NRK Meny
Normal

Vil grave frem restene av Hydrogenfabrikken

Målet med prosjektet «Jakta på tungtvannskjelleren – Hydrogenfabrikken på Vemork», vil være å synliggjøre restene av fabrikken.

Vemork i "Kampen om tungtvannet"

Fylkesrådmannen i Telemark vil støtte prosjektet som skal grave frem restene etter Hydrogenfabrikken på Vemork.

Foto: Storyline

Dersom fabrikkrestene blir gravd frem, skal stedet brukes til å formidle historien som er knyttet til fabrikken.

Det er spesielt søkt om å grave frem kjellerrommet som var målet for tungtvannsaksjonen i 1943. Hydrogenfabrikken skal ha fokus mot turisme og opplevelsesbasert næringsutvikling.

Fylkesrådmann i Telemark, Evy-Anni Evensen foreslår å støtte forprosjektet med 282.000 kroner, som skal brukes til å utvikle prosjektet videre.

– Veldig spennende

Ordfører i Tinn kommune, Steinar Bergsland, er glad for at Fylkesrådmannen ønsker å støtte prosjektet:

– Vi ser på dette som en kjempestor turistattraksjon for fremtiden i Telemark. Det å kunne få frem restene av kjelleren ville vært veldig spennende og vi tror det vil gi store verdier for Tinn og Telemark.

– Det er mange som tror at tungtvannet ble produsert i kraftstasjonen på Vemork, men det ble produsert i fabrikken som lå foran, og som ble revet på 70-tallet, sier Bergsland.

Les også:

Gjenskaper tungtvannsaksjonen

– Bedre enn Taj Mahal

Sprengt ned

Hydrogenfabrikken var målet for den mest kjente sabotasjeaksjonen som fant sted i Norge under 2. verdenskrig. Natta til 28. februar klarte norske sabotører å ta seg inn i kjelleretasjen i fabrikken, og sprengte apparater for produksjon av tungtvann. De ødela også 500 liter med tungtvann som var ferdig for eksport til Tyskland.

Fabrikken på Vemork var et viktig element i industrieventyret som tok til på Rjukan- Notodden på starten av 1900-tallet. Fabrikken stod ferdig i 1929, og plasseringen i den bratte dalsiden gjorde at fabrikken dominerte landskapet.

I 1977 ble fabrikken sprengt fordi den var i dårlig stand, og ikke lenger i bruk. I dag er det ingen spor etter fabrikken synlige i landskapet, men rester av fabrikken, med blant annet gulvet i kjelleretasjen, ligger bevart under bakken.

  • Får tre millioner til forskning

    Overlege ved Sykehuset Telemark Håkon Tobro har fått tre millioner kroner til forskning på slagbehandling. Forskningsmidlene skal brukes over flere år, og målet er at de skal bidra til en bedre slagbehandling i distriktene.

  • Fått i seg røyk

    En voksen og et barn tas hånd om av helsepersonell etter å ha fått i seg røyk etter en brann ved Øvre Sølen i Porsgrunn.

  • CO₂-lagring blir prioritert i EU

    Statoils plan om CO₂-lagring under havbotnen på norsk sokkel har fått status som eit prioritert prosjekt i EU. Planen er å lagre CO₂ på same måte ved norske industrianlegg, slik som Norcem i Brevik og Yara på Herøya.