NRK Meny
Normal

Kiøsterud: – Vi må tro på det vi gjør

I morgen reiser en delegasjon fra Grenland til Oslo for å få regjeringa til å snu i saken om låneganti til Ineos.

Porten på Ineos i Bamble

Lokale politikere har ikke gitt opp kampen om å sikre Ineos i Bamble statlig lånegaranti.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Dette er arbeidsplasser som er viktige for regionen vår, og landbasert industri er framtida, så vi har ikke mistet håpet, sier varaordfører i Bamble, Unni Brekka Kiøsterud.

Sammen med NHO og Vekst i Grenland reiser hun i morgen til Stortinget for å prøve å få regjeringen til å gi bedriften Ineos i Bamble garanti for et lån på 8 milliarder kroner.

Unni Brekka Kiøsterud utenfor Bamble rådhus

Varaordfører i Bamble, Unni Brekka Kiøsterud gir ikke opp håpet om statlig lånegaranti til Ineos.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Hun får støtte av leder av Arbeiderpartiet i Telemark, og nestleder i energikomiteen på Stortinget, Terje Lien Aasland.

– Et tverrpolitisk Telemark jobber for dette. Dette er viktig for hele fylket, sier han.

– Ikke enkelt

Næringspolitisk talsmann for Høyre, Gunnar Gundersen har forståelse for at det jobbes for industriarbeidsplasser i Grenland, men sier det ikke er noen enkel løsning på utfordringen til Ineos.

Gunnar Gundersen, Høyre

Næringspolitisk talsperson i Høyre, Gunnar Gundersen sier et nytt regelverk må på plass for å gi Ineos lånegaranti. Det har han liten tro på at skjer.

Foto: Mette Finborud Børresen

– For å få til en lånegaranti må et helt nytt regelverk på plass. Og når det kun gjelder en bedrift, tror jeg de fleste skjønner at det ikke er enkelt, om det i det hele tatt er mulig.

– Men er det politisk vilje i regjeringen til å få til dette?

– Vi står på for industrien, og jeg vet at regjeringen har satt seg godt inn i denne saken, men jeg vil anbefale Ineos å gå i dialog med virkemiddelapparatet for å prøve å løse saken, sier Gundersen.

Kjemper mot Brussel

Det er lovverk knyttet til EØS-avtalen som gjør at staten ikke kan gi lånegaranti til Ineos. Lovverket skal hindre konkurranse land imellom, ved subsidiering av arbeidsplasser. Gundersen forstår at det er krevende å jobbe mot et slikt regelverk.

– Jeg tror nok mange oppfatter dette som en kamp. Men på lang sikt vil slik subsidiering være ødeleggende, så gjenstår det å se om man kan finne løsninger på andre måter, sier Gundersen.

Han vil ikke ha noen formening om hva Telemarksbesøket til departementet i morgen har å si for utfallet av saken.

Terje Lien Aasland

Leder av Arbeiderpartiet i Telemark, Terje Lien Aasland har tro på at lokalt engasjement kan være med på å få regjeringa til å kjempe videre.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

– Har vunnet tøffe kamper før

Lien Aasland fra Arbeiderpartiet tror lokalt engasjement er viktig, selv om regjeringen i utgangspunktet har sagt nei.

– Det er viktig å kjempe for den industrien vi har, og det er sterke signaler som politikerne i Oslo tar inn over seg, sier har.

Han mener det er håp om at næringsminister Monica Mæland kan si "ja", og utfordre ESA-systemet, som kontrollerer hvordan EØS-avtalen gjennomføres.

– Vi vant blant annet kampen om offentlig eierskap av vannkraft. Hydro på Karmøy har gått gjennom samme mølla, og vunnet, så det er håp, avslutter Aasland.