Vil provosere med "Faen ta dem"

Sykehusaksjonister i Telemark gir ikke opp kampen for å beholde sykehuset sitt, og har trykket nye protestplakater som skal provosere.

Marit Urdalen

Lokalbefolkningen på Rjukan kjemper videre for sykehuset på Rjukan. Sykehusforkjemper og illustratør, Marit Urdalen vil vekke oppmerksomhet med denne plakaten.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Rjukansamfunnet gir ikke opp kampen for å beholde sykehuset sitt. Det til tross for at både sykehusledelse og politikere har besluttet å legge ned sykehuset.

Aksjonister har trykket opp nye protestplakater med mål om å provosere. "Faen ta dem" er beskjeden de vil sende til sykehusledelse og ansvarlige politikere.

Les også:

– Helt enig

– Jeg er helt enig med dem som skriver dette. Men jeg kunne godt tenke meg at det sto "Fanden, ta dem" i stedet, sier en eldre Rjukan-kvinne.

– Er det bedre?

– Nei, det er vel ikke det. Men jeg er ikke så fæl til å banne sjøl, så når noen banner, grøsser jeg, sier hun når hun får tenkt seg litt om. Men denne gangen synes hun det er greit.

En knyttneve er hevet i været. Over står det; "Stopp raseringen av Helse-Norge. Faen ta dem."

Sterk kost

– Jeg hang den opp her. Det er jeg helt sikker på, sier illustratør og sykehusforkjemper, Marit Urdalen.

Ved inngangen til Rimi har noen tatt ned plakaten. Kanskje djevelens forbannelse ble for sterk kost for enkelte. Det stopper ikke aksjonistene.

– Da må jeg bare henge opp en ny. Det er ikke noe problem, sier Urdalen, som sier at de ønsker å provosere.

Provokasjonen er primært rettet mot sykehusledelsen og politikere som har gått med på å legge ned lokalsykehuset.

– Selv grasrota kjemper nå. De kan ikke ta fra oss et kompetent helsetilbud. De raserer hele lokalsamfunnet vårt, og fatter ikke hvilke konsekvenser det vil få, sier hun opprørt.

Les også:

– Kan oppfattes som vulgær

Hun har hengt opp hundrevis av slike plakater både på Rjukan, Kongsberg, i Drammen og Oslo. Illustratør og sykehusaksjonist Marit Urdalen er en av dem som har utformet den omstridte plakaten. Hun sier at de ønsker å provosere.

– Da jeg tegnet den tenkte jeg på at vi måtte bli hørt. Helse-Norge må se oss. Da må vi uttrykke oss på en måte som viser at vi står sammen, og at vi har et sterkt budskap. Den hånden gjenspeiler det at vi er i en kamp, vi kommer aldri til å gi oss, sier illustratøren.

– Hvorfor har du valgt å skrive "Faen ta dem"?

– Bakgrunnen er lokalpatriot som uttalte sin misnøye med nedleggelsen i en artikkel i vår lokalavis. Der avsluttet han sitt innlegg med "Faen ta dem". Det synes jeg var en sterk uttalelse. Den uttrykker hvor oppgitte og redde vi er, og hvor dårlig behandlet vi har blitt. Den er på kanten, og kan oppfattes som vulgær, men den gjenspeiler hvor dårlig behandlet vi føler oss, sier Urdalen.

Tar avstand

Steinar Bergsland

Ordfører i Tinn, Steinar Bergsland vil ikke stå bak aksjonistenes plakat-protest.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

En forbannelse over sykehusledelse og politikere er ikke noe kommunen vil stå inne for. Ordfører i Tinn, Steinar Bergsland tar avstand fra aksjonistenes plakater.

– I en dialog som vi er i nå for å få til et bedre tilbud her oppe er ikke dette måten å ta det videre på. Kommunen kan ikke stå bak en sånn plakat, det kan vi bare ikke gjøre, sier Bergsland.

Les også:

Sykehusdirektør ved Sykehuset Telemark, Bess Frøyshov, sier til NRK.no at hun ønsker en dialog. Utover det vil hun ikke kommentere saken.