NRK Meny
Normal

Vil ha et moderne kirkebygg etter brannen

Byggekomiteen for den nye Østre Porsgrunn kirke går inn for å bygge en ny og moderne arbeidskirke. Det ble klart på et møte i kveld.

Østre Porsgrunn kirke i brann

Østre Porsgrunn kirke brant ned natt til 11. april 2011. Det har vært en stor debatt om hvordan den nye kirken skal være, nå går byggekomiteen inn for å bygge en ny og moderne kirke.

Foto: Per Eirik Hekkelstrand / Scanpix

Østre Porsgrunn kirke.

Slik så Østre Porsgrunn kirke ut før brannen. Mange ønsket å bygge en kopi av den gamle kirken, men dette blir ikke anbefalt av byggekomiteen.

Foto: Trygve Strømstad

Byggekomiteen la mandag kveld frem sin anbefaling til Porsgrunn Kirkelige fellesråd. De går inn for det som var alternativ 3, å bygge et nytt og moderne kirkebygg, etter at Østre Porsgrunn kirke brant ned natt til 11. april 2011.

Dermed ser de bort fra forslaget som mange har fremmet, om å gjenoppbygge en kopi av den gamle kirken som brant ned.

Les også:

– Vil peke fremover

Leder av byggekomiteen Torleif Leifsen sa i fremleggingen av deres konklusjon at å gjenoppbygge den gamle kirken vil skape sterke bånd til fortiden, mens en moderne kirke vil gi et tidsriktig bilde og peke fremover.

Videre argumenteres det i rapporten med at et slikt kirkebygg vil være med på å bygge opp Porsgrunns-samfunnets identitet sett i forhold til dagens situasjon, med en ubebygd branntomt og omkringliggende kirkegård, kirkestue og kapell.

Komiteen mener i tillegg at en slik kirkeløsning vil oppfylle minimumskravene til et funksjonelt fremtidig kirkebygg med gudstjenesterom for seremoni og kirkens liturgi.

Arbeidsgruppen har kalkulert med at denne kirken vil koste et sted mellom 80 og 110 millioner kroner. Til sammenlikning er en gjenreisning av den gamle kirken kostnadsberegnet til minst 56 millioner kroner.

Dermed vil begge prosjektene kreve en betydelig økonomisk støtte utover forsikringssummen, som var på 30 millioner kroner.

Ordfører skeptisk til summen

Øystein Beyer.

Ordfører i Porsgrunn Øystein Beyer vil avvente orienteringen til formannskapet 10. april. Men han syns beløpene NRK refererer til er svært høye, noe han tror også bystyret vil mene.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Ordfører i Porsgrunn Øystein Beyer sier han ikke har blitt informert om møtet og har ikke sett noe planprogram hittil, men han påpeker at de vil få en orientering i formannskapet 10. april.

– Da får vi se på gapet mellom forsikringssum og det de forventer. Men hva bystyret vil gå inn for å bidra med i konkurranse med andre kommunale behov, det får vi se når vi har et beslutningsgrunnlag og en søknad. Men beløpene som NRK refererer til, det høres veldig kostbart ut. Og det går jeg ut fra at også bystyret vil mene.

Ny versus gammel kirke

Beyer mener likevel et slikt kirkeprosjekt er realiserbart hvis man finner andre finansieringskilder. Og han tror man helt sikkert vil få en debatt i det offentlige rom også fremover, om ny kirke versus den gamle.

Selv vil ikke ordfører Beyer si offentlig sin preferanse:

– Jeg syns det er helt flott å la den diskusjonen å gå. Jeg ser fordeler og ulemper ved begge alternativene. Det er flott med en gammel kirke som kan gjenreises, Samtidig kan det være hensiktsmessig med en moderne kirke med et annet romprogram. Så her er det både følelser og innsikter som får komme frem.

Se et bildegalleri fra natten kirken brant ned her:

NRK oppdaterer saken.

 • Kjørte dobbelt så fort

  En bilfører i Skien fikk førerkortet beslaglagt og er anmeldt etter å ha kjørt i 79 km i timen i en 40-sone på Ulefossveien. Politiet stoppet føreren klokka 17.10.

 • Nesbø fjerna som produsent

  Forfatter Jo Nesbø står ikke lenger oppført som produsent av «Snømannen», skriver VG. Sammen med agenten Niclas Salomonsson ble navnene fjerna som produsenter fra filmdatabasen IMDb. Filmen er blant annet filmet på Rjukan, men har fått dårlige kritikker.

  Snømannen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Felles legevakt bør ligge i Skien

  Det mener det politiske flertallet i hovedutvalg for helse og velferd i Skien, skriver Varden. Flertallet mener også en felles legevakt for Stor-Grenland bør ligge - om ikke akkurat der dagens legevakt er, men ved Sykehuset Telemark i Skien.

  Telemark sykehus
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK