NRK Meny
Normal

Vil fjerne båtfylla

Det blir flere storkontroller på sjøen i sommer.

Christina, Julie Celine og Per Kristian Lundkvist
Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Fem politibåter fra fire politidistrikter gjorde Oslofjorden tryggere i helga. Politiet slo ned på høy fart, promille og uaktsom kjøring.

- Det er kjempebra at politiet er på sjøen. De burde ha vært her enda mer enn det de er for det blir stadig flere store båter og flere som grisekjører, sier Christina og Per Kristian Lundkvist.

140 båter kontrollert

22 fikk bøter for høy fart, en ble anmeldt, og 20 fikk advarsler. Tre ble anmeldt for båtfyll, og seks fikk advarsler for å ligge farlig nær promillegrensen på 0,8.

 

Hopp i havet!
Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Det er første gang politidistriktene rundt Oslofjorden samarbeider om en aksjon på vannet. Politiførstebetjent Inge Solberg ved Havnepolitiet i Oslo sier erfaringene de har gjort i helgen er så gode, at det vil bli flere slike aksjoner.

- Denne helga har vært den helga med flest båter på vannet og det er mange som gjør feil. Derfor er det viktig at vi har slike aksjoner og det vil vi fortsette med i hele sommer. 

Klager på høy fart

 

I tillegg til promillekontroller kommer politiet til å overvåke farten - med bakgrunn i mange klager fra fastboende og hytteeiere inne i de mange fjordarmene i skjærgården.

Flytevester og lanternebruk vil bli sjekket. Det er båtføreren som er ansvarlig for at alle ombord har flytevest, og glemmer du det vanker det en bot på 500 kroner.

I tillegg vil politiet følge med på miljøkriminalitet, forsøpling og byggverk i strandsonen.

 

Politibetjent Arild Ølberg fra Lier lensmannskontor
Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Samarbeider med kystvakta

Politiet har også innledet et samarbeid med kystvakta for å gjennomføre flere storaksjoner med promillekontroller til sjøs. Men når og hvor politiet befinner seg forblir en hemmelighet.

- Vi vil være tilstede til forskjellige tider av døgnet. Noe mer enn det vil jeg ikke si, sier leder for ordensseksjonen ved Grenland politistasjon, Ole Larsen.

 • Her kan du se Østafjells 18.50:

  Østafjells 18:50
 • Ubetydelege utslepp

  Tankbilen som køyrde inn i eit hus i Kragerø har køyrd av garde for eiga maskin. Det er ubetydelege utslepp frå tankbilen, melder politiet.

 • Person klemt mellom to bilar

  Ein person har kome i klem mellom to bilar på Lifjellvegen i Bø. Ein av bilane kom ned ein bakke og greidde ikkje å stoppe på den glatte vegen. Føraren i den eine bilen kom i klem og er sendt til legevakt for sjekk.

 • Liten lekkasje frå tankbilen

  Det er oppdaga ein liten lekkasje frå pumpesystemet på tankbilen som køyrde inn i eit hus i Kragerø. Naudetatane arbeider med å stoppe lekkasjen.