Hopp til innhold

Vil digitalisere Telemarks historie

BØ (NRK): Telemarks historie skulle etter planen digitaliseres. Halvannet år etter lanseringen har ingenting skjedd.

Ei reise i Telemarks historie

DIGITAL UTGAVE: Det etterlyses nå en digital utgave av boka Telemarks historie.

Foto: Fagbokforlaget

– Jobben er ikke gjort før verket er digitalisert og tilrettelagt for bruk i skolen, sa Lars Bjaadal, leder av styringsgruppa for Telemark Historie under lanseringa høsten 2014.

Han får støtte av lederen i Telemark Historielag, Ingvar Skobba, som også satt i redaksjonen til prestisjeverket.

Ingvar Skobba

Leder av Telemark Historielag, Ingvar Skobba synes det er trist om boka ikke blir digitalisert, og støver bort på et bibliotek.

Foto: Privat

– Det er trist om det skal stå og støve ned på et bibliotek, sier Skobba.

Les også: 1300 sider med Telemarks historie

Stort prosjekt

Telemarks historie, som er ei bok i tre bind, og med over 1200 sider tar for seg fylkets historie fra tidenes morgen fram til i dag.

27 forfattere var delaktige i prosjektet som det tok fire år å fullføre. Prislappen var på 12,5 millioner kroner, og Telemark fylkeskommune og Høgskolen i Telemark sto bak prosjektet.

Men etter lanseringa sa det stopp. Digitaliseringsarbeidet kokte bort i kålen, og fremdeles har ingenting skjedd.

– Dette skyldes sendrektighet fra Fylkeskommunene. Her må man sette seg ned og rett og slett komme i gang, sier Skobba.

– Viktig dokument

Skobba, som i tillegg til å være historiker har lang erfaring som lektor ved den videregående skolen i Telemark, sier en digitalisering må til for at folk, og særlig ungdom, skal bruke det historiske dokumentet.

– Ungdom kommer ikke innom biblioteket og leser i bøkene. Det må finnes der ungdommer er, på PCer, nettbrett og telefoner.

Og han er klar på at Telemarks historie har en verdi i undervisningssammenheng.

– Det kan brukes i flere fag, og et er unikt dokument i lokalhistorisk sammenheng. Og jeg får stadig forespørsler fra ungdom både på ungdomsskolen og i den videregående skolen om hvordan livet var i bygda under krigen, hvordan så det ut her for 100 år siden og så videre, så interessen for lokalhistorie er ikke bare forbeholdt gamle folk med hår i ørene.

Mangler finansiering

Det vil koste om lag 6 millioner kroner å gjøre bokverket tilgjengelig digitalt. Det finnes 2,2 millioner kroner, der 600 000 kommer fra Høgskolen mens resten kommer fra fylkeskommunen, men det mangler altså rundt 4 millioner.

Tone Berge Hansen

Leder av hovedutvalg for kultur i fylkeskommunen, Tone Berge Hansen har nå gitt administrasjonen i oppgave å finne ut hvor saken står.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Denne saken var ukjent for meg frem til nå nylig, men det er klart at det ville vært fantastisk å satt kronen på verket, og få digitalisert Telemarks historie, sier leder av hovedutvalg for kultur i Telemark fylkeskommune, Tone Berge Hansen, som inntok fylkeshuset i fjor høst.

Hun sier hun har gitt administrasjonen beskjed om å finne ut hvor saken står i dag.

– Jeg har bedt om å få klarhet i hva som er gjort, og hvor saken står i dag, så får vi komme tilbake til hvordan vi eventuelt kan jobbe for å skaffe mer penger etter hvert, avslutter Berge Hansen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark