Hopp til innhold

Sportsfiskerne elsker den - myndighetene vil forby den

GUNNEKLEVFJORDEN (NRK): Miljødirektoratet vurderer strengere tiltak for å hindre spredning av karpefisk. Karpefiskere sier de vil fortsette å fiske den så lenge den finnes.

Remi Andre Olsen

STOLT FISKER: Karpefisker Remi Andre Olsen viser stolt fram dagens fangst. Karpefisken på 6,5 kilo fikk han i Gunneklevfjorden i Porsgrunn.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Nå er det napp, det her blir gøy!

Karperigg

Karpefiskerne bruker avansert utstyr og fisker med en karperigg som denne.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

En høy pipelyd varsler at han har fått napp og må gå til karperiggen for å dra opp storfangsten.

– Drømmen er å få en stor fisk. Det må være karpefisk. Det spennende med å fiske den er at den er stor, sterk og vanskelig å få, sier karpefisker Remi Andre Olsen.

Karpefiske er deres største lidenskap. Thomas Hesmyr har fisket etter karpe i 25 år. Arten er uønsket av myndighetene, men elsket av fiskerne.

– Det er jo den vakreste fisken som finnes, er du ikke enig?

Trussel

Myndighetene mener karpefisken er en trussel for andre arter i norsk fauna og jobber med en handlingsplan for å hindre spredning av uønskede arter.

Jarle Steinkjer

Jarle Steinkjer, seniorrådgiver ved fiskeseksjonen i Miljødirektoratet.

Foto: Øystein Økter / NRK

– Den påvirker både fiskesamfunnet, næringsdyrene i innsjøen og vannkvaliteten. Når vi ser at karpe sprer seg vil det nesten alltid medføre dårligere vannkvalitet og endring i livet omkringliggende innsjøen, sier spesialrådgiver i Miljødirektoratet, Jarle Steinkjer.

Forskere fra NINA mener også karpefisken kan utgjøre en risiko.

De siste tiårene har spesielt spredning av fremmede fiskearter utviklet seg til et alvorlig miljø­problem i Sør-Norge, som på ingen måte får den oppmerksomhet som behøves, skriver Økokrim.

Karpe i Ørvikdammen

Etter tapping av Ørvikdammen i Brevik fjernet Porsgrunn kommune ulovlig utsatt karpe, for å kunne reetablere en bestand av storsalamander.

Foto: Porsgrunn kommune

– Bare sprøyt

Remi Andre Olsen og Thomas Hesmyr

Karpefiskerne Remi Andre Olsen og Thomas Hesmyr har lang erfaring med karpefiske, og tror ikke på at den skaper så store ødeleggelser som myndighetene vil ha det til.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Fiskerne tror ikke på myndighetenes dokumentasjon på at karpefisken nærmest støvsuger ferskvann for næring og etterlater seg gjørme og død.

– Det er bare sprøyt etter min mening. Jeg vil gjerne ha bevis for at den forårsaker ødeleggelser i vann. Det jeg har sett til nå er bare skremselspropaganda, sier Hesmyr.

Sportsfiskemiljøet mistenkes for å sette ut fisken ulovlig i vann der den ikke finnes fra før.

– Vi utnytter en sportsfiskeressurs som allerede finnes. Vi ser ingen grunn til å sette ut ny fisk, det er mer enn nok å fiske på.

– Bør forbys

Kjell-Henrik Semb

Miljørådgiver i Porsgrunn, Kjell-Henrik Semb frykter konsekvensene av at karpefisken spres til stadig nye ferskvann.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Miljørådgiver i Porsgrunn, Kjell-Henrik Semb oppdager stadig nye vann der det er satt ut karpefisk ulovlig. Han mener myndighetene bør forby karpefiske.

– Det bør bli ulovlig å fiske og sette ut karpe. Det er en uønsket art, får du den på kroken bør den drepes, sier Semb.

Miljødirektoratet åpner for å innføre fiskeforbud.

– Det kan være en diskusjon hvorvidt man skal vurdere å forby fiske på enkelte arter, fordi det er årsaken til at man får spredd disse artene, sier Jarle Steinkjer.

– Jeg blir oppgitt. Jeg skjønner godt at de vil hindre spredning, men å nekte folk å fiske karpe som allerede er der blir meningsløst, sier Hesmyr.