Hopp til innhold

– Selvfølgelig forlater jeg Rjukan nå

En kirurg ved Rjukan sykehus mener nedleggelsen ved sykehuset er basert på rykter og ikke faktisk virkelighet. Nå flytter han fra Rjukan.

Bengt Erikson

Bengt Erikson, som har jobbet som kirurg ved Rjukan sykehus i ni år, er fast bestemt på å flytte, nå som nedleggelsen er et faktum.

Foto: Tom Andersen / NRK

Bengt Erikson har jobbet som kirurg på Rjukan i ni år. Han reagerer sterkt på den endelige avgjørelsen som kom i dag, fra helseminister Bent Høie, om å legge ned akuttfunksjonene ved sykehuset.

– Det er en surrealistisk, nesten uvirkelig situasjon. Det er rykter og feilinformasjon, og ikke virkelighet som man legger til grunn for nedleggelsen. Det er ingenting som berettiger dette.

Les også:

– Praktiske ulemper

Bess Frøyshov

Sykehusdirektør ved Sykehuset Telemark, Bess Frøyshov, sier at det er en alvorsdag, og at man må gjøre alt man kan for å ivareta de som nå mister sin nåværende stilling.

Foto: Lars Hansen / NRK

Han ser flere praktiske ulemper for pasientene fra Tinn kommune som vil trenge behandling.

– Det blir lengre ventetid, lengre tid til operasjon. Og jeg er ikke sikker på at man får den samme kapasiteten til å ta imot, slik som vi har på Rjukan.

Og han nøler ikke med å si at han nå flytter.

– Selvfølgelig forlater jeg Rjukan nå. Jeg har jo ingen oppgave her lenger.

– Ingen feiringens dag

Sykehusdirektør ved Sykehuset Telemark, Bess Frøyshov, sier at hun forstår de sterke reaksjonene på Rjukan og i Kragerø.

– Dette er ingen feiringens dag. Det er en alvorsdag, den innebærer jo også store forandringer for våre medarbeidere, og det tar jeg på høyeste alvor.

Hun håper at man vil komme i god dialog med lokalsykehusene som må endre sitt innhold.

– Vi må ivareta våre medarbeidere på best mulig måte i en vanskelig situasjon. Jeg håper at vi kan tilby flest mulig av dem som nå går i omstilling hos oss, jobb enten hos oss, eller at de får tilbud i kommunal regi eller i andre helseaktiviteter.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Rjukan sykehus

Det har vært en intens kamp fra lokalinnbyggernes side for å få beholde det nåværende tilbudet ved Rjukan sykehus. Men kampen nådde ikke fram.

Foto: Rune Guneriussen

66 medarbeidere i omstilling i Tinn

Hun sier at det foreligger en omstillingsprosedyre, som de har laget i samarbeid med de tillitsvalgte, og som skal følges grundig.

– I Tinn så er det 66 medarbeidere som skal i omstilling. I Kragerø klarer vi trolig å få nesten alle i arbeid i helseforetaket, sier sykehusdirektøren.

Overgangsperioden skal være inntil et år. Men selv om Frøyshov forstår at mange reagerer med sorg, syns hun det er krevende å vite eksakt hvordan de berørte føler seg akurat nå.

– Det er vanskelig for meg å sette meg helt inn i deres situasjon. Men jeg skal bare gjøre alt jeg kan for å sikre at flest mulig jobb får videre.