NRK Meny
Normal

Vil utsette fjerning av radioaktivt avfall

Opprydningen av det radioaktive avfallet i Søve gruver i Nome kan bli utsatt igjen. Næringsdepartementet ønsker å utsette fristen for opprydning til utgangen av 2015.

Opprydning etter gruvedrift på Søve

Begrenset tid har ført til at næringsdepartementet ønsker å utsette fristen for å fjerne det radioaktive avfallet etter gruvedriften på Søve, frem til utgangen av 2015.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Høsten 2010 ble det bestemt at staten skulle ta regningen for oppryddingen. Fristen ble satt til 2014, men avfallet er fremdeles ikke fjernet. Statssekretær i næringsdepartementet, Lars Jacob Hiim, sier at det er viktig at man velger en forsvarlig løsning.

Lars Jacob Hiim

Statssekretær i næringsdepartementet, Lars Jacob Hiim, sier at de har hatt for dårlig tid til å kunne velge en forsvarlig løsning for avfallet på Søve.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Vi prioriterer dette høyt, derfor prøvde vi å ha en streng timeplan, men det viste seg dessverre å kanskje være litt for ambisiøst.

Nå kan fristen bli utsatt frem til utgangen av 2015.

– Vi må utsette, fordi vi må vente på de ekspertvurderingene som vi hadde tenkt å få i høst, men ikke fikk. Vi prøver å se om det er forsvarlig å deponere avfallet på Langøya, som var den løsningen vi så på i fjor, sier Hiim.

Les også:

– Ikke forsvarlig å si ja

Norsk avfallshåndtering (NOAH), tilbød seg å ta imot avfallet, men trakk senere tilbudet, og ingen andre har sagt at de kan ta imot avfallet fra Søve.

Administrerende direktør i NOAH, Carl Hartmann, sier at de har hatt en dialog med departementet om at det var mulig å ta vekk avfallet.

– Men da anbudet kom og vi så datagrunnlaget, mente vi at det ikke var forsvarlig å si ja, sier Hartmann.

– Lei av å vente

Ordfører i Nome, Bjørg Tveito Lundefaret er skuffet over utsettelsen.

Bjørg Tveito Lundefaret

Ordfører i Nome, Bjørg Tveito Lundefaret, er skuffet over nok en utsettelse på Søve.

– Jeg syns statssekretæren bagatelliserer dette, når han påstår at dette bare er en liten utsettelse.

– Vi er ganske så lei av å vente på dette nå, og er lei av at det ikke blir tatt tak. Nå er det på tide at staten holder det de lover og fjerner avfallet fra Nome. Så får vi jo bare håpe at vil skje noe i løpet av 2015.

 • Trafikkulykke på Skjelsvik

  Politiet har rykket ut til en trafikkulykke mellom en buss og personbil i Skjelsvik-krysset i Porsgrunn. Fem personer er involvert. Det er ikke kjent om noen er skadd i ulykken. Ambulanse er på stedet. Det er redusert fremkommelighet i krysset ved riksvei 36 og fylkesvei 354.

 • Flotte vinterforhold i fjellet

  Alle som har reist på vinterferie på fjellet kan glede seg over gode, stabile vinterforhold resten av uka. Statsmeteorolog Gunnar Livik sier det blir oppholdsvær og fine, stabile minusgrader. Det blir kaldt, men ingen sprengkulde. Og lite vind.

  Drømmestart på vinterferien
  Foto: Siv Kristin Sællmann
 • Mann pågrepet etter vold i Bø

  En mann i 20-årene bosatt i Bø er pågrepet og siktet etter at en mann ble slått med balltre i Bø sentrum natt til onsdag. Mannen vil trolig bli avhørt i løpet av dagen, skriver Varden. Det er foreløpig ikke kjent hva som var motivet bak balltre-slaget.

 • Utforkjøring på fylkesvei 360

  En bil har kjørt utfor veien på fylkesvei 360 ved Sanden i Sauherad. Det var kun føreren i bilen, og vedkommende er kjørt til legekontoret på Gvarv. Trafikken dirigeres på stedet.