NRK Meny
Normal

Vil digitalisere Telemarks historie

BØ (NRK): Telemarks historie skulle etter planen digitaliseres. Halvannet år etter lanseringen har ingenting skjedd.

Ei reise i Telemarks historie

DIGITAL UTGAVE: Det etterlyses nå en digital utgave av boka Telemarks historie.

Foto: Fagbokforlaget

– Jobben er ikke gjort før verket er digitalisert og tilrettelagt for bruk i skolen, sa Lars Bjaadal, leder av styringsgruppa for Telemark Historie under lanseringa høsten 2014.

Han får støtte av lederen i Telemark Historielag, Ingvar Skobba, som også satt i redaksjonen til prestisjeverket.

Ingvar Skobba

Leder av Telemark Historielag, Ingvar Skobba synes det er trist om boka ikke blir digitalisert, og støver bort på et bibliotek.

Foto: Privat

– Det er trist om det skal stå og støve ned på et bibliotek, sier Skobba.

Les også: 1300 sider med Telemarks historie

Stort prosjekt

Telemarks historie, som er ei bok i tre bind, og med over 1200 sider tar for seg fylkets historie fra tidenes morgen fram til i dag.

27 forfattere var delaktige i prosjektet som det tok fire år å fullføre. Prislappen var på 12,5 millioner kroner, og Telemark fylkeskommune og Høgskolen i Telemark sto bak prosjektet.

Men etter lanseringa sa det stopp. Digitaliseringsarbeidet kokte bort i kålen, og fremdeles har ingenting skjedd.

– Dette skyldes sendrektighet fra Fylkeskommunene. Her må man sette seg ned og rett og slett komme i gang, sier Skobba.

– Viktig dokument

Skobba, som i tillegg til å være historiker har lang erfaring som lektor ved den videregående skolen i Telemark, sier en digitalisering må til for at folk, og særlig ungdom, skal bruke det historiske dokumentet.

– Ungdom kommer ikke innom biblioteket og leser i bøkene. Det må finnes der ungdommer er, på PCer, nettbrett og telefoner.

Og han er klar på at Telemarks historie har en verdi i undervisningssammenheng.

– Det kan brukes i flere fag, og et er unikt dokument i lokalhistorisk sammenheng. Og jeg får stadig forespørsler fra ungdom både på ungdomsskolen og i den videregående skolen om hvordan livet var i bygda under krigen, hvordan så det ut her for 100 år siden og så videre, så interessen for lokalhistorie er ikke bare forbeholdt gamle folk med hår i ørene.

Mangler finansiering

Det vil koste om lag 6 millioner kroner å gjøre bokverket tilgjengelig digitalt. Det finnes 2,2 millioner kroner, der 600 000 kommer fra Høgskolen mens resten kommer fra fylkeskommunen, men det mangler altså rundt 4 millioner.

Tone Berge Hansen

Leder av hovedutvalg for kultur i fylkeskommunen, Tone Berge Hansen har nå gitt administrasjonen i oppgave å finne ut hvor saken står.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Denne saken var ukjent for meg frem til nå nylig, men det er klart at det ville vært fantastisk å satt kronen på verket, og få digitalisert Telemarks historie, sier leder av hovedutvalg for kultur i Telemark fylkeskommune, Tone Berge Hansen, som inntok fylkeshuset i fjor høst.

Hun sier hun har gitt administrasjonen beskjed om å finne ut hvor saken står i dag.

– Jeg har bedt om å få klarhet i hva som er gjort, og hvor saken står i dag, så får vi komme tilbake til hvordan vi eventuelt kan jobbe for å skaffe mer penger etter hvert, avslutter Berge Hansen.

 • Elg måtte avlives

  Elgen som gikk gjennom isen i Vråvatn klarte å redde seg selv opp etter en lang stund i vannet. – Den kom seg opp på isen, hvor den sto oppreist en kort periode. Så la den seg ned. Viltnemnda måtte til slutte avlive den da den var kraftig nedkjølt, melder politiet.

  Elg gjennom isen i Vråvatn
  Foto: Politiet
 • Elg gjennom isen i Kviteseid

  En elg har gått gjennom isen 100 meter fra land på Vråvatn, cirka to kilometer fra Flatland. Viltnemnda og en patrulje fra politiet er på vei til stedet.

 • 119 uten strøm

  Søndag morgen er 119 av Skagerak Energis kunder i Telemark uten strøm. Det er innbyggere i Bamble, Siljan og Skien som er berørt. – Vi har mannskaper og helikopter ute for å rette feil alle steder, sier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes.

 • Mistet førerkortet etter ulykke

  En sjåfør har mistet førerkortet etter en ulykke i Meensvegen i Skien lørdag kveld. Fire personer i to biler var involvert i ulykken. Alle fire ble sjekket av lege på stedet.