Hopp til innhold

Vil ha flere helikopterbaser

Det tar lang tid for luftambulanse å komme til enkelte distrikter i Norge. I Vinje tok ordføreren med stoppeklokke for å sjekke hvor dårlig det stod til.

Helikopter på luftamulansens base

Helikopter på luftambulansens base

Foto: Berit Heggholmen / NRK

I dag finnes det 11 baser for luftambulansen i Norge. 8 av disse blir drevet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Stiftelsen mener det burde vært flere baser, fordi det fortsatt er områder på kartet som de ikke når i løpet av 20 minutter.

Helikopterbaser i Norge

Baser for luftambulanse og redningshelikopter i Norge.

Les også:

Vil finne ut hvor lang tid det tar

Områdene de mener er utsatt er Innlandet, Telemark og Midtre Hålogaland. Her tar det lang tid før helikopteret kommer fram. Hvor lang tid har ordfører i Vinje, Arne Vinje, lyst til å finne ut.

Ordfører i Vinje, Arne Vinje

Ordfører i Vinje, Arne Vinje.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

– Vi vet jo at i de fleste områdene i Sør-Norge har luftambulansen en responstid på 20 minutter. Her er det mer enn det, og nå er vi interessert i å finne ut hvor mye mer, sier Vinje.

Samtidig som han starter stoppeklokka, går et team fra luftambulansen inn i helikopteret i Langhus.

I Nordland har de kommet et stykke på vei mot en ny helikopterbase. Like før jul, anbefalte ei prosjektgruppe fra Helse Nord at det var behov for en ny helikopterbase på Evenes . Men Helse Sør-Øst har ingen planer om å opprette noen nye baser i innlandet eller i Telemark.

Alice Beathe Andersgaard

Direktør for medisin og helsefag ved helseregionen, Alice Beathe Andersgaard.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Ingen nye baser

– Ut i fra de vurderingene vi har gjort nå, har vi ikke sett grunnlag for å etablere nye baser i Helse Sør-Øst, sier direktør for medisin og helsefag ved helseregionen, Alice Beathe Andersgaard.

Andersgaard sier helseregionen legger til grunn et annet behov for responstid enn det Stiftelsen Norsk Luftambulanse gjør. – Vi opererer med den normen som er gitt via akuttmeldingen fra 2000 på 45 minutter og mener at vi dekker 90 prosent av befolkningen innenfor det området.

Hun mener det er mer fornuftig å døgnbemanne fem ambulansebiler enn å bruke pengene på en ny helikopterbase.

Også Helseministeren har vært tydelig på at det ikke er aktuelt å opprette ny helikopterbase i Telemark. På spørsmål i Stortinget fra Bård Hoksrud (Frp), svarte Jonas Gahr Støre (Ap): "Opptil 6 ambulansehelikoptre og 2 redningshelikoptre fra ulike himmelretninger er aktuelle akuttressurser for Telemark innen en flytid på drøyt 30 minutter. Det er ytterst få områder i landet som har like god luftambulansedekning som Telemark."

Les også:

– Defensiv målsetting

Men Stiftelsen Norsk Luftambulanse er uenig med myndighetene i kravet til responstid. Medisinsk fagsjef Oddvar Uleberg sier tiden helikopteret bruker på å nå fram har mye å si for pasienten.

Medisinsk fagsjef i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Oddvar Uleberg

Medisinsk fagsjef i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Oddvar Uleberg.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

– Myndighetene har jo en målsetting om at man skal nå 90 prosent av befolkningen innen 45 minutter. Det mener vi er for defensivt. Det tar for lang tid. Vi mener man burde tilstrebe å nå befolkningen på 20 minutter med luftambulanse.

Uleberg sier luftambulansen er unik i forhold til annen transport fordi det innebærer å komme på stedet med en spesialutdannet anestesilege og en farkost som kommer veldig fort fram.

Han sier tidsbruken kan være forskjellen på liv og død for pasienter med for eksempel pusteproblemer, infarkt eller ved risikofødsler.

Dårligere sikkerhet for innbyggerne

I Vinje har ordfører Arne Vinje stått på landingsplassen i kommunesenteret Åmot og ventet på helikopteret. Ruta de har tatt, er den som må brukes når det er dårlig vær på fjellet og basen på Ål ikke kan brukes.

Når helikopteret endelig lander, viser stoppeklokka at det har brukt 53 minutter og 39 sekunder. Vinje er overrasket over tidsbruken.

– Jeg liker ikke å si det, men sikkerheten for innbyggerne i Vinje er faktisk dårligere enn det en kan vente seg. Slik vil vi ikke at det skal være. Det skal være like trygt å bo i øvre Telemark som i andre deler av landet, sier Vinje.

Han mener innbyggere i de fleste delene av landet, der utrykningstiden er innenfor 20 minutter aldri ville funnet seg i å ha så lang responstid.

Les også:

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark