Vil ha Sør-Norge som ett fylke

Det er full strid i Telemark Arbeiderparti om hvilke fylker Telemark skal slås sammen med i en framtidig stor region. Styret sier nei til Vestfold alene. De vil ha Sør-Norge som ett fylke.

Går mot avfallsdeponi

Leder i Telemark Arbeiderparti Terje Aasland vil ha en stor region

Foto: Thor Øistein Eriksen / nrk

Forhandlingsutvalget i Telemark har bestått av fylkesordfører Sven Tore Løkslid, fylkesvaraordfører Hans Edvard Askjer og opposisjonsleder Gunn Marit Helgesen.

Skagerrak er foreslått som arbeidsnavn på den nye regionen.

Det kan bli historie dersom styret i Telemark Arbeiderparti får det som de vil. Styret legger nå fram en innstilling der de i stedet for bare Vestfold, vil ha med seg halve, for ikke å si hele Sør-Norge til et kjempefylke.

Mer slagkraftig

Et fylke bare med Telemark og Vestfold blir for smått, mener styret. Derfor vil de primært ha med seg Aust- og Vest-Agder, Buskerud og Vestfold. Sekundært at Agder-fylkene holdes utenfor, men at både Buskerud og Vestfold er med.

Lederen i Telemark Arbeiderparti Terje Aasland mener at en stor region vil bli mer slagkraftig og at det er nødvendig for å trekke til seg statlige virksomheter.

Han er ikke redd for at et vedtak skal føre til en splittelse i Telemark Arbeiderparti. Han håper på en god diskusjon om forslagene, og at alle vil stille seg bak når et vedtak er fattet.

Vil ikke bli hørt

Odd Martin Landstad er leder i Tinn Arbeiderparti og han er imot at Telemark skal slå seg sammen med andre fylker.

– For Tinn er en sammenslåing med Agder-fylkene og Buskerud enda verre enn ett felles fylke med Telemark og Vestfold, sier han.

Han mener Tinn ikke kommer til å bli hørt i en slik stor region. Og at det kommer til å bli umulig å knytte til seg nye statlige arbeidsplasser fordi det blir så mange om beinet.

Tarjei Gjelstad

Ordfører i Kviteseid Tarjei Gjelstad

Foto: Privat

Tinn Arbeiderparti mener forslagene som nå er lagt fram er skreddersydd for de nedre delene av Telemark og ikke for distriktene.

Tarjei Gjelstad er ordfører i Kviteseid og han er ikke redd for en sammenslåing med Agder-fylkene, Vestfold og Buskerud.

– Distriktene i Telemark har mye til felles med distriktskommunene i Agder-fylkene, så det passer oss utmerket, mener Tarjei Gjelstad.