Hopp til innhold

Vil øke bruken av viltkameraer

Rovviltnemnda vil sette ut flere viltkameraer for å overvåke gaupa. – Helt unødvendig, sier Naturvernforbundet.

Gaupe på viltkamera

Gaupa hører til de fire store rovdyrartene i Norge. De senere år er det samlet inn mye kunnskap via viltkameraer.

Foto: Erling Meisingset

Det er rett og slett et veldig viktig verktøy for å dokumentere hvordan gaupa lever og oppfører seg i naturen, sier Jørund A. Ruud.

Han er leder i rovviltnemnda i Buskerud, Telemark, Vestfold og Aust-Agder. Forslaget er kommet i et høringsutkast til ny forvaltningsplan for de fire fylkene.

– Det betyr en stor forbedring fra tidligere, mener Ruud.

Kunnskap med kamera

– Dersom en gaupe er på tre forskjellige steder i løpet av et døgn, ser vi at det er én gaupe. Tidligere hadde vi bare observasjoner å gå ut fra. Da var det lett å tro at det var tre forskjellige gauper.

Jørund A. Ruud

Jørund A Ruud mener flere viltkameraer vil gi viktig informasjon om gaupas liv og levnet,

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Viltkameraer har tidligere gitt mye kunnskap om ørn og gaupe. Et skandinavisk prosjekt har de siste fem årene prøvd ut viltkamera som et alternativ til tradisjonell gaupeovervåking med snøsporing. Prosjektet konkluderte med at kameraer kan være et godt alternativ når kortere snøsesonger gjør det utfordrende å bruke tradisjonelle metoder.

I prosjektet satte forskere ut 300 viltkameraer på Østlandet, Akershus, Østfold, Vestfold og Oppland.

Ifølge Ruud er dagens tall på viltkameraer i Norge usikkert, mye på grunn av at mange private personer setter ut viltkameraer. Han vet heller hvor mange kameraer rovviltnemnda ser for seg i Buskerud, Vestfold, Telemark og Aust-Agder når de nå snakker om å trappe opp bruken.

Gaupe fotografert i Østmarka i Oslo med viltkamera fra Norsk institutt for naturforskning

Gauper har unike mønstre av flekker i pelsen. Rovviltnemnda mener flere viltkameraer vil gjøre det lettere å telle riktig antall gauper i et område fordi man da kan identifisere dyrene på flekkene.

Foto: NINA/ viltkamera

Lite konstruktivt

Naturvernforbundet er imidlertid lite begeistret for forslaget. Arnodd Håpnes er fagleder i naturmangfold og sier følgende:

I utgangspunktet er de fire store rovdyrartene i Norge verdens best overvåkede. Vi kjenner eksakt antall ynglinger, Og vi har veldig god kontroll på bestanden allerede.

Håpnes sier han er glad for informasjonen viltkameraer har gitt til nå, men mener det er sløsing med ressurser å overvåke rovdyrene i Norge mer.

Arnodd Håpnes

– De fire store rovdyrartene i Norge er verdens best overvåkede. Derfor er det lite konstruktiv å overvåke dem enda mer, mener Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Å overvåke dyr som vi allerede har så god kjennskap til, mener vi er mindre konstruktivt.

Ruud sier at han ikke ser for seg nye og flere kameraer på plass før om to-tre år. Og til de som kan bli bekymret for lite privatlivet sitt på skogtur, kan Ruud love at nye viltkameraer vil bli godt merket:

– Det vil bli hengt opp informasjonsskilt og små plakater som sier at her er det kamera og at du kanskje ikke bør stille deg opp for å tisse.