NRK Meny
Normal

Vil grave frem restene av Hydrogenfabrikken

Målet med prosjektet «Jakta på tungtvannskjelleren – Hydrogenfabrikken på Vemork», vil være å synliggjøre restene av fabrikken.

Vemork i "Kampen om tungtvannet"

Fylkesrådmannen i Telemark vil støtte prosjektet som skal grave frem restene etter Hydrogenfabrikken på Vemork.

Foto: Storyline

Dersom fabrikkrestene blir gravd frem, skal stedet brukes til å formidle historien som er knyttet til fabrikken.

Det er spesielt søkt om å grave frem kjellerrommet som var målet for tungtvannsaksjonen i 1943. Hydrogenfabrikken skal ha fokus mot turisme og opplevelsesbasert næringsutvikling.

Fylkesrådmann i Telemark, Evy-Anni Evensen foreslår å støtte forprosjektet med 282.000 kroner, som skal brukes til å utvikle prosjektet videre.

– Veldig spennende

Ordfører i Tinn kommune, Steinar Bergsland, er glad for at Fylkesrådmannen ønsker å støtte prosjektet:

– Vi ser på dette som en kjempestor turistattraksjon for fremtiden i Telemark. Det å kunne få frem restene av kjelleren ville vært veldig spennende og vi tror det vil gi store verdier for Tinn og Telemark.

– Det er mange som tror at tungtvannet ble produsert i kraftstasjonen på Vemork, men det ble produsert i fabrikken som lå foran, og som ble revet på 70-tallet, sier Bergsland.

Les også:

Gjenskaper tungtvannsaksjonen

– Bedre enn Taj Mahal

Sprengt ned

Hydrogenfabrikken var målet for den mest kjente sabotasjeaksjonen som fant sted i Norge under 2. verdenskrig. Natta til 28. februar klarte norske sabotører å ta seg inn i kjelleretasjen i fabrikken, og sprengte apparater for produksjon av tungtvann. De ødela også 500 liter med tungtvann som var ferdig for eksport til Tyskland.

Fabrikken på Vemork var et viktig element i industrieventyret som tok til på Rjukan- Notodden på starten av 1900-tallet. Fabrikken stod ferdig i 1929, og plasseringen i den bratte dalsiden gjorde at fabrikken dominerte landskapet.

I 1977 ble fabrikken sprengt fordi den var i dårlig stand, og ikke lenger i bruk. I dag er det ingen spor etter fabrikken synlige i landskapet, men rester av fabrikken, med blant annet gulvet i kjelleretasjen, ligger bevart under bakken.

 • Fiska i elv med fiskeforbod

  Det er sett folk som fiska i Herregårdselva på Nystrand i Porsgrunn. Der er det totalforbod mot fisking. Miljørådgjevar i Porsgrunn har denne og andre små elver under oppsikt nå i gytetida for laks og sjøaure. Fiskarane vart kontrollerte av politiet.

 • Klissvåt helg i vente

  Det ligger an til en klissvåt helg på Østlandet, skriver Meteorologisk institutt på Twitter. Det vil komme to lavtrykk over Telemark, som vil gi mellom 70 og 150 millimeter regn de våteste stedene.

  Laster Twitter-innhold
 • Øl-tyv pågrepet i Notodden

  En øl-tyv i en butikk i Notodden sentrum er pågrepet og kjørt i arresten. Vedkommende hadde oppført seg skremmende mot andre personer, ifølge politiet.

 • Innovasjonspris til Fyresdal

  Innovasjonsprisen for universell utforming 2017 i kategorien landskapsarkitektur er tildelt Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal. Juryen roser kommunen for å ta på alvor viktigheten av å tilby aktiviteter til alle, uavhengig av helse og fysisk form.

  Rullestolstien er et tilbud til alle
  Foto: Bo Lilledal Andersen / Nrk