LISTA: Eva Kise, Else Skau og Trine Meland overleverer oppropet til Leidulf Mydland hos Riksantikvaren.

Snipetorp er en liten bydel i Skien som består av lave trehus, mange av dem fra 1700-tallet. Kommunen har brukt mye penger på å restaurere området med brostein, tidsriktig gatebelysning og hellelagte fortauer.

– Mange har ringt meg og er fra seg over hva som skal skje med Snipetorp, det er gøy at det er så mange som bryr seg om denne saken. Dette er store personligheter som skjønner hva det dreier seg om, men Skien kommune skjønner det ikke, sier Bystyrerepresentant Eva Kise

Hun er med i Aksjonsgruppa "Vern om Snipetorp". De leverte oppropet i dag for å forsøke å stoppe utbygginga på Snipetorp i Skien. Skien kommune har godkjent en reguleringsplan – og riksantikvaren vil ikke stoppe utbyggingen.

Likevel er det et stort engasjement for å beholde den lille parken i nærheten av Henrik Ibsens barndomshjem på Snipetorp.

Nye snipetorp

NYE LEILIGHETER: Slik skal nye Snipetorp i Skien bli seende ut.

Foto: Petter Melsom / NRK

Kjente personer har skrevet under

Over 1000 personer skal ha skrevet under på oppropet, blant andre kjente navn som Toralv og Mari Maurstad, Kim Haugen og Anne Marie Ottersen og Tommy Sørbøe. Også teatersjef ved Nationaltheatret Hanne Tømta og teatersjef ved Den Nationale Scene Agnete Haaland står på lista.

Trine Meland i aksjonsgruppa er klar over at det kan bli vanskelig å kjempe mot kommunen:

– Jeg håper de forstår hvor mange det er som elsker Ibsen rundt omkring i landet, de gråter blod i Oslo nå. Også internasjonalt er det mange som vil at vi skal ta vare på det, sier hun.

Eva Kise forklarer hva som skjer med oppropet fremover:

– Vi henvender oss til riksantikvaren, statsministeren, kulturdepartementet, samferdselsdepartementet, Klima- og miljødepartementet, klima og energikomiteen og kulturkomiteen, sier hun.

Ibsen sitt hus

HER BUDDE IBSEN:Aksjonsgruppa er redd utbyggingen vil ødelegge området til Henrik Ibsen.

Foto: Petter Melsom / NRK

Tror ikke oppropet vil ha noen betydning

Saken skal behandles i Hovedutvalg for teknisk sektor i Skien kommune i morgen, men leder i utvalget, Knut Einar Aas sier til NRK at han ikke tror oppropet vil ha noe å si for behandlingen.

 • Må lese bruksanvisning

  Et helikopter fra Sola rykket ut til Kvinesdal i går fordi et SOS-signal ble sendt fra ei smartklokke, men det viste seg å være falsk alarm. Hovedredningssentralen ber personer med slike nødsendere om å sette seg inn i hvordan de virker.

  Smartklokke med mulighet for nødanrop
  Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK
 • Traff trapp

  En mann i 20 årene fikk førerkortet beslaglagt etter at han kjørte inn i trappa ved Gimsøy Spiseri i Skien, natt til mandag. Politiet opplyser at mannen fikk en sleng på bilen og kom over i motsatt kjørefelt. Ingen skal være skadd i hendelsen.

 • Sier nei til energiavtale

  Telemark Arbeiderparti sier nei til EUs energiavtale. Det ble klart på partiets årsmøte i Vrådal i helgen. Partiet krever at man får en formell avklaring fra EU om kravene Arbeiderpartiet satt for deltakelse, før Norge binder seg til samarbeidet.

 • Odd tapte

  Vålerenga slo Odd 2–1 i kveld. Bilal Njie scoret kampens første, men også Odds eneste mål.