Politiet vil gi tiggerne mat og husly

Politistasjonssjefen i Skien vil gi tiggerne verdighet, og tilbyr dem kost og losji for en billig penge. – Jeg er glad for at noen ser problemene våre, sier Mut Petre Sorin fra Romania.

Tiggerkoppen til Mut Petre Sorin

Det ligger noen få mynter i tiggerkoppen til Mut Petre Sorin

Foto: Jonas Rydén / NRK

Mut Petre Sorin kommer fra Romania. Nå sitter han syv timer ute hver dag og tigger etter penger.

Han tjener rundt 250 kroner hver dag, og sender så mye som mulig tilbake til Romania. Sorin er svært glad for at politistasjonssjefen i Skien tenker på dem. Og vil hjelpe dem med kost og losji.

– Det er veldig bra at noen vil tilby oss mat, dusj og rom for natten. Det vil hjelpe oss i den situasjonen vi er i, sier Mut Petre Sorin.

Tigger Mut Petre Sorin takker for hjelp

NETT-TV: Tigger Mut Petre Sorin takker for hjelp

Verdighet

Politistasjonssjef Annie Sandersen ved Skien politistasjon vil ha en debatt om hvordan kommunene i Grenland skal behandle tiggerne.

Annie Sandersen

Annie Sandersen vil at kommunene kan tilby tiggerne et sted å sove

Foto: Jonas Rydén / NRK

– Jeg ønsker å gi tiggerne verdighet, sier politisjefen.

Politiet i Skien vil registrere alle tiggerne for å få mer kunnskap om disse miljøene. Sandersen synes debatten til nå har vært for smal, fordi det handler også om et fattigdomsproblem.

Sover i en bil

Mut Petre Sorin og broren hans bor og lever svært enklest her i Norge. De har vært her i 2 måneder.

– Det er ikke et enkelt liv. Men det er mye vanskeligere i Romania, sier Mut Petre Sorin.

– Jeg og broren min sover i en bil. Og vi bruker dusjen på bensinstasjonen. Maten kjøper vi, og vi lager maten i bilen, sier Sorin.

Sove og dusje

Politistasjonssjef Annie Sandersen vil diskutere om kommunene i Grenland og frivillige kan tilby et sted til tiggerne. Der kan tiggerne få sove, dusje, gå på do og få et måltid til en rimelig penge. Hun tror mottagelsen på forslagene hennes vil være like blandet som debatten.

– Men jeg tror at dette innspillet er helt nødvendig, sier Sandersen til NRK.

At dette tilbudet vil bety at flere tiggere kommer til Norge, synes Sandersen er feil fokus i debatten.

– Jeg synes i så fall ikke at det er et godt nok argument for å ikke gjøre noe i det hele tatt. Det er det dårligste argumentet, mener jeg, sier Sandersen.

Vil ikke ha tiggere til Norge

Jan Terje Olsen, leder i Skien Høyre synes at det er passelig at man tar opp dette problemet.

– Politiet tar opp noe som er et problem for politiet og lokalsamfunnet. Men jeg har liten sans for at vi nå skal akseptere at tiggere kommer til landet og blir her, sier leder i Skien høyre Jan Terje Olsen.

Han mener det er viktigere at politiet gjør de oppgavene de er blitt tildelt.

– En forutsetning er at politiet gjør jobben sin. Kriminelle som kommer hit til landet og begår forbrytelser, skal ut av landet. Og det må politiet sørge for. Hvis ikke politiet makter det, må de bruke mer ressurser for å løse den jobben. Det er ikke noe man kan laste på frivillighet og lokalsamfunnene, sier Jan Terje Olsen.

Tjener penger til barna sine

Hjemme i Romania har Sorin to sønner. Han håper på å få en godt betalt jobb her i Norge.

– I Romania er det veldig vanskelig å få jobb og tjene penger. Og barna våre får ikke mat. Vær snill å gi oss penger slik at vi kan sende pengene til barna, sier Mut Petre Sorin.

– Jeg leter etter en god jobb her i Norge