NRK Meny
Normal

Vil frede tegning av Sam Eyde

Rallarene på Vemork hugde Sam Eyde inn i fjellveggen. Nå kan tegningen bli fredet.

Rallarristning

Rallarer pleide å hugge inn navn årstall eller tegninger på anlegg over hele landet. Her har de hugd inn konturene av en mann i dress. Antikvar Eystein Andersen mener det er nærliggende å tro at det er Hydros grunnlegger, Sam Eyde. Over hodet hans skimtes årstallet 1909.

Foto: Leif Ek

– Det er nærliggende å tolke at ristningen i fjellet er Sam Eyde. Den er hugget inn i fjellet like ved der rallarene holdt til og hadde sine fagforeningsmøter, forteller antikvar Eystein Andersen i Telemark fylkeskommune.

Sam Eyde fra Arendal var industrilederen som fikk bygget Norsk Hydros anlegge på Rjukan.

Andersen mener det er på tide at Vemork kraftstasjon fredes. De tre viktigste delene er selve kraftstasjonen fra vanninntak på toppen, rørgater og helt til vannet igjen slippes ut. Det andre er selve arbeiderhistorien der Sam Eyde-ristningen er en del av det. Og det tredje er restene av hydrogenfabrikken.

– Den kan det bli aktuelt å grave ut. Vi vet at det er rester av gulvet og en bakvegg der produksjonen og sabotasjeaksjonen skjedde. Men det kan ennå ta tid å få til en utgraving, sier han.

Flyfoto Rjukan

Bildet viser Rjukan i 1929 og er et stort stykke norsk industrihistorie. Anlegget å Vemork med hydrogenfabrikken intakt og rørgatene som forsynte fabrikken med kraft. Nå er planen å frede et av de viktigste kapitlene i norsk industrihistorie.

Foto: Emil Hansen (Norsk Hydro)/Norsk Industriarbeidermuseum

Andersen berømmer Hydro Energi som eier og bruker deler av anlegget.

– De har ingen merknader til planen om fredning, noe som er bra. Anlegget er nemlig viktig for å dokumentere norsk industrihistorie. Dessuten er det interesse for Vemork nå, særlig på grunn av NRK-serien, sier Andersen.

Eystein Andersen

Antikvar Eystein Andersen er godt fornøyd med samarbeidet med Hydro. Her med en arbeidstegning fra et av damanleggene til kraftverket.

Foto: Roald Marker / NRK

Positivt for Unesco-søknad

Rjukan og Notodden søker om å komme inn på verdensarvlista til Unesco. At det nå er fredningsplaner for Vemork er en fordel, mener verdensarvkoordinator Øystein Haugan.

– Det er positivt for søknaden vår at deler av anlegget blir fredet. Og Hydros holdning til fredning blir lagt merke til hos Unesco. Da vi i fjor høst hadde besøk av en representant derfra, sa han bare "wow" da vi fortalte hvor mye Hydro allerede hadde bidratt med i arbeidet vårt, avslutter Haugan.

 • Førre søknadar om erstatning

  Fylkesmannen har teke imot 36 søknadar om erstatning for tap av sau og lam til freda rovvilt i år. Nedgangen i søknadar held fram for fjerde år på rad. I 2013 vart det motteke og behandla 115 søknadar om erstatning, som er 79 fleire enn i år.

 • Pengar til OL i Telemark

  Formannskapet i Tinn kommune vil gjeva 500.000 kroner til arbeidet med å få OL til Telemark. Det skriv Rjukan Arbeiderblad. Vedtaket i formannskapet var samrøystes, og saka blir avgjort i kommunestyret sitt budsjettmøte i dag.

 • Auke i folketalet

  Med ein auke i folketalet på 3,8 prosent i år er det berre fire kommunar i Noreg som veks meir enn Bø. Det syner tal frå Statistisk sentralbyrå. Tala syner at åtte av atten kommunar i Telemark får ein auke i folketalet i år.

 • 14.-plass til Lid Byggland


  Langrennsløparen Ånund Lid Byggland frå Høydalsmo vart nummer 14 på 15 kilometer klassisk i Skandinavisk Cup. Mikael Gunnulfsen frå Ørn vart nummer 16. 200 løparar frå heile Skandinavia deltok i rennet.

  Ånund Lid Byggland
  Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK