NRK Meny
Normal

Vil ha sommerferie fra sommerjobben

Ungdom som er i sommerjobb stiller som krav å få ferie fra sommerjobben. Bedriftsledere og NAV fortviler.

Lilja Berg

Lilja Berg jobber på St Hansåsen sykehjem i Porsgrunn. Hun skal jobbe mye i sommer, men har fått en uke fri midt i juli.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Ungdom med sommerjobb stiller i dag ofte krav om å få ferie fra sommerjobben. Om ikke det er mulig å få ferie, vil ikke unge søke den aktuelle jobben. Ofte ønsker ungdommen minst en uke ferie midt i juli.

En liten spørrerunde rundt i ulike bedrifter gir klare svar – unge i sommerjobb vil ha ferie fra sommerjobben. Åtte av ti sier de vil ha minst en uke ferie i sommer.

– Vil ha noe ut av sommeren

Lilja Berg er sommervikar på St Hansåsen sykehjem i Porsgrunn.

Når NRK er på besøk er hun på en runde i dagligstua, der beboerne sitter og ser på TV. Det blir en del jobbing i sommer for Lilja, men neste uke skal hun ha sommerferie fra sommerjobben.

– Det er for å kunne få noe ut av sommeren også. Ikke bare jobbe.

Silje Polland jobber i en matbutikk i Bamble og er også en av dem som vil ha ferie.

– Det er jo deilig å ha en pause fra skole og jobb også, man trenger jo det før man begynner igjen på skolen til høsten. Det blir jo mye når du går fra skole til jobb, og det er jo deilig å ta seg litt pause også.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Stine Indine Tangen

15 år gamle Stine Indine Tangen mener det er viktig å ha litt tid til å slappe av i sommerferien, og ikke bare jobbe.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Skal bruke tiden på vannet

Silje påpeker at hun bare skal være borte en uke, før hun skal tilbake i jobben, og at det gikk veldig greit da hun spurte sjefen om å få fri.

Også 15-årige Stine Indine Tangen, som har sommerjobb på Coop på Brotorvet, skal ha ferie fra sommerjobben.

– Jeg vil ha litt tid til å være med familie og venner. Jeg skal bruke tiden på vannet. Det er mange av vennene mine som også har ferie fra sommerjobben. Det er viktig å ha litt tid til å slappe av også, sier Tangen.

Urealistiske forventninger

Joackim Hillbo, daglig leder i Meny Telemarksporten, sier at ungdommens ferieønsker er en økende utfordring som vi ikke hadde så mye av tidligere.

Og han mener mange unge har urealistiske forventninger til sommerjobben.

– De vil ha mest mulig inntekt og minst mulig jobbing virker det som noen ganger. Det kan virke som om barna er skremt ut av foreldrene, fordi foreldrene ønsker at de skal gjøre noe med fritiden sin på sommeren, og så tenker de ikke over det når de tar med ungene på ferie på sommeren. Dermed må vi være litt selektive, for hvis de unge skal ha ferie midt i juli så får vi en utfordring.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Joachim Hillbo

Joachim Hillbo, daglig leder på Meny Telemarksporten, sier det er en økende trend at unge vil ha ferie midt i sommerjobben.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Konkurrerer seg selv ut

NRK har vært i kontakt med flere bedriftsledere som er oppgitt over situasjonen der sommervikarer ønsker seg ferie midt på sommeren.

NAV-direktør i Telemark Terje Tønnessen bekrefter trenden der unge ønsker ferie fra sommerjobben, og er redd ungdommen konkurrerer seg selv ut av markedet.

Terje Tønnessen

NAV-direktør i Telemark Terje Tønnessen tror ungdommen konkurrerer seg selv ut av markedet, når de vil ha ferie fra sommerjobben.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– De kommer iallfall nederst i søkerbunken. Og hvis da arbeidsgiver skal løse et problem med en sommerjobb, og vi skaper et nytt et, så blir det så klart veldig vanskelig.

– Unge er for kresne

Han mener at ungdom i dag er for kresne.

– Noen er generelt kresne, men heldigvis ikke alle. Men de som er mest kresne og tenker mest på sin egen situasjon og ikke arbeidsgiverens, de er i dag ikke aktuelle for sommerjobbmarkedet.

Tilbake på St. Hansåsen sykehjem i Porsgrunn peker ferievikar Lilja Berg på et mulig problem, med alle foreldrene som gir barna et valg.

– De fleste av venninnene mine har ikke sommerjobb, så de er ute hele tiden og har det gøy, mens andre må jobbe. De som slipper har vel snille foreldre, tenker jeg, sier Lilja og ler.