NRK Meny
Normal

Vil gi flyktninger en god start i Norge

SKIEN (NRK): Fretex inviterer Røde Kors til samarbeid for å hjelpe flyktninger som har mista alt.

Iselin Hermansen

Butikkleder ved Fretex i Skien, Iselin Hermansen vil samarbeide med Røde Kors for å hjelpe flyktningene som mangler klær.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Hvem bruker vel pels nå, smiler Inger, som har ryddet i huset sitt for å gi klær til Fretex.

Hun leverer fra seg kofferter, sekker med klær og en pels som kan varme godt til vinteren. Hun er glad for at det hun ikke bruker lenger kan komme flyktningene til nytte.

– Det er kjempebra at noen kan bruke dette i stedet for at det henger på loftet, sier Inger, som ikke ønsker å stå fram med fullt navn.

Får inn enorme mengder

Fretex får inn enorme mengder tøy

Butikkleder ved Fretex i Skien, Iselin Hermansen og Jon Vale er glad for alt de får inn som kan gis videre til dem som trenger det mest.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Jon Vale jobber ved Fretex i Skien og tar daglig imot store mengder klær og gjenstander som folk vil gi bort. Han merker at givergleden er stor i disse dager.

– Vi får inn enorme mengder klær. Det er nok spesielt mye nå, som følge av flyktningkrisa, tror han.

Det er stor aktivitet ved mottaket til gjenbruksbutikken. Folk kommer med søppelsekker fulle av klær de har samlet for å gi til noen som trenger dem mer. Og de som jobber ved mottaket rekker ikke å rydde bort tøyet de får inn før nye søppelsekker står klare ved inngangen.

Ønsker å hjelpe de som virkelig trenger det

Butikkleder ved Fretex i Skien, Iselin Hermansen er glad for alt de får som kan bidra til at flyktninger får en god start her i landet.

Fretex har allerede et tett samarbeid med Frelsesarmeen, som sender flyktninger direkte til butikken for at de kan få nødvendige klær og gjenstander. Men for å kunne hjelpe dem som trenger det mest inviterer hun også Røde Kors til et samarbeid.

– Fretex og Frelsesarmeen har jo alltid hatt ønske om å hjelpe de som virkelig trenger det. Det ønsker jo Røde Kors også. Når vi nå ser behovet for klær til flyktninger har Fretex anlegget for tøysortering, det mangler Røde Kors. Derfor kan vi samarbeide slik at vi kan sortere og Røde Kors henter tøyet som trengs, sier Hermansen.

Stort behov for varme klær

Stine B. Skoland

Assisterende daglig leder ved Telemark Røde Kors, Stine B. Skoland.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Stappfulle grinder med plastsekker fylt av varme klær skal gå til dem som har mista alt. Assisterende daglig leder i Telemark Røde Kors, Stine B. Skoland ser et stort behov for klær, og er positiv til et samarbeid.

– I forbindelse med flyktningkatastrofen har vi fått mange spørsmål om vi har et apparat for å ta imot klær og dele videre. Det har vi ikke noe system for, og heller ikke frivillige nok som kan håndtere det. Det er en krevende jobb. Men vi ser et stort behov for klær, så det hadde jo vært fantastisk om vi kunne henvise flyktningene til et sted som har det, sier Skoland.