NRK Meny
Normal

Ansatte lever i konstant frykt- vil innføre røykeforbud

Ansatte ved Teletunet Omsorgshjem på Notodden lever med en konstant frykt for brann. Pasienter som røyker på sengen har utløst 17 branner på 12 år, og nå vil hovedverneombudet innføre røykeforbud.

Teletunet Omsorgshjem Notodden

Politikerne i Notodden skal behandle saken i kommunestyret onsdag kveld.

Foto: Notodden kommune

En beboer har satt fyr på rommet sitt sju ganger, en annen fem ganger. Det var lokalavisen Telen som først omtalte saken.

Om de ansatte går rundt og er redde for at de ikke får beboerne ut ved en brann, fordi de er så gamle og dårlige, så har kommunen som arbeidsgiver et ansvar, sier hovedverneombud i Notodden kommune, Bjørg Helen Westeng til NRK.no.

Det er Notodden brannvesen som har påpekt forholdene ved omsorgshjemmet etter mange utrykninger. Hovedverneombudet forteller at de ansatte er svært redde.

– De forteller at de er redde for at en brann skal oppstå om natten. Da er de få på jobb, og alle beboerne ligger i sengene sine. Mange av beboerne ved omsorgshjemmet trenger hjelp om de skal komme seg ut. Det er en reell frykt, sier hun.

Det er ingen god følelse å være redd når man har ansvaret for mange eldre og syke mennesker.

Bjørg Helen Westeng, hovedvernombud i Notodden

– Kan ikke innføre røykeforbud

– Vi kan jo ikke godt vedta at alle 80-åringer skal ha røykeforbud. Så enkelt er det ikke. Men jeg er veldig bekymret over sikkerheten både for beboere og for de ansatte, sier Hanne Thürmer (KrF) leder for hovedutvalget for helse og sosial i Notodden til NRK.no.

Hovedverneombud Bjørg Helen Westeng sier det er lite som skal til før en brann oppstår dersom pasientene røyker inne på rommene sine.

– Det er jo sånn at røyking kombinert med en dårlig allmenntilstand kan føre til at man mister sigaretter på en duk, på papir og liknende.

Men dette er jo hjemmene til dem som bor der. Forstyrrer dere ikke privatlivets fred ved å kreve et slikt forbud?

– Så lenge man har behov for hjelp fra Notodden kommunes ansatte, står Arbeidsmiljøloven veldig sterkt. Da er det opp til kommunen som arbeidsgiver å vurdere hvordan de skal beskytte de ansatte, sier hun.

Saken behandles i Notodden kommunestyre onsdag kveld.

 • Hald avstand til straumleidningar

  Straumleidningar som heng lågt på grunn av islast eller som ligg på bakken kan framleis vera straumførande. Thor Bjørn Omnes i Skagerak Energi seier at desse kablane er livsfarlege. Han ber folk om å halde avstand og å melde ifrå til straumselskapet på telefon 35 51 89 91 ved slike observasjonar.

 • Stordalen gir barna 25 milliarder

  En av landets største familieformuer ble overført til barna i går. Petter Stordalens formue på 25,1 milliarder kroner er nå i hendene til barna Emilie (25), Henrik (23) og Jakob A. Stordalen (20). Det skriver VG.

  Laster Instagram-innhold
 • Bratsbergbanen fremdeles stengt

  Arbeidet med å utbedre feil på kjøreledningen på Bratsbergbanen er mer omfattende og tidkrevende enn Bane NOR trodde. Arbeidet fortsetter gjennom helgen. Målet er nå å gjenåpne banen mandag morgen.