NRK Meny
Normal

Vil ha røykeforbud på lekeplassen

Bestemoren Janet Sandø vil ha røykerne vekk fra alle offentlige lekeplasser. Hun reagerer på at folk røyker der barna leker.

Flere voksne røyker på lekeplassen

Flere voksne røyker på lekeplassen.

Foto: Privat

Når Janet Sandø er sammen med barnebarnet i Porsgrunn, besøker hun ofte lekeplassen i Rådhusparken. Til Telemarksavisa sier hun at hun reagerer på at ikke røykeloven gjelder her.

Janet Sandø
Foto: Privat

– Flere ganger har jeg også sett foreldre som leker med barna, med sigaretten i hånden. Dette skaper en passiv røykeatmosfære på lekeplassen, sier Sandø til avisen.

Nå ber hun Porsgrunn kommune om å innføre røykeforbud på lekeplassen. Siden 1. juli i år har den nye røykeloven gjort det røykfritt utenfor inngangspartier til helseinstitusjoner og offentlige virksomheter. I tillegg er det røykfritt på skoler og i barnehager. Ifølge Porsgrunn kommune gjelder ikke loven ved lekeplasser. Miljørettet helsevern i Grenland har sett på dette. Da anbefaler ikke kommunen å sette opp forbudsskilt.

– Vi har vurdert at lovverket ikke trer inn i dette tilfellet. Men det er bra saken løftes frem, for dette er en problemstilling ved mange andre offentlige lekeplasser, sier helsekonsulent Kathrine Kværne til avisen.

Hyggelig oppfordring

Virksomhetsleder Torbjørn Krogstad i Porsgrunn kommune vet ikke hvorfor Miljørettet helsevern ikke gikk lengre i sin anbefaling.

– Det er vanskelig å svare på hvorfor de ikke ville gå så langt. Det er forbudt å røyke på offentlige plasser i andre land, sier Krogstad til NRK.no.

Han sier at de nå på en hyggelig måte vil prøve å få folk til å droppe røyken på lekeplasser.

– Vi vil henge opp skilt hvor det står «Takk for at du ikke røyker nær lekeapparatene», forteller Krogstad.

Krogstad vil ikke anbefale kommunen å lage et forbud ved lekeplassene:

Ikke generelt på alle offentlige plasser i byen. I hvertfall ikke med et forbud, det vil jeg ikke anbefale, sier Krogstad.

  • Kim Bøhm ansatt av Odd

    Tidligere supporterleder i Oddrane, Kim Bøhm, er ansatt av Odd. Hans oppgaver blir å bedre kjemien mellom Odd og resten av Fotball-Telemark, og jobbe i den nye Odd-butikken, det melder Varden.

  • Gode tall for Porsgrunn

    I nesten hele landet faller boligprisene, mens i Porsgrunn øker prisene parallelt med at det tar kort til og få solgt. Sist måned var det en prisøkning på 1,4 prosent. Gjennomsnittet for resten av landet viser en nedgang på 1,6 prosent melder Varden.

  • Laster Twitter-innhold
  • Øver på et en kanalbåt synker

    I dag øver nødetatene i Telemark. Det skal øves på at en kanalbåt synker. Det vil bli utrykningskjøring i og nær Ulefoss. Det kommer også til å bli brukt farget markørrøyk i øvelsen.