NRK Meny
Normal

Oppfordrer til boikott hvis Sylvi Listhaug kommer – og det gjør hun

Melkebonde Ottar Flatland fra Flatdal er provosert over at landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) skal åpne Dyrsku'n. Han vil ta initiativ til å boikotte husdyrutstillingen dersom Listhaug holder åpningstalen.

Melkebonde Ottar Flatland fra Flatdal er provosert over at landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) skal åpne Dyrsku'n. Han vil ta initiativ til å boikotte husdyrutstillingen dersom Listhaug holder åpningstalen.

Flatland mener Listhaugs landbrukspolitikk ødelegger norsk landbruk.

– Det er ikke bare jeg som reagerer. Det er ku-klubben i Seljord som har tatt initiativet i denne saken, sier Flatland.

– Bakgrunnen er at vi ønsker at Dyrsku'n skal være en landbruksutstilling som både styrker og videreutvikler landbruket. Vi mener at den politikken hun står for, gjør det motsatte.

Men melkebonde Ottar Flatland og andre som ønsker et Dyrsku'n uten Listhaug, får det ikke som de ønsker. Mat- og landbruksministeren sier til NRK at hun gleder seg til å komme.

– Det blir ikke aktuelt å trekke meg. Jeg gleder meg til å komme til Telemark og møte bøndene, sier Listhaug i dag.

Ferdig med dialog med Listhaug

– I snart ett år nå har vi sett hva Listhaug står for, sier Flatland, og utdyper:

Dyrsku'n 2009

Dyrsku'n har vært arrangert siden 1866. Her fra 2009.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Hun har kjørt en ren konfliktlinje både mot norsk landbruk og norsk matproduksjon, sier han.

Og derfor mener Flatland at bøndene ikke trenger å møte ministeren.

– Hun har ikke vært villig til kompromiss eller dialog, så nå synes ikke vi det er nødvendig å kjøre den dialog-linjen lenger.

Tror en boikott vil slå tilbake

Men Flatland får motbør fra Aslak Snartland fra Fyresdal. Han er styreleder i Dyrsku'n og mener at man ikke skal bryte tradisjonen med at landbruksministeren åpner hele messa.

– Det er en politisk markering. Hvorvidt den svir eller ikke, får jo vise seg, sier Snartland.

Dessuten er han usikker på om en boikott vil ramme Listhaug. Snartland mener det like godt kan slå tilbake på hele arrangementet.

– Jeg er redd for at en oppfordring til boikott av husdyrutstillingen rammer Dyrsku'n mer enn landbruksministeren.

Gleder seg til å komme til «løvens hule»

Listhaug har terget på seg det meste og de fleste under landbruksoppgjøret, men nå kommer altså landbruks- og matministeren for å være hovedtaler under åpningen av Dyrsku'n i Seljord i Telemark 12. september.

Hun er ikke redd for å gå inn i det mange vil karakterisere som «løvens hule», midt i hjertet av Vest-Telemark. Et område med stort sett bare mindre gårder, der mange er avhengige av landbrukspolitikken.

– Det blir hyggelig, og jeg ser frem til å møte store og små selvstendige næringsdrivende. Jeg har god trening i å møte opp i løvens hule, og pleier å bli tatt godt imot, sier Listhaug til NRK.

Listhaug sier hun ennå ikke har begynt på å skrive åpningstalen, men at hun skal gjøre det straks.