NRK Meny
Normal

Vil ikke selge melkekvotene ut fra fylket

Bondelaget reagerer på at landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) vil ha høyere tak for melkeproduksjon og gjøre det lettere å kjøpe melkekvoter på tvers av fylkesgrensene.

Kim Erik Ellingsen

Melkebonde Kim Erik Ellingsen er blant dem som ikke vil selge Telemarks melkekvoter til store bønder andre steder i landet.

Foto: Lorentz Berg / NRK

I fjor ble det kjøpt melkekvoter på over 400.000 liter i Telemark. Leder i Bondelaget, Kjell Sølverød, mener derfor ministeren svartmaler situasjonen for småbrukerne i fylket.

Kim Erik Ellingsen i Skien har melkekyr i fjøset. De leverer omtrent 150 tonn melk i året.

– Dette er veldig gjennomsnittlig i Norge nå både når det gjelder besetning og leveranse, sier Ellingsen.

Vil åpne for storbønder

Landbruksminister Listhaug mener det må bli lettere å drive mye større enn dette. Hun mener blant annet at det må være mulig for storbønder å få kjøpe melkekvoter fra andre deler av landet og ikke bare i sin region slik det er i dag.

Ifølge Listhaug er Telemark et eksempel på et fylke hvor mange ønsker å kvitte seg med melkekvoter og legge ned driften.

– Noen steder er det umulig å få solgt kvoten sin, fordi det er ingen som vil kjøpe. Telemark, Buskerud og Hordaland er eksempler på det.

Melkeku i Telemark

Disse kuene er blant de 22 som leverer 150 tonn melk i året i fjøset til Kim Erik Ellingsen.

Foto: Lorentz Berg / NRK

– Overdrevet problem

Ferske tall fra statens landbruksforvaltning som NRK har fått, viser at i det var solgt flere hundre tusen liter melkekvoter de siste årene.

I fjor ble det solgt kvoter for 470.000 liter til Staten, mens bøndene i fylket kjøpte kvoter for 440.000 tilbake fra Staten.

– Problemet er altså temmelig overdrevet, mener Kjell Sølverød i Bondelaget i Telemark. Han tror de skal greie å få omplassert kvotene i Telemark.

– Usannheter fra Listhaug

Han mener problemet er å få nok bønder til å satse i fylket og mener ikke det er noe behov for å legge til rette for at storbøndene andre steder i landet skal få kjøpe kvoter her.

– Nei, jeg er ikke enig i det.

Sølverød er klar på at Listhaug kommer med usannheter når hun forteller videre hva som blir sagt til henne i møter med faglagene.

– Hun sier ikke videre det som blir sagt av bønder og faglagene, sier Sølverød.

– Ikke dårlig nytt for bøndene

Leder i Fremskrittspartiet i Telemark, Gry-Anette Rekanes Amundsen, mener det vil bli lettere for bønder også i Telemark å satse større hvis taket på produksjonen forsvinner og kvoter blir mer tilgjengelig.

– Man kan si mye om de tiltakene som er foreslått. Det er i hvert fall en mulighet og et steg på veien for å sikre den melkeproduksjonen vi har, sier Amundsen.

Hun tror ikke at dette er tiltak som er dårlig nytt for bøndene i Telemark.

I Skien er ikke Kim Erik Ellingsen engstelig for varslede endringer. Han tror det forstatt er liv laga for bønder i Telemark.

– Ja, men det kommer helt an på hvordan vi får betalt for det at vi får en pris som er til å leve med.