Hopp til innhold

Kiøsterud: – Vi må tro på det vi gjør

I morgen reiser en delegasjon fra Grenland til Oslo for å få regjeringa til å snu i saken om låneganti til Ineos.

Porten på Ineos i Bamble

Lokale politikere har ikke gitt opp kampen om å sikre Ineos i Bamble statlig lånegaranti.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Dette er arbeidsplasser som er viktige for regionen vår, og landbasert industri er framtida, så vi har ikke mistet håpet, sier varaordfører i Bamble, Unni Brekka Kiøsterud.

Sammen med NHO og Vekst i Grenland reiser hun i morgen til Stortinget for å prøve å få regjeringen til å gi bedriften Ineos i Bamble garanti for et lån på 8 milliarder kroner.

Unni Brekka Kiøsterud utenfor Bamble rådhus

Varaordfører i Bamble, Unni Brekka Kiøsterud gir ikke opp håpet om statlig lånegaranti til Ineos.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Hun får støtte av leder av Arbeiderpartiet i Telemark, og nestleder i energikomiteen på Stortinget, Terje Lien Aasland.

– Et tverrpolitisk Telemark jobber for dette. Dette er viktig for hele fylket, sier han.

– Ikke enkelt

Næringspolitisk talsmann for Høyre, Gunnar Gundersen har forståelse for at det jobbes for industriarbeidsplasser i Grenland, men sier det ikke er noen enkel løsning på utfordringen til Ineos.

Gunnar Gundersen, Høyre

Næringspolitisk talsperson i Høyre, Gunnar Gundersen sier et nytt regelverk må på plass for å gi Ineos lånegaranti. Det har han liten tro på at skjer.

Foto: Mette Finborud Børresen

– For å få til en lånegaranti må et helt nytt regelverk på plass. Og når det kun gjelder en bedrift, tror jeg de fleste skjønner at det ikke er enkelt, om det i det hele tatt er mulig.

– Men er det politisk vilje i regjeringen til å få til dette?

– Vi står på for industrien, og jeg vet at regjeringen har satt seg godt inn i denne saken, men jeg vil anbefale Ineos å gå i dialog med virkemiddelapparatet for å prøve å løse saken, sier Gundersen.

Kjemper mot Brussel

Det er lovverk knyttet til EØS-avtalen som gjør at staten ikke kan gi lånegaranti til Ineos. Lovverket skal hindre konkurranse land imellom, ved subsidiering av arbeidsplasser. Gundersen forstår at det er krevende å jobbe mot et slikt regelverk.

– Jeg tror nok mange oppfatter dette som en kamp. Men på lang sikt vil slik subsidiering være ødeleggende, så gjenstår det å se om man kan finne løsninger på andre måter, sier Gundersen.

Han vil ikke ha noen formening om hva Telemarksbesøket til departementet i morgen har å si for utfallet av saken.

Terje Lien Aasland

Leder av Arbeiderpartiet i Telemark, Terje Lien Aasland har tro på at lokalt engasjement kan være med på å få regjeringa til å kjempe videre.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

– Har vunnet tøffe kamper før

Lien Aasland fra Arbeiderpartiet tror lokalt engasjement er viktig, selv om regjeringen i utgangspunktet har sagt nei.

– Det er viktig å kjempe for den industrien vi har, og det er sterke signaler som politikerne i Oslo tar inn over seg, sier har.

Han mener det er håp om at næringsminister Monica Mæland kan si "ja", og utfordre ESA-systemet, som kontrollerer hvordan EØS-avtalen gjennomføres.

– Vi vant blant annet kampen om offentlig eierskap av vannkraft. Hydro på Karmøy har gått gjennom samme mølla, og vunnet, så det er håp, avslutter Aasland.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark