NRK Meny
Normal

Vil frede psykiatrisk sykehus

Helse og omsorgsdepartementet er klare i sin sak.

Faret psykiatriske sykehus
Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Faret psykiatrisk sykehus i Skien er rett og slett verneverdig.

Sjef for distriktspsykiatrisk senter, Lars Ødegård frykter at en verning av de gamle bygningene kan gjøre det vanskeligere å gi pasientene et skikkelig tilbud.

- Vi er redd det blir vanskelig slik vi må ha det for å gi et godt tilbud til pasientene, sier han.

Vil bygge om

Departementet begrunner forslaget med følgende.

Ikke bare forteller de om en rivende utvikling innen medisin og behandling av pasienter gjennom generasjoner. Helsebyggene forteller også en historie i seg selv om byggeskikk, arkitektur, velstand, motstand og lokal tilhørighet.

Lars Ødegård

Sjef for distriktspsykiatrisk senter Lars Ødegård.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

- Det er pent og godt vedlikeholdt utvendig, men inne trengs det forandringer for at vi skal kunne gi et godt tilbud. Hva skjer da dersom dette blir fredet, det er det vi er redde for, sier Ødegård.

Og om Faret psykiatrisk sykehus blir vernet avgjøres i slutten av mai.

 • Veier åpne

  Bjørntvedtvegen i Skien er åpnet igjen. Fylkesvei 851 mellom Varland og Arabu er også åpen igjen etter uvær.

 • Stenger Bjørntvedtvegen

  Bjørntvedtvegen i Skien frå krysset Bjørntvedtvegen og Kjørbekkdalen til krysset Bjørtvedtvegen og Trommedalsvegen blir stengt i minst ein time grunna berging av to vogntog. Politiet er på staden.

 • Vogntog sperrar trafikken i Siljan

  Eit utanlandsk vogntog har mista kontrollen på svært glatt underlag i bakkane frå Holtesletta og ned mot Siljan sentrum og står på tvers og sperrer for annan trafikk. Politiet er på veg til staden. Veg trafikksentralen er varsla.

 • Forsinket søppeltømming

  Stort snøfall, slaps og is gjør tømmingen av avfallsdunker ekstra tung og vanskelig, melder Renovasjon i Grenland. Det kan bli noen forsinkelser, og de ber folk være tålmodige. Renovatørene kommer så snart de kan.